Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Racka bárány született Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Racka báránnyal is találkozhatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatói – az állomány 50 példányt számlál, és folyamatosan gyarapszik.
Legutóbb február elsején született egy kisbárány. Anyja Melocco Miklós Földműves emlékművénél hozta világra. Így már heten vannak az emlékpark „rackabárány-óvodájában". A csöppséget szerencsére időben észrevették az emlékpark munkatársai, és a meleg, biztonságos juhhodályba vitték.

A rackák ősszel párzanak, 150–160 napos vemhesség után általában egy-két utód születik. Fehér és fekete fajtaváltozata létezik. A fekete ritkább, de az ópusztaszeri állományban ilyen is megtalálható. Legutóbb például éppen egy fekete bárányka látta meg a napvilágot. A fiatal fehér rackák születésükkor vagy teljesen barnák, vagy elöl barnák és testük hátsó részén sárgásfehérek. A racka gyapja nem értékes, viszont irhájának kultúrtörténeti jelentősége van: ebből készült a pásztorok subája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balassi-emlékkard a kongói írónak

Balassi Bálint költő kardjának másolatát idén Tornai Józsefnek és Gabriel Zanmaku Olembe de Souza megbízottjának adta át a díjat odaítélő kuratórium nevében kedden Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök. Tovább olvasom