Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Prometheus-érmet kapott Molnár Miklós

Prometheus-éremmel tüntették ki Molnár Miklóst (képünkön), a szegedi egyetem nyugalmazott docensét nemrégiben. A szegedi fizikustanár rengeteget tett tantárgya népszerűsítéséért, az oktatást pedig egyedi kísérleti eszközök megalkotásával is segítette. A pedagógushallgatóitól kapott díjaira a legbüszkébb.
Fotó: Segesvári Csaba
A fizikai gondolkodás, műveltség országos hatású terjesztéséért, népszerűsítéséért odaítélhető Prometheus-érmet kapta meg nemrégiben Molnár Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kísérleti fizikai tanszékének nyugalmazott egyetemi docense. A nagy hagyományú, nívós elismerésben olyan tudóstanárok részesültek korábban, mint a legendás Öveges József professzor vagy Marx György.

Molnár Miklós több mint harmincöt évig tanított a szegedi egyetemen, tudománynépszerűsítő előadásokat tartott számtalan helyen a határon innen és túl, több évtizeden át vett részt az országos középiskolai és egyetemi tanulmányi versenyek szervezésében. Tízévnyi kutatómunka után fő céljává a középiskolai fizikaoktatás segítése, fejlesztése vált: több mint húsz évig tanított az egyetemen szakmódszertant a leendő fizikatanároknak, és számos kísérleti eszközt készített, amelyekkel díjakat is nyert. Mint mondta, mindig szeretett „bütykölni", így pedagógusi hivatása miatt nem volt kérdéses, hogy olyan eszközöket készítsen, amelyek a szemléltető oktatásra is használhatók.

– Nagyon fontos az élményszerű tanítás, hogy növeljük a fizika utóbbi időben megcsappant népszerűségét. Ha kevés az órai kísérlet, nem tapasztalják meg a diákok a jelenségeket, unalmas és túl elméleti „krétafizikává" válik az oktatás – vallja a számos elismerésben részesült egyetemi pedagógus.

Közéleti Kávéház

A sorsfordító fizikai felfedezésekről beszél Molnár Miklós az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának harmadik emeleti társalgójában. A Közéleti Kávéház rendezvénye jövő szerdán délután 5 órakor kezdődik.

Molnár Miklós a legnagyobb elismerésnek mégis azt tartja, hogy az elsős hallgatók szavazatai alapján a díj nyolcéves történetében hétszer ítélték oda neki a gyógyszerész-tudományi kar legjobb előadójának, illetve oktatójának járó címet. Ez a visszajelzés munkájáról büszkeséggel tölti el, hiszen azoktól kapta, akiknek oktatását és tanárrá nevelését a legfontosabb feladatának tekintette.

A nyugalmazott docens szerint három fő követelménye van annak, hogy valakiből jó tanár váljék. Szeretnie, tisztelnie kell a tanítványait, alapos, biztos lábakon álló szakmai tudással kell rendelkeznie, és sok időt kell fordítania a tehetséggondozásra. Ha ez mind együtt van, a pedagógus a saját sikereinél már jobban örül diákjaiénak – amelyek nem kis részben persze az övéi is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alváscentrum adóssággal: vegye, vigye!

A Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetből a szegedi városi kórházba költözhet az… Tovább olvasom