Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Pusztaszeri csikósnak tapsolt a holland királynő

Pusztaszer - Amszterdamban a holland királynő is látta a Puszta5.hu bemutatóját, amelynek tagjaként a pusztaszeri Tábit Zsolt körbeturnézta fél Európát.
- Szeretnénk megőrizni a magyar pásztorkultúrát, ápolni a hagyományokat – foglalta össze célkitűzéseiket a 32 éves Tábit Zsolt, aki négy éve csatlakozott a Puszta5.hu csapatához. A pusztaszeri fiatalember három csikóssal és kilenc lóval turnézik Európa-szerte: műsorukban többek között lófektetést és a legendás pusztaötöst mutatják be. (A pusztaötös hajtója a két hátsó lovon állva maga előtt három lovat hajt ügetésben, majd eszeveszett vágtában úgy, hogy a lovakkal csak a hajtószáron keresztül van kapcsolatban.)

Jártak már Amszterdamban, ahol Beatrix holland királynő is megtapsolta őket, de Franciaországban és Németországban is tátva maradt a nézők szája műsoruk alatt. Bár korábban Zsolt is próbálkozott a pusztaötössel, az ő specialitása nem ez, hanem a lófektetés és -ültetés. Az állatok számára ez természetellenes testtartás, a jó csikós mégis már egy hónap alatt betaníthatja erre a lovát, egy év alatt pedig tökélyre fejlesztheti a mutatványt.

Jankó, Tábit Zsolt tízéves lova szinte érti a szót. Fotó: Schmidt Andrea
Jankó, Tábit Zsolt tízéves lova szinte érti a szót.
Fotó: Schmidt Andrea

Zsolt számára ez nem nehéz feladat, édesapja gulyás volt, nagyszülei pedig csikósok, így szinte a vérében van a tudomány. A trükköket és fortélyokat a nagy öregektől leste el, és a társaival is megbeszéli. Gyakorolni pedig munka közben tudott: a ménes őrzésekor a pusztában.

A gyakorlat mellett azonban az elméletre is nagy hangsúlyt fektet a pusztaszeri fiatalember: szívesen olvas könyveket arról, hogyan éltek régen a magyar csikósok, szabadidejükben néprajzkutatóként tevékenykedő barátaival is beszélget a szakmáról. Pusztaszer egyetlen csikósa bemutatózott a faluban rendezett lovasnapokon és a gyerekeknek szervezett juhásztáborban is. Tanítványai is vannak: többek között egy pálmonostori leányzó kéri segítségét szakmai kérdésekben.

Festmény után szabadon

A pusztaötös ötlete közel száz éve egy osztrák festő fejéből pattant ki: Ludwig Koch az 1900-as évek elején festette meg az első pusztaötöst – a lovak hátán vágtató szilaj magyar postást. A festő vízióját Lénárt Béla magyar lovas valósította meg. Később tőle tanulták el a vállalkozó szelleműek a meglehetősen veszélyes mutatványt.

Olvasóink írták

  • 3. horvathne74 2010. szeptember 30. 14:15
    „Gratulälok en is Zsoltinak ,de most Pusztaszeren lakik?”
  • 2. szuzi43 2010. szeptember 29. 18:37
    „Zsolti gratulálok a puszta5-tel elért sikereidhez, de sajnálom, hogy nem szülőfalud hírét öregbíted ezzel a világban.”
  • 1. VásárhelyiÁgi 2010. szeptember 29. 16:18
    „http://puszta5.hu/www-weboldal-biz/koch5”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 éves a lézer - pályázat általános és középiskolásoknak

Szeged - 1960. május 16-án sikerült Theodore Harold Maiman amerikai fizikusnak elsőként… Tovább olvasom