Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Rabok a Pick udvarán

Huszonöt, szabadulás előtt álló fogva tartott dolgozik hétfő óta a Pick Szeged Rt.-nél. Az udvaron végzett segédmunkáért a rabok a minimálbér egyharmadát kapják meg. Olyan segédmunkát végeznek a rabok, amelyre eddig stabil munkaerőt nem találtak: ezekben a munkakörökben volt ugyanis a legnagyobb a fluktuáció.
Fogva tartottak takarítanak a Pick udvarán – ott is őrizetben vannak. Fotó: Karnok Csaba
A Pick Szeged Rt.-nél hétfő óta kisegítő munkára, egy műszakban alkalmaznak rabokat – felügyelettel. A néhány hónap múlva szabadulók segédmunkát végeznek: ládát mosnak, takarítanak az udvaron, állati eredetű hulladék tárolását, elszállítását készítik elő, vagyis olyan kiszolgálótevékenységet végeznek, amelyre általában nehéz munkaerőt találni. A rabok információink szerint a törvényben meghatározott módon az előző évi érvényes minimálbér egyharmadát kapják, amikor túljutnak a betanítási időszakon.

Kovács László, a Pick Szeged Rt. elnök-vezérigazgatója elmondta, nem az újonnan elindított vágóüzemben, s nem a meglévő létszám helyett alkalmazzák a fogva tartottakat. Olyan segédmunkát végeznek a rabok, amelyre eddig stabil munkaerőt nem találtak: ezekben a munkakörökben volt ugyanis a legnagyobb a fluktuáció. A börtönnel kötött szerződésnek az az előnye, hogy arra a területre, amelyre eddig a jövés-menés volt a jellemző, hosszú távon, állandóan hoz embert a Nagyfa–Alföld Kft. Hangsúlyozta: a rabok nem veszik el másoktól a munkát.

Fotó: Karnok Csaba
A fogva tartottak külső munkavállalása nem újdonság – mondta el lapunknak nyilatkozva Borsi János ezredes, a Nagyfa–Alföld Kft. ügyvezető igazgatója. Több éve alkalmazott gyakorlat, hogy a szabadulás előtt állókat munkavállalási lehetőséggel segítik, így azok könnyebben beilleszkedhetnek a mindennapokba. A szabadulásra való felkészítés összetett munka – tudtuk meg –, nevelők, pszichológusok egyaránt részt vesznek benne. Arra is volt példa, hogy a volt fogva tartottat később alkalmazta az a munkáltató, amelyiknél a rab hasonló szervezésben dolgozott.

Arra a kérdésre, ki volt a kezdeményező, az ezredes elmondta: minden külső munka esetében a Szegedi Fegyház és Börtön keresi meg azokat a cégeket, ahol lehetőséget lát rabok alkalmazására. A Pickkel már tavaly szeptemberben, a sertésvágás beindításának hírére felvették a kapcsolatot.


Háttal álló munkavállalók

Próbáltuk megkérdezni a rabokat is arról, hogy érzik magukat első külső munkahelyükön, ám nem akartak beszélni, és arcukat sem adták a felvételhez. Kísérőink szerint ez részükről érthető: szabadulás előtt állnak, nem szeretnék kockáztatni az újrakezdés azon lehetőségeit, amelyekre számítanak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíj forrásai

Soha nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést a nyugdíjas éveinkre. Némi előrelátással és… Tovább olvasom