Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Pünkösd? Királyság!

Csongrád megye – Hétfőig tart a hétvége! Borfesztivál, gasztroudvar, falunapok. Egyen, igyon, vigadjon!
Borfesztivál és gasztroudvar

Tizenkilencedik alkalommal kezdődik meg Szegeden a borfesztivál és nyílik meg a gasztroudvar is. A borfesztivál részletes programját itt, a gasztroudvarét itt találja.

Pénteken és szombaton lépten-nyomon találkozzon Darvasi Lászlóval!
Egy város – egy könyv. A Somogyi-könyvtár olvasásnépszerűsítő programjában két napig lépten-nyomon Darvasi Lászlóval találkozhatnak az érdeklődők. A „város könyve" 2013-ban ugyanis a Pálcika, ha elindul lett. Pénteken 10.00 órától a Klauzál téri forgatagban a könyvhöz kapcsolódó fejtörők és nyeremények várják a gyerekeket és felnőtteket. 15.00 órától a Somogyi-könyvtár sátránál Darvasi László dedikál, 16.00 órától az íróval Karacs Rita újságíró beszélget a Klauzál téri színpadon. 17.00 órától a Somogyi-könyvtárban várják író-olvasó találkozóra az érdeklődőket. Szombaton 10.30-tól a Somogyi Gyermekkönyvtárában Zenebona, mesecsoda Pálcika módra – a Mese Mesi Interaktív Színház szórakoztató, zenés, mesés, interaktív előadása várja a gyerekeket és szüleiket. A családi délelőtt meglepetésvendége a Pálcika-történet írója, Darvasi László.

Pénteken a Millenniumi Kávéházban este nyolctól a Lusta Dick zenekar koncertezik.

Szombatig vendégeskedik Szegeden, a Klauzál téren az észak-magyarországi régió.

Színpadi ajánlatok

Szegedi Nemzeti Színház
Május 18., szombat, 15.00 és 19.00: Jubileumi anyák napi operettgála.

Kisszínház
Május 17., péntek, 19.00: Egerek és emberek.
Május 18., szombat, 19.00: Hippolyt, a lakáj.
Korzó Zeneház

Május 18., szombat, 19.15: Zerline, a szobalány története.

Pinceszínház
május 17., péntek, 19.30: Eörsi István: Sírkő és kakaó – végjáték, a Pinceszínház bemutató előadása.
május 18., szombat, 20.00: Hat szelep szerelőt keres – Évadzáró bála-műsor a Genéziusz Színház előadásában.

Thealter
Május 17., péntek, Szeged, Régi Zsinagóga, 19.30: Kompánia Színházi Társulat: Elfeledett ének – színház-archeológiai kalauz. A látványos és élő zenével kísért előadást Goda Gábor, az Artus társulatának vezetője rendezte és koreografálta.

Hódmezővásárhely délután háromtól a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara tartja a ballagáshoz kapcsolódó Sárgulási fogatos felvonulást. Az eseményen a végzős hallgatók sárga ruhában búcsúznak az egyetemtől és a várostól. A szín az ebben az időszakban sárguló búzára utal. A felvonuláson fúvószenekar kíséretében tíz, virágokkal, búzakalásszal feldíszített fogat vonul végig a városon: 15 órakor indulnak a Tangazdaság Kft.-től. A menet 16 órakor érkezik meg a Kossuth térre.

Szombaton az IH Rendezvényközpontban 10 órától: WBPF Testépítő Magyar Bajnokság, Eb-kvalifikáció & Open International, WBPF versenyregisztráció: 8–10-ig. Nevezési díj: 5000 forint.

Családi nap kutyákkal Hódmezővásárhelyen, az Interspar parkolójában. 9.30–18.00 óráig a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének szervezésében családi kutyás napot tartanak.

Az SZTE Biológia Épületében 10 órától: Növények napja. A programok kincsvadászattal és izgalmas kísérletekkel kezdődnek. Előadások: Géntechnológia – túl a pánikon, Jellegzetes növényközösségek az Alföldön, Richter Ilona Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész köszöntése, A nélkülözhetetlen görög holdistennő, S. O. S. stressz.

A műjégpályán délután öttől látható a Pankráció Szupershow. Kapunyitás 16 órakor.

A Szegedi Zsidó Hitközség új zsinagógája május 17–19. között ünnepli felavatása 110. évfordulóját. Ugyanezen időpontra esik a régi zsinagóga felavatásának 170. évfordulója. Ez alkalomból ad koncertet este héttől a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

Az Alsóvárosi Ferences Templomban koncertezik a Flauto Dolce együttes. Az előadás délután ötkor kezdődik.

Vasárnap az Új Zsinagóga 15 órától Varnus Xavér és Lajkó Félix koncertezik. Két kultikus figura, most együtt lépnek színpadra. Négy húr és több mint hétezer síp csap össze és válik egyetlen hangszerré a koncert folyamán, és hozza létre azt az univerzumot, amelyben az X + 1 X képlet megoldása egy négybetűs szó: zene.

Túra a sömlyékhez

Május 18., szombat.
Homokkultúra TSZ buszmegállóban 7.30: A túra hossza: 4 kilométer, időtartam: 4 óra.
Találkozó helye, megközelítés: Zákányszék külterületén a Ruzsai úton található Homokkultúra TSZ buszmegállóban. Megközelíthető a szegedi buszpályaudvarról 6.30-kor induló Szeged–Zákányszék–Pusztamérges busszal. Ajánlott felszerelés: gumicsizma a hátizsákba. Látnivalók: barangolás a zákányszéki Ezerarcú-sömlyék védett fajai közt. Túravezető: Liebhaber Gáborné, információ, jelentkezés Szűcs Anikó 30/257-7541.

Hétfőn: Pünkösdölő Ópusztaszeren. Látványos lovasviadal a pünkösdi királyi címért, játékos látogatói próbák, iskolások pünkösdölője és bodzázás várja a családokat pünkösdhétfőn. A nap a bodzázással indul: már kora reggel elkezdik zöld ággal, fűzzel, de főleg bodzával felékesíteni a skanzen házait, különösen a kerítést és az ablakokat. A nap talán leglátványosabb, legizgalmasabb programeleme a fiatal legények lovas virtuskodása a pünkösdi királyi címért. A látogatók is próbára tehetik ügyességüket, erejüket, gyorsaságukat a látogatói próbák alkalmával. Lesz bábelőadás, kézműves-foglalkozások a skanzenben és a Nomád Parkban, és új kiállítás is nyílik ezen a napon, Kisbojtár címmel.

* * *

Falunapok

Bordány

Május 19–20., vasárnap–hétfő.
Vasárnap 9.00 órától női kézilabdatornával kezdődik a rendezvény, majd a nap folyamán fellép a Bóbita zenekar, a baksi Poén Színtársulat, a Fonó Néptáncegyüttes és a Rézhúros Banda. 20.00 órától Vastag Csaba énekel. Hétfőn 9.00 órakor futóversennyel kezdődik a nap, lesz autókiállítás, zumbafitnesz-bemutató, 20.00 órától Antal Timi ad koncert. Az estét a SKAtch együttes zárja.

Ruzsa
Május 18., szombat.
Sportpálya, 7.00: A gyülekező után 10 órakor B. Nagy László kormánymegbízott nyitja meg a rendezvényt. Lesz fogatos, zenés hívogató, lovas kocsikázás, gyermekfoci és főzőverseny. Este a Fool Moon szórakoztatja a közönséget, majd a 21.30 órakor kezdődő tűzijáték után hajnalig táncolhatnak a diszkóban.

Földeák
Május 18–20., szombat–hétfő.
Szombaton 13 órától falunapi csalogató a földeáki fúvósokkal a parkban, 14 órától pedig zászlófelvonással, illetve ünnepi képviselő-testületi üléssel folytatódik a program. 15 órától elszármazotti találkozó családfaavatással a művelődési házban. 16.30-kor kezdődik a rózsalakodalmi menet. A szabadtéri színpadon este 6 órától néptánctalálkozó és bemutatók, Szandi műsora a nagyteremben, este 10-től utcabál.
Vasárnap reggel 6-tól horgászversennyel kezdődik a nap, majd 10 órától ünnepi szentmisével folytatódik a katolikus templomban. 15 órától a földeáki színkör előadása látható a művelődési házban, majd 16 órától többek között aszfaltrajzversennyel folytatódik a program a parkban. A szabadtéri színpadon lesz Kroki-tánc, tékvandóbemutató, citerazenekarok és népdalkörök bemutatói, táncbemutató, az I6 Band műsora.
Hétfő reggel 6 órától meghívásos horgászverseny a horgásztónál, 8 órától pedig pünkösdi focikupa vendégcsapatokkal a nagypályán.

Olvasóink írták

  • 2. vmagdi 2013. május 18. 14:59
    „jártam arra, de ahogy benéztem a Kárász utcára csak dobozház volt mindenütt, még az utca vége se volt látható... úgy hogy meg se próbáltam arra mászkálni. Szerintem sokat akart a szarka :)”
  • 1. nobody13 2013. május 17. 06:43
    „Mindehhez a pénzt hol adják? Nyugdíj után öt nappal, rezsifizetések után, gyógyszerkiváltás után 5 kemény magyar forinttal vagyok itthon. Lehet, beteszem a bankba. Csak megköszönni tudom a kormánynak ezt a bőkezűséget.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnyargal Ópusztaszerről a Nyeregszemle

Az ország egyik legnagyobb lovas seregszemléjét szinte az utolsó pillanatban mégis más helyszínre vitték. A szervezők és az emlékpark vezetősége technikai okokra hivatkozik. Tovább olvasom