Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Rácz Rita a budapesti Operaház tagja lesz

Szeged - Marton Éva növendékeként szerez hamarosan diplomát a Zeneakadémián a két népszerű színész, Fekete Gizi és Rácz Tibor leánya, Rácz Rita, aki több szerepben sikert aratott már Szegeden is. Nyáron a Bánk bán Melindáját énekli Gyulán és a Margitszigeten, ősztől pedig az Operaház tagja lesz.
– Hétfőn tartjuk diploma-előadásunkat a Kiscelli Múzeumban: Kovalik Balázs rendezésében Offenbach operáját, a Hoffmann meséit adjuk elő, amiben Oberfrank Péter vezényletével Olympia szerepét énekelem. Utána Debrecenbe megyek, ahol Vidnyánszky Attila vezetésével folytatjuk annak a Bánk bán-produkciónak a próbáit, amit július 17-én mutatunk be a Gyulai Várszínházban Kocsár Balázs dirigálásával. Bánk bánként Kiss B. Atilla lesz a partnerem, és az előadás érdekessége, hogy a gyakrabban játszott Nádasdy-féle átdolgozás helyett az Erkel Ferenc által írt eredeti verziót énekeljük. Melinda figurája nagyon közel áll hozzám, csodálatos szerep, boldog vagyok, hogy Gyula után augusztusban a Margitszigeti Szabadtéri Játékok színpadán, szeptembertől pedig Debrecenben is bemutatkozhatok vele. Ősztől egyébként a Magyar Állami Operaház társulatának tagja leszek, ami óriási elismerés egy pályakezdő énekesnek – mondja Rácz Rita, aki Marton Éva növendékeként a napokban kapja meg énekművészi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Rácz Rita pályafutása Szegeden indult. Fotó: Karnok Csaba
Rácz Rita pályafutása Szegeden indult.
Fotó: Karnok Csaba

A következő szezonban Frasquitát énekli Telihay Péter rendezésében a Carmenben, Kertesi Ingrid váltótársaként Dzsufit a Pomádé király új ruhájában, amit Toronykőy Attila állít színpadra. Barbarinaként beáll a Figaro házasságába is, jövő tavasszal pedig Zsótér Sándorral dolgozik, aki Haydn operáját, az Orfeusz és Euridikét rendezi.

– Örülök, hogy nem dobtak egyből a mélyvízbe, kezdetben kisebb és közepes szerepeket játszom az Operaházban. Szüleim ugyan nem mondják, de érzem, hogy nagyon büszkék rám, jönnek a bemutatóimra – meséli Rácz Rita, aki magánéletéről egyelőre csak annyit árul el: boldog, mert szakmán belül nagyszerű muzsikus párra talált, akivel jól megértik egymást. A gyulai bemutató után Tunéziába mennek nyaralni.

Olvasóink írták

 • 4. Lemba 2008. június 21. 18:46
  „Uzenet a 3-asnak,
  Te hova tartozol a biologiai rendszerben? Az biztos hogy nem Homo Sapient, de az allatvilagot sem akarom sertegetni!”
 • 3. RITUKA 2008. június 20. 19:58
  „<moderálva>”
 • 2. Majoros Ádám 2008. június 20. 16:14
  „Gratula Rituka puszika!!”
 • 1. Könyvtáros Zsuzsi 2008. június 20. 08:43
  „Kedves Rita! Szívből gratulálok a diplomádhoz, az eddigi szakmai sikereidhez, és az operaházi tagsághoz. Nagyon büszkék vagyunk Rád. Továbbra is sok sikert. Szeretettel: F. Zsuzsi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mercedes-lázban égünk: beszállítók akarunk lenni

Szeged - Miután bejelentették, hogy Kecskeméten 2500 főt foglalkoztató Mercedes-gyár épül, mindenki azt latolgatja, jó-e ez nekünk. Milyen hasznot húzhat Szeged és a megye gazdasága a közeli hatalmas gyártókapacitásból? – kérdezik az emberek. Tovább olvasom