Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Pusztaszeri szarvasfarm

Pusztaszeren található Magyarország legnagyobb magán-szarvastenyészete. A telep tulajdonosa, Magyar Ferenc tíz éve öt állattal kezdte a tenyésztést. Ma már kétszázhatvan szarvast etet naponta.
Magyar Ferenc hobbijából megélhetési forma lett. Fotó: Szincsok György
– Korábban libatenyésztéssel és vágott baromfival is foglalkoztam – meséli az élelmiszer-technológusi képesítéssel rendelkező Magyar Ferenc. A szarvastenyésztést hobbiként kezdte, de ma már csak a nemes vadakkal foglalkozik. Négy ünővel és egy bikaborjúval indultam, jelenleg már ott tartok, hogy évente 80-90 kicsivel szaporodik az állomány – büszkélkedik a gazda. Még így sem tud annyi állatot kínálni a piacon, mint amennyire igény lenne. A vadhúsnak ugyanis igen nagy a keletje az Európai Unió országaiban, de itthon is egyre inkább megkedvelik. Az unió országaihoz képest nálunk 30 százalékkal olcsóbb a szarvashús, így nem csoda, ha óriási az érdeklődés a pusztaszeri gazdánál. Leginkább az élőállat-eladásból származik bevétele, de a húsért is sokan jelentkeznek Magyar Ferencnél. Egyre népszerűbb ugyanis a vadhús az esküvői lakomákon és más különböző rendezvényeken.

A vásárlói igények növekedésével egyenes arányban nőtt az állomány és a telep nagysága. Magyar Ferenc jelenleg kétszázötven hektáron tart szarvasokat. A területet tizenegy kilométer hosszan veszi körbe speciális kerítés, melynek köszönhetően eddig még egyetlen szarvast sem loptak el a telepről. Magyar elmondta, hogy a szarvasok között olyan szelíd is akad, amely engedi, hogy megsimogassák. A bikák azonban nem túl barátságosak – mondta a gazda, és megmutatta kezén az agancsnyomokat.

– A nagyon jó bikák közül meghagyok ötöt-hatot, a többi pedig megy vágásra. Hosszú távon ebből szeretnék profitálni – magyarázta a gazda.
Magyar Ferenc a szarvasból készült ételek specialistája. A szarvaspörkölt és szarvasgerinc mellett szarvasszalámit is készít egyedi recept alapján. Elmondta: ha sikerül tovább szaporítania a jelenleg 260 állatból álló állományt, kolbászból is több készül majd.

Fotó: Szincsok György

Szincsok György
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papp Edina nem utazott Törökországba

Nem utazott Isztambulba a tavaly nyáron elrabolt és Törökországba vitt szegedi kisfiú édesanyja.… Tovább olvasom