Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Programok a hosszú hétvégére

Csongrád megye – Akkor is jól jár, ha Csongrád megyében marad, de akkor is, ha az ország másik végébe indul.
Pénteken 18 órától Fitness Night lesz a szegedi Napfényfürdő Aquapolisban capoeirával, aquazumbával, mélyvízi tornával.

19 órakor mutatják be a nagyszínházban Umberto Giordano (1867–1948) olasz zeneszerző André Chénier című operáját, amely a francia forradalom alatt kivégzett költő sorsából meríti témáját. A címszerepben váltva énekel Eduardo Aladrén (október 19., 21.) és Vadász Dániel (október 20.), rendező: Bodolay. A kisszínházban pénteken és szombaton 19 órától az Egerek és emberek című darabot játsszák.

Főszerepben a tök

Pénteken és szombaton Dorozsmán, a Petőfi Sándor Művelődési Házban rendeznek tökfesztivált. Ízelítő a programokból: péntek délután töklámpás- és szalmabábu-készítő verseny, Fazekas Imre aranyérmes zöldségszobrász bemutatója, sorversenyek, 15.15-től gyermekműsort ad a Csiga Duó, 18.30-tól töklámpás felvonulás indul a művelődési háztól. Szombaton halételek, tökös ételek és italok főzőversenye, ételszobrász-bemutató várja a látogatókat, mindkét napon lesz dísztökkiállítás és -vásár. Szombaton és vasárnap a szegedi Egyetemi Füvészkertben rendeznek Tök jó napokat: lesz kiállítás dísztökökből, tökfaragás és -festés, tök jó csemegék. Kisteleken, a Tündérkert piacon szintén szombaton kap főszerepet a tök 9 órától: rendeznek tökdíszítő versenyt gyerekeknek, kóstolót tökös ételekből, valamint tökössütemény-sütő versenyt. Hétfőn az ópusztaszeri Csillagösvény Útvesztőben rendeznek izgalmas esti tökös programot: a labirintus este tízig tart nyitva.

Királyséták Szegeden két napon is! A király nyomában – városnéző körséta és emléktúra, a Somogyi-könyvtári Napok programsorozatának része. Pénteken 15 órakor indul a séta, amely útba ejti Ferenc József osztrák császár és magyar király 1883-as látogatásának néhány állomását. Szombaton 8 és 10 óra között indul A király nyomában-emléktúra, a résztvevők három távon, 5, 13 és 20 kilométeren indulhatnak el. Az útvonal egyénileg és csoportosan, kísérettel is végigjárható. Részletek a Somogyi-könyvtár honlapján.

Szentesen a Lajtha-központban este héttől a Makám zenekar ünnepi koncertje (délelőtt ifjúsági koncertek: 9.30, 11 óra, 13 óra) hallgatható. A Makám a világzene nemzetközileg elismert hazai követe. A zenekar tagjai: Hornai Zóra, Korzenszky Klára (ének), Eredics Dávid (klarinét, szaxofon, kaval, furulya), Kuczera Barbara (hegedű, ének), Krulik Zoltán (akusztikus gitár, ének), Boros Attila (akusztikus basszusgitár), Keönch László (dob, ütőhangszerek).

Családi szombat lesz október 20-án 9 órától a szegedi Százszorszép Gyermekházban zenés mesejátékkal, kreatív kézműves-foglalkozásokkal, meseerdővel, fejlesztő játékokkal és csereberével.

Mórahalmon, a Béróhögyi Sportközpont szombaton 10 órától: Speedway maraton salakmotor-nyitóverseny. 47 futam, 44 salakmotor-versenyző nemzetközi szereplőkkel, ifjúsági verseny 125 köbcentiméteres géposztályban, oldalkocsismotor-verseny betétfutamokban. Jegyek elővételben 2200, a helyszínen 2500 forintért kaphatók. Szegedről 10 órakor ingyenes különjárat indul a Mars térről. Infó: 62/660-710.

Szombaton rendezik a Múzeumok Őszi Fesztiválját a Napsugaras Tájházban. Ízelítő a programokból: 10–13 óra között őszi kézműves-foglalkozás, termésbábok készítése, 16 órától hangszerbemutató gyerekeknek a Sámli zenekarral, 17 órától múzeumi őszbúcsúztató, majd mesék a tengerihántóból, végezetül népzenei koncert.

Vásárhelyi Őszi Hetek

Pénteken 19 órakor Zséda és Bársony Bálint ad koncertet – a művészek a műfaji határok átlépésével szárnyalnak a melódiák világában. Szombaton és vasárnap ugyanitt 18 órától játsszák Szabó Magda Abigéljének musicalváltozatát a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola és Óvoda előadásában. Kedden 19 órakor a Budapesti Vonósok Kamarazenekar ad ünnepi hangversenyt a következő szerzők műveiből: Erkel, Liszt, Rózsavölgyi, Weiner, Kodály.

Az IH-ban és a szomszédos Pick söröző és étteremben rendezik meg a TOUREX Spa Wellness és Gyógyturisztikai Kiállítás és Természetgyógyász Napokat. A kiállításnak az IH Rendezvényközpont, az előadásoknak a szomszédos Pick söröző és étterem ad helyet. A természetgyógyász napok témája: a rák gyógyítható! Díszvendég: Dávid Tamás. Bemutatók: gyerekjóga, gyógyító érintés, mauri masszázs, nyirokmasszázs, shiatsu (japán masszázs) és do-in önmasszázsgyakorlatok. Állapotfelmérések: biorezonancia, véranalízis, fülkamrás állapot, aurafénykép, szívdiagnosztika, szívstresszmérés, stb. Természetgyógyászok: grafológus, reflexológus, csontkovács, akupunktúra, stb. Egészségügyi szolgáltatók: K. Casa Fortuna – Rekreációs központ, Kecskeméti Fürdő – uszoda, élményfürdő, wellness, Claritas Alapítvány, Xenia Hungary Kft. A kiállításra a belépés ingyenes, az előadásokra a napijegy 999 Ft. Nyitva: szombat 10–18, vasárnap 9–18 óráig.

Szombaton Zákányszék, a Művelődési Ház és Könyvtárban 10 órától: I. Zabosfai Gyermek- és Ifjúsági Citerafesztivál – a helyi citerazenekarok mellett forráskúti, sándorfalvi, szentesi és mezőtúri citerazenekarok mutatkoznak be.

* * *

Színház a Régi Zsinagógában

Pénteken a Közép-Európa Táncszínház viszi színre a Pyramidon című darabot. Koreográfus: Katona Gábor. Kedden a Földbe némult száj című előadás ősbemutatóját tartják, amely Branimir ©cepanovic azonos című kisregénye nyomán készült. Rendező: Harsányi Attila. Az előadások este fél nyolckor kezdődnek.


* * *

Kirándulások az ország másik végébe

A soproni kerékpártúra (október 20–23.) résztvevői szombaton vonattal utaznak Sopronig, ott várja a csoportot a helyi idegenvezető, aki a négy nap alatt együtt kerékpározik a csoporttal a Fertő-tó körül. Három éjszakai szállás (Fertőrákos, Podensdorf, Sarród) biztosított. A túra részleteit a www.top-tours.hu honlapon lehet megtekinteni, érdeklődés: Szekeresné Tanács Ilona szervezőnél a 30/9434464-es telefonszámon.

Az őrségi túra (október 21–23.) résztvevői a szegedi nagyállomásról vasárnap 5.36-kor induló vonattal jutnak el Pápára, ahol a kastélyban kosztümös színészek varázsolják őket a barokk idők világába. Később a Sághegyen igazi vulkáni kráterben sétálhatnak, a pereméről elláthatnak az Alpoktól egészen Badacsonyig. Meglátogatják az Őrségben a tájegységre legjellemzőbb, Pityerszer népi műemlék települést, megtekintik Őriszentpéteren és Veleméren az Árpád-kori templomot, Kőszegen a Tábornok Házában berendezett múzeumot, Szombathelyen a Smidt Múzeumot, de lépkedhetnek kétezer éves római romokon is. További információ, jelentkezés: Dósa Endre, 30/838-9450.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október 23-i megemlékezések Csongrád megyében

Ünepségek, emlékezések, beszédek helyei és időpontjai Csongrád megye nagyobb városaiban. Tovább olvasom