Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Ráccsal és kamerával is felszerelkeznek

Van olyan szegedi patika, ahol még térfigyelő kamerák is vigyázzák a biztonságot, máshol azonban csupán az ablakra szerelt rácsok tartják vissza a betörőket. Pedig nemegyszer előfordult már, hogy gyógyszertárakat raboltak ki készpénz, vagy pirulák után kutatva.
A fővárosban egyre gyakrabban törnek be, vagy rabolnak ki nyitvatartási idő alatt gyógyszertárakat. Vannak, akik egyszerű pénzszerzési lehetőséget látnak a patikákban, de az sem ritka, hogy nem a kasszát, hanem a polcokat és a raktárt ürítik ki gyógyszerfüggő fiatalok. Csongrád megyében is több hasonló eset történt az utóbbi időben. Volt, ahol az alkalmazottak jelenlétében vittek el pénzt, többségében azonban az éj leple alatt jutottak be a gyógyszertárakba. Az érintett patikusok egyike sem akart nyilatkozni a történtekről.

Szegeden a Kígyó Patika az ügyeletes gyógyszertár. Mivel éjjel-nappal nyitva van, betörésről itt nem lehet szó, a lopások és kizsebelések azonban egy időben rendszeresek voltak. – Volt, hogy a fiókban lévő összes pénzt elvitték, amíg a patikus a kért készítményért hátra ment – mesélte Zolnay Kriszta patikavezető. – A felújítás óta viszont térfigyelő kamerák rögzítenek mindent, ami az épületben és azon kívül történik. Ennek van akkora visszatartó ereje, hogy felszerelésük óta nem történt hasonló eset.

A patikavezető szerint a gyógyszertárak azért válhattak a betörők célpontjaivá, mert ezeken a helyeken főleg nők dolgoznak, a nagy forgalmú intézményekről pedig ráadásul azt feltételezik, hogy sok pénzt tartanak a kasszákban. – Ez viszont nem igaz, hiszen a gyógyszerek árának csupán töredékét fizetik ki a betegek, nagy részét az egészségbiztosító finanszírozza – mondta Zolnay Kriszta. Véleménye szerint ettől függetlenül oda kell figyelni erre a jelenségre, és áldozni kell a biztonságra.

A kisebb patikák azonban nem mindig engedhetik meg maguknak a nagy beruházásokat. Az Assisi Szent Ferenc gyógyszertárban például riasztó védi az értékeket. – Ez a legtöbb, amit tudunk tenni. Meg bízni, hogy elég forgalmas helyen vagyunk ahhoz, hogy ne ide akarjanak betörni – mondta Tóth Tamás patikavezető.

Találtunk olyan patikát is, ahol még riasztóberendezés sem működik, csupán a rácsok védenek a behatolóktól. Ebben a gyógyszertárban azt mondják: nagyjából már ismerik vendégeiket, ezért kevésbé tartanak a rablóktól. De azért – biztos, ami biztos – soha nem maradnak egyedül az alkalmazottak az épületben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tejüzemet vettek az alföldi termelők

Bár a jövő évre jósolt 64 forintos tejfelvásárlási árral nincs kibékülve, előre menekül, és megvette… Tovább olvasom