Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Pultosok, eladók: robot reggeltől estig, szabadság nincs

Csongrád megye - Bolti eladó, pincér, pultos: régen könnyű, nőknek való munkának tartották ezeket a szakmákat. A válság óta papíron 2–6 óra a munkaidő, valójában sokkal több, fillérekért.
Az egyik Mars tér környéki üzlet ajtajára azt írták ki: „szakképzett eladót felveszünk". Kovács Antónia bement, jelentkezett a főnöknél, aki alaposan kikérdezte: hová való, szakképzett-e, van-e gyereke, kivel él, dolgoznak-e még a szülők, jó egészségnek örvendenek-e. Az állásinterjú sikerült, akár azonnal beléphetett volna. A feltételek: két hónapig napi 11 óra munka, havi 2 szabadnap, de szabadság ebben az évben már nincs. Leltárfelelősség – 80 ezerért. A főnök hozzátette: dolgozni kell, mint állat, csakhogy lássa, számíthat-e az új munkaerőre hosszú távon.

A hölgy hozzátette: – Az ember lassan megtanulja, hol mit kell hazudni: egyedül élek, nincs párom, nem akarok gyereket, csak dolgozni, lehetőleg napi 16 órát. Szabadságra nem tartok igényt. Azt már csak halványan jegyzem meg, hogy diplomás vagyok. De nem érdekel, dolgozni akarok. Ha ehhez le kell tagadnom a diplomámat, akkor letagadom.

Kiskocsmában. Az élet nem haboskávé. Illusztráció: Schmidt Andrea
Kiskocsmában. Az élet nem haboskávé.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Tünde egy kiskocsmában pultos, a váltótársával viszik a hátukon az egész üzletet. – Egy éve még 4 órában voltam bejelentve, ma már csak kettőt dolgozom hivatalosan – mondta az elkeseredett lány – Valójában 10-kor nyitok, éjfélkor zárok, és minden másnapom szabad. Zsebbe kábé 100 ezret kapok, de kockáztatom a táppénzemet és a nyugdíjamat.

Martonosi István, a Kisosz megyei titkára a sztorik hallatán azt mondta: reméli, nem azokról a vállalkozásokról meséltek a riportalanyok, amelyek tagjai a szövetségnek. Hiszen az érdekképviselet rendszeresen tart nekik munkajogi oktatást, ad ki hírlevelet. Egy jogsértés minimum 200 ezer forintba kerül, és 12 napra bezárják az üzletet. – Nem a vállalkozó a hibás, hogy ilyen esetek előfordulnak – folytatta az érdekvédő –, hanem az a társadalom, amelyikben ennyi a munkanélküli, és amelyikben egy üzlet nem termeli ki a béreket és a köztartozásokat.

Angol pubban

A Londonban vagy más angol városokban pultosként dolgozók a hírek szerint havonta 1300–1500 fontot keresnek, vagyis mintegy félmillió forintot. Ha ebből 100–200, vagy akár 300 ezer forintot el is visz a lakbér, a megélhetés, még akkor is jócskán marad belőle. Igaz, ezért a pénzért is robotolni kell. 

 
A Kisosz kérdőíveken mérte fel, „hogy állnak" a vendéglátásból és kereskedelemből élő vállalkozók a megyében. Mintegy 100 vállalkozó küldte vissza a válaszát. 2011-ben az előző évhez képest a forgalom és a nyereség csaknem 90 százalékuknál csökkent, illetve változatlan maradt.

Az alkalmazottak száma a vállalkozók 44 százalékánál csökkent, többségüket pedig vagy minimálbéren, vagy a szakképesítéshez kötött bérminimum összegén foglalkoztatják. Háromnegyedük nem volt képes saját forrásból kigazdálkodni az elvárt béremelést: azt, hogy az alkalmazottak nettó jövedelme ne csökkenjen a tavalyihoz képest. Kénytelenek voltak a 8 órás beosztottat visszaminősíteni 6 órásnak, vagy minimum 1–2 embert elküldeni. „Megcsinálták" ugyan az elvárt béremelést, de annak ilyen ára volt. Ismert: január 1-jétől a munkáltatónak kellett kipótolnia az alkalmazottak fizetésében azt a hiányt, amit az egykulcsos szja és az adójóváírás kivezetése okozott.

Olvasóink írták

 • 9. CsengeleMSN 2012. november 01. 21:48
  „A fizetésük is kevés 60 ezer forint kb...”
 • 8. nyuszituro 2012. október 31. 15:50
  „Szegeden ha dolgozni akar valaki, akkor nem árt ha alázatos, eltűr minden ocsmányságot (nincs túlórapénz, nincs rendes pihenőidő, nincsenek pluszjuttatások) imád melózni 12 órákat 60.000 forintért (nem vicc!!) Végzettség ebben a városban nem számít: ha valakinek a valakije vagy, akkor 8 általánossal is irányíthatod, szekálhatod, alázhatod az embereket, akiknek mondjuk diplomája, vagy legalábbis felsőfokú végzettsége van.
  Szegeden nem számít milyen tapasztalatod van, legyél egyszerű mint a faék, és megengedik hogy lábtörlő legyél.
  Imádtam Szegedet, de soha az életbe nem megyek oda vissza!!
  Lehetetlen megélni abban a városban, nem csak a kisvállalkozók miatt (párkapcsolatban élsz? szülők megvannak még?- mi köze van hozzá, felháborító) hanem a nagy multik miatt is, akik egy esetleges munkaügyi ellenőrzést kifizetnek zsebből, neked pedig ugyanúgy nincs kifizetve a túlórád, ugyanúgy nincs meg a kötelező 8 óra pihenőidőd, stb.stb.
  Sajnálom Szegedet, sajnálom Magyarországot...”
 • 7. gabocac 2012. október 30. 21:43
  „16 éve vendéglátásban dolgozom,hivatalosan jó ha 10 évet tudok igazolni!!!!!!!!!!!!Sajnos ez van ha valaki dolgozni szeretne.Kénytelen bevállalni.A legújabb divat,hogy napi bejelentéssel alkalmaznak valakit,a borravalót le kell adni,azt megpótolja a tulaj valamennyivel és már kis is tudta aznapra fizetni az alkalmazottat.”
 • 6. Qllancs 2012. október 30. 16:05
  „A vállalkozások 90 % a így dolgoztat !Kapásból tudnék min. 10 helyet mondani ahol így van. Napi 10-12 óra, heti 1 szabadnap , szabadság : O.
  Nagy multi --dolgoztat --papiron..8 órát, valóságban 10. a + 2 órát KI SE FIZETIK !!!!!!
  Szegény kocsmáros, büfés vállalkozók....mindjárt megsajnálom őket!! NAV ?????
  De itt változás nem is lesz ! míg 1 db munkahelyre : 54-67 ember jelentkezi !
  Pultost miért keresnek állandóan ??szinte havonta cserélik le őket ! MIÉRT ????

  NA DE az is egy nagy marha --aki mindent bevall, és adózik rendesen !
  Ott van pl. győzike ... 27 millió tartozás a NAV nak , és kapott 1,8 év FELFÜGGESZTVE !!!!!!

  MINDD BOLOND aki adózik nekik !!!”
 • 5. Bendegúz007 2012. október 30. 15:56
  „Ez a fidesz világ,csak így tovább,lassan a kínaiak is jobban keresnek mint mi.
  Nem hiszem hogy a szavazók ezt akarták,de érdekes hogy most a választásokon mégis nyert a fidesz,ezt már királyságnak hívják.
  http://www.origo.hu/itthon/20121028-dabason-es-bajan-a-fidesz-nyert.html”
 • 4. dean23 2012. október 30. 15:45
  „Mindenhol ez van! A magyarok a munkaidejük legalább 30%-át feketén melózzák le és ez addig nem is fog változni amíg ilyen Gyagyástolcsy-k akarják megmondani mi legyen a gazdaságban!”
 • 3. klj-54 2012. október 30. 15:30
  „Ha a NAV vezetőiben egy fikarcnyi becsület, netán tisztesség nyoma is lenne, akkor már régen ráálltak volna erre!”
 • 2. ALBERT 2012. október 30. 15:12
  „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás. A rendszerváltás előtt.

  http://www.youtube.com/watch?v=-dp_zjOCy0A&noredirect=1”
 • 1. maci53 2012. október 30. 15:01
  „Nem a vállalkozó a hibás?!!!!
  Eldurran az agyam,amikor egy játékgép havi 1,5 millát hozott akkor nem sírtatok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli gumi: ideje váltani

Bizonyára sokan tudják: 7 Celsius-fok átlaghőmérsékletnél már előnyt jelent a téli gumiabroncs - fontos, hogy minél újabb legyen a gumi. Tovább olvasom