Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó népszokásokat elevenítenek fel pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban.
Az ünnep egyik leglátványosabb része az egykori ányási kápolna másának felavatása lesz a skanzenben pünkösd vasárnap. Az ökumenikus szertartást körmenet előzi meg. A kápolnát a térség földesurai, a Pallaviciniek emelték családi temetkezési helyként az 1880-as években, a II. világháborút követően a templomot azonban feldúlták, a kriptákat kifosztották, az épület pedig az enyészeté lett. A skanzenbeli kápolna a család által megőrzött eredeti tervrajzok alapján készülhetett el. Az ünnepség előtt pünkösdjárásra várják a látogatókat az Üllési Fonó Táncegyüttessel.

A skanzenben a vendégek ügyességüket és erejüket is bizonyíthatják az Erős embör, dógos asszony, ügyes gyerök elnevezésű próbákon, tésztát készíthetnek a szentesi tanya csigacsinálójában, vagy a pünkösdi kézműves műhelyben készíthetnek apró ajándékot az otthon maradottaknak. Pünkösd hétfőn az emlékparkban tartják az Európai Ifjúsági Találkozót. Az immár második alkalommal megszervezett tanácskozásra a Kárpát-medencéből és a világ távolabbi országaiból érkezett vendégek elmondják majd rövid bemutatkozásuk során, mit és miként tesznek a magyar értékek népszerűsítéséért, milyen újabb lehetőségeket kínálnak az együttműködésre. Délután az ópusztaszeri iskolások pünkösdölőjén elevenítik föl az ünnephez kapcsolódó dél-alföldi népszokásokat, majd következik a hétvége egyik leginkább várt eseménye, a pünkösdi királyválasztás. Az emlékpark nagyrétjén a környékbeli ifjak lóháton ülve teljesítenek különböző ügyességi feladatokat, végül egy vágtát követően kiderül, hogy a két legjobb versenyző közül kinek sikerül megszereznie a királyi címet jelentő koszorút.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Finálé Fesztivál a kisszínházban

A Szegedi Nemzeti Színház május 26. és 29. között negyedszer rendezi meg regionális kamaraszínházi fesztiválját, a Finálét. Tovább olvasom