Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Pusztul a Dömötör-torony

Szeged - 15 millió forintba kerülne, hogy szakszerűen körbeszigeteljék a Dömötör-tornyot – a legújabb szakvélemény szerint. Támogatást pályázna hozzá a város, erről is dönt a mai közgyűlés.
Szeged legrégebbi épülete – a középkori várrom és az alsóvárosi templom mellett – a Dömötör-torony. A dóm tövében álló műemlék áldatlan állapotáról legalább egy évtizede cikkezünk. Salétromosak a falak, pusztulnak az odabent elhelyezett Aba-Novák Vilmos-freskók. A szakvélemény szerint szigetelés és a szabadtéri játékok színpadának átépítése javítana a helyzeten. Öt éve a fiatal kereszténydemokraták még tüntettek is a toronynál a város értékeinek megóvásáért.

Pusztul a legrégibb műemlék. Fotó: Schmidt Andrea
Pusztul a legrégibb műemlék.
Fotó: Schmidt Andrea

A Haág Zalán önkormányzati képviselő (KDNP) vezette kulturális, egyházügyi, közművelődési és idegenforgalmi bizottság javaslattal áll a mai közgyűlés elé. A polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájával szakértői véleményt készíttettek. Pályázaton az iroda a faldiagnosztikai vizsgálatra az orosházi DER Építő és Szigetelő Kft.-t választotta ki; a cég 300 ezer forintért elkészítette a részletes dokumentációt. Leírják benne, ami eddig is ismert volt: alapvető probléma a vízszigetelés hiánya, és hogy a ráépült szabadtéri színpad miatt nem tudnak szellőzni a falak. Az újdonság, hogy a cég mérések alapján tervekkel részletezi azt az eljárást, ahogyan a torony belsejét utólag szigetelné, a falban lerakódó sókat lekötné, a homlokzatot szakszerűen és esztétikusan védené. A költséget 15 millió forintra becsülik. A dokumentumot a városüzemeltetési iroda elküldte a kulturális örökségvédelmi hivatalnak engedélyezésre.

Vizesedik a torony. Alul, fölül és középen is szigetelni kellene a műemléket. Fotó: Schmidt Andrea
Vizesedik a torony. Alul, fölül és középen is szigetelni kellene a műemléket.
Fotó: Schmidt Andrea

A polgármesteri hivatal fejlesztési irodája pályázati lehetőséget keres a pénz előteremtésére. Turisztikai pályázaton nem indulhat a Dömötör-torony, mert nem lehet számokban kimutatni a felújítás hasznát. Korábban a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) írt ki pályázatot műemlékek állagmegóvására és helyreállítására, amin 50 százalékos támogatást lehetett kérni, maximum 13 millió forintot. Az NKA viszont idén átalakult, nem lehet tudni, mire mennyi pénzt lehet kérni. A közgyűlési előterjesztésben az az indítvány szerepel, hogy a város a jövő évi költségvetésébe építse be a pályázat önerejét.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Leskelődő 2011. november 28. 19:43
  „Az jó lenne, ha a polgármester és testület benyitna a toronyba... Látták már egyáltalán? Mondjuk tartsanak ott egy kihelyezett ülést, az sem lenne baj, ha jól beleesnének, és addig nem emelnék ki őket, amíg meg nem oldják a torony és a freskók sorsát!”
 • 23. macs 2011. november 26. 23:11
  „Nagyon eretnek ötletem van, az IH a most kapott 60 mFt-ból adjon vissza a Városnak a Dömötör torony felújtására 15 mFt-t.
  berkabela,
  irjál Botkának és Solymosnak is. Sőt Haáhnak is és küld el a levelet másolatban a DM-nek. Hátha megmenthető a torony.”
 • 22. istvang58 2011. november 26. 14:48
  „13 millióból új tornyot lehet építeni nem csak felújítani. Valaki megint le akar nyúlni egy kis pénzt.”
 • 21. Leskelődő 2011. november 26. 13:04
  „Kedves klj_54!

  Ezt majd gondolja végig, amikor például o torony tövében sétálva magára dől a torony mondjuk, és segítség helyett azt vágják Önhöz: ha nem tetszik a torony az testén, fizesse ki a daruzást! Előre, és mondjuk svájci frankban...”
 • 20. bagyö 2011. november 26. 11:00
  „Tudom,nem ez a megoldás, de most az Adventi vásár idején lehetne a Dóm téren gyűjtést rendezni a Dömötör torony javára. 1 forralt bor árát talán mindeni tudna adni , aki arra jár.......”
 • 19. klj_54 2011. november 26. 07:15
  „Akinek nem tetszik az állapota az kifizeti a helyre állítást!”
 • 18. Mogyoró 2011. november 26. 03:56
  „Én meg azt kérdezem, hogy az egyház miért nem járul hozzá , hisz az övéké is, vagy nem egyházi épület volt a templom építése előtt.”
 • 17. simonadri 2011. november 25. 22:37
  „Az alsóvárosi templom a Mátyás-templom tudtommal, és az nem itt van, vagy én nem értek valamit?”
 • 16. ozmózes 2011. november 25. 21:22
  „http://www.osmosering.com/ungarn/pdf/Ungarnverkauf.pdf
  http://www.osmosering.com/ungarn/index.htm”
 • 15. berkabela 2011. november 25. 16:50
  „Már 1965-ben készitettünk -több szentesi épületnél ELEKRO-OZMOZIS-alpján működő vizszigetelést.A szabadalmat akkoriban hozták(lopták) be az országba. A technológiai leirást kézirásban kaptam ! Az épületek jelenleg is csontszárazak. Az eljárás annyira olcsó és tökéletes,hogy egyáltalán nem csodálkozok rajta-miért nem terjedt el Abszurdisztánban.Ha a torony kerülete pl.100 m.akkor egymillából vastagon elkészülhet.-(ne)”
 • 14. Horthyszobor 2011. november 25. 16:40
  „Szeged őrült Néroja pusztítja mindenét a városnak ami régi. Szégyellném magam, ha polgármester lennék és a városom legöregebb épülete így nézne ki. Hol vannak már a magasztos mecénások, vezetők?”
 • 13. KamuNeni 2011. november 25. 13:38
  „Igazad van Koszta. Az mellett meg minden tortenelmet ami a kommunizmushoz kapcsolodik szet rombolnak. Leveszik a hazakrol a bele epitett ko faragasokat mert eppen marxot vagy lenint abrazolja. Nem tom Nero szobra meg a tobbi hogy elte volna at a ket evezredet ha ilyen bunkok lettek volna hatalmon akkoriban is. Pedig tudjuk hogy Nerot nagyon sokan utaltak.

  Nem elgondolkodtato? Ilyen bunko allam vezetoseget vagy akarkit is aki ilyeneket felhoz egyaltalan vitara.”
 • 12. Leskelődő 2011. november 25. 13:31
  „Az van, hogy ez a forrást keresi, az meg pályázatokat kutat, megvizsgál, bizottságnak kiadja, társadalmi vitára viszi, etc. meg ilyen töltelékszavak semmit sem érnek. Az Aba-Novák család egyszer már a zsebébe nyúlt, és betett 20 millió forintot a Hősök kapuja helyreállításába. Hát mindent ennek a családnak kell csinálni? Magyarország, és Szöged ilyen gazdag, hogy megteheti ezt kincseivel? Miközben ez a torony Délmagyarország legrégibb épített emléke!
  Az a testület, amelyik erre a célra nem tud 15 MFt-ot találni egy ekkora város költségvetésében, az semmire sem alkalmas. Szégyen!”
 • 11. Wacky 2011. november 25. 12:24
  „amúgy sztem az egyháznak is bőven tellene rá...”
 • 10. Wacky 2011. november 25. 12:22
  „8. Koszta 2011.11.25. 10:17
  anyáám... azé te rendesen tudod keverni a dolgokat:O... gondolkodj vagy tanulj, mielőtt ennyi baromságot írsz egybe...:O”
 • 9. zehn 2011. november 25. 12:05
  „A 15 mill. egy embernek nem kevés pénz. No, de az ország harmadik városának nem lehet tétel. Ha már ez is ekkora gond, akkor nagyon nagy a baj! Nem is értem. minthogy azt sem,miért kellett felesleges pénzt kidobni tanulmány készítésére,amikor köztudott,mi a probléma.Én ingyen is elmondtam volna. Nem beszélve arról, hogy korábban számtalan állapotfelmérést végeztek már ez ügyben. Elfelejtették,vagy elvesztek a papírok?”
 • 8. Koszta 2011. november 25. 10:17
  „Több mint vicc, hogy egy kormányzati hivatalnak a minimum megkérdőjelezhető esztétikummal bíró, kortárs képekre 20 milliót kidobni "aprópénz"... Ugyanakkor történelmi műemlékekre nincs 15 millió!
  Az is nevetséges, avagy szörnyű, hogy ma már "pályázat", azaz kuncsorgás, koldulás nélkül nincs pénz semmire... Hogy egy országnak a történelmi emlékeire ne legyen egy panellakásnyi pénze önerősen...
  De ugye a Rókusi körútra a villamos nélkülözhetetlen... Mert bár ez is pályázati pénz... Csakhogy a milliárdoknak az önereje is sok száz millió! Nem 15... Az adók emelkednek... Pénz még sincs semmire... Hova lessz a sok lé a végére?”
 • 7. DobóI 2011. november 25. 09:47
  „Egy évi Botka fizetésből meg lehetne menteni..”
 • 6. jq 2011. november 25. 09:39
  „Komolyan nincs 15 milliója a városnak? Ne nevettessenek már! dobjuk össze mi?”
 • 5. Bendegúz007 2011. november 25. 09:36
  „Én a Dömötör tornyot átépíteném a vár mellé a Stefániára,a 2 épület még illene is stílusban egymáshoz.
  Akkor ha újra építenék biztos kapna 1 olyan szigetelést ami biztos hogy sokáig bírni fogja,mint az utólagos szigetelés.
  Volt már erre példa,a Szent Rozália kápolnát a Lechner térre helyzeték a Dóm tér építése miatt,és most milyen jól néz ki ott is.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Advent jegyében

Bizony ez a hétvége már az adventről szól. Nyílnak a karácsonyi vásárok, forgatagok. De a színházi ajánlatok is kecsegtetőek. Tovább olvasom