Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Rabecsettel festett világ

Szeged - Rácson át kiszökkenő, láncaitól szabaduló, angyalszárnyas férfialak. Akár a szegedi IH Rendezvényközpontban május 25-éig megtekinthető kiállítás vezérképe is lehetne ez az alkotás. Jelezve: fegyházban fogva tartott elítéltek munkái kerültek a falra.
A Kereten kívül című kiállítás – amelynek alapötlete Éles Éva klinikai szakpszichológustól és Pintér Tibor pártfogó felügyelőtől származik – nem csak az alkotók személye miatt különleges. Az is rögtön szembeötlik a nézelődőnek: komoly mesterségbeli tudással bíró és nem kevés tehetséggel megáldott férfiak mesélnek zárt világukról grafikáikkal, festményeikkel.

A szegedi Csillag börtönben több művészeti szakkör is működik. Ezek közül most a „Kilencek alkotói csoportja" lépett ötven alkotással a nyilvánosság elé. Egy olyan közösség, amelynek tagjai egymástól tanulják a festést, a rajzolást.

Komoly érdeklődés kíséri a rabok festményeiből nyílt kiállítást az IH-ban. Fotó: Miskolczi Róbert
Komoly érdeklődés kíséri a rabok festményeiből nyílt kiállítást az IH-ban.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Az alkotás folyamatában fontos az, hogy magunknak és másoknak élményt szerezzünk. A pszichológiai kutatások eredményei alátámasztják: az alkotás öröme erősíti az immunrendszert, önfeledt örömöt nyújt. A szabadságvesztés ideje alatt ennek az örömszerzésnek nagy szerepe van. A kiállítás pedig abból a szempontból jelentős, hogy meg tudjuk mutatni tevékenységünket a civileknek, segít abban, hogy a börtönről kialakult negatív értékítélet megváltozzon. Ezek az alkotó fogvatartottak együttműködnek a személyzettel, ami a börtönélet szempontjából fontos – adta meg a választ Kiszely Pál dandártábornok, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka kérdésünkre: miért támogatja a börtön vezetése a Csillag művészeti szakköreit.

Pécz, Zhao, Bujdosó

Az IHR-ben bemutatott alkotásokat Galkó Bence színművész, Szekeres Ferenc grafikusművész és Rudisch Tibor klinikai szakpszichológus zsűrizte. Első helyezett Pécz Zoltán, második Zhao Jing Zhe, harmadik Bujdosó Balázs és egy, a nevét nyilvánosság előtt nem vállaló elítélt lett.

Olvasóink írták

 • 3. CID 2009. május 19. 21:54
  „Én azért maradnák a büntetésnél. Rajzszakkör. Remélem ezt is mi fizetjük. Nem vagyok börtönpszichológus, de így tanulatlanul is bizton állíthatom, örömet szerezne nekik egy pezsgőfürdő is, sőt talánn az immunrendszerüket is javítaná, bőrüknek és közérzetüknek is jót tenne. Hogy óvják keringési rendszerüket javasolnék utána egy finn szaunát, majd egy svédmasszást. Csak hogy, biztos jól érezzék magukat :)”
 • 2. smalltown 2009. május 18. 16:28
  „Az orok kerdes, hogy a bortonokben buntetunk avagy rehabilitalni akarunk. Ha az utobbi, akkor ez nagyon jo kezdemenyezes.”
 • 1. dodó 2009. május 16. 22:41
  „"...a börtönről kialakult negatív értékítélet... ... alkotó fogvatartottak ..."

  EZ JÓÓÓÓ! Volna néhány ötletem az alkotásról! Csak annyit kellene alkotniuk, amíg ledolgoznák a fogvatartásuk költségeit. Aki az ítélet letelte előtt teljesítené, szabaduláskor megkapná a klts-ek levonása után. Akinek nem sikerül, addig marad, amíg nullszaldós nem lesz.
  Ez talán még a "negatív előítéleteket" is pozitív irányba fordítaná!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A terjesztőknek jó üzlet a könyvbiznisz

Szeged - Vihart kavart a könyvforgalmazók terve: a válság okozta veszteségeiket a kereskedelmi árrés emelésével a kiadókra próbálják áthárítani. Tovább olvasom