Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Radiátortolvaj miatt fűtés és áram nélkül maradtak

Szeged - Egy napra áram és fűtés nélkül maradt egy hatvanlakásos szegedi társasház, miután egy fémtolvaj megpróbált leszerelni egy radiátort, a kiömlő víz pedig eláztatta az épületet. A kár milliós, a bérlőknek azonban mindent megtérítenek.

Közel hatvan család maradt egy napra áram és fűtés nélkül a hétvégén Szegeden egy önkormányzati bérházban. Egy üresen álló lakásba tört be egy fémtolvaj, hogy leszerelje a radiátort. Fűtési szezon lévén azonban a csövekben forró víz keringett – és a babrálásra nagy nyomással spriccelni kezdett. A betörő ekkor elszaladt, a csőből azonban ömlött a víz – előbb csak a lakásba, majd hamarosan a szomszédokhoz is.

– Két órába telt, mire hosszas telefonálgatások után a tűzoltóság elzárta a fűtést – mesélte Smahajcsik Péter, az egyik lakó.

Kertész Éva felújított otthonát tönkretette az áradat: a falak átáztak, a parketta felpúposodott. Fotó: Karnok Csaba
Kertész Éva felújított otthonát tönkretette az áradat: a falak átáztak, a parketta felpúposodott.
Fotó: Karnok Csaba


– Ezzel egy időben a Démász szakemberei a teljes házat áramtalanították, hiszen félő volt, hogy a víz zárlatokat, áramütést okoz. Söprűvel, lapáttal, felmosóval három órán keresztül mertük a vizet a lépcsőházból és a lakásokból, illetve mentettük az értékeket. Mire kész lettünk, besötétedett. Ott álltunk vasárnap délután fűtés és világítás nélkül – hallottuk Smahajcsik Pétertől.

Hátrahagyott bizonylat

A Szegedi Rendőrkapitányság lopás bűncselekmény gyanúja miatt indított büntetőeljárást – egyenlőre ismeretlen tettes ellen – tájékoztatott Jászai Linda, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrség az ügy minden körülményét vizsgálja, az eljárás folyamatban van. A fémtolvaj nem először próbálkozott: úgy tudjuk, az ömlő fűtővíz elől menekülve a helyszínen felejtett – mobiltelefonja mellett – többek között egy korábbi szerzeményének értékesítéséről szóló bizonylatot is.

– Folyt a falból a víz – mesélte a feltört lakás alatt lakó Kertész Éva, akinek felújított otthonát teljesen tönkretette az áradat. – A falak több helyen átáztak, a parketta felpúposodott, tönkrement a dohányzóasztal, a gyerekek pedig csuromvizes ágyban aludtak – sorolta az asszony. A sütővel fűtöttek, hogy legalább a fürdetéskor ne fázzon meg az egyéves gyermek. Kertészék – három másik családdal – két napot vártak, hogy az áramot visszakapcsolják a lakásukba, annyira beáztak az elektromos vezetékek. Őket a többi lakó segítette ki, hosszabbítókkal. A többieknél ugyanis másnap délután már volt világítás, és a fűtés is beindult.

– A ház száz százalékban önkormányzati tulajdonú, ami ez esetben nagy szerencse volt. Hasonló helyzetet egy társasházi közös képviselő nagyjából két hét alatt tudott volna rendezni. Mi egy nap alatt megoldottuk a problémát. Ennél rövidebb idő alatt lehetetlen lett volna intézkedni, nagy segítségünkre voltak ebben a szolgáltatók is – mondta el Csóti Ferenc, az IKV Zrt. műszaki igazgatója. Kiemelte: ilyesmi még soha nem történt a kezelésükben álló házakban, nincsenek felkészülve hasonló esetekre. Nincsenek például agregátoraik, hogy áramot fejlesszenek 60 lakás számára, de kivédeni sem tudják, hogy az üresen álló lakásokba betörjenek. – llyen sem fordult elő már évek óta – tette hozzá.

Még nem tudni, mekkora kár érte a házat – valószínűleg milliókban mérhető. A műszaki igazgató hangsúlyozta: mindent megtérítenek a bérlőknek, helyreállítják a lakásokat. – Amit lehet, a biztosítóra hárítunk, amit nem, azért az IKV Zrt. áll helyt.

Büntetőeljárás a radiátortolvaj ellen

Lopás bűntette miatt indított büntetőeljárást a Szegedi Rendőrkapitányság az ellen a 26 éves férfi ellen, aki a megalapozott gyanú szerint két csaptelepet, két radiátort és egy radiátor szerelvényt tulajdonított el a szegedi Csongrádi sugárút egyik üresen álló lakásából.

A fiatalembert a Szegedi Rendőrkapitányság járőrei szerdán délben állították elő az egyik szegedi élelmiszerboltból, ahol a biztonsági szolgálat lopáson érte tetten. A férfi kabátjába egy Jägermeistert, valamint kézkrémet és testápolót rejtett. A kasszánál egy kifli árát kifizette, majd távozni akart, amikor az őrök feltartóztatták. A rendőrség a férfit gyorsított eljárás lefolytatása érdekében aznap szabálysértési őrizetbe vette. A tulajdon elleni szabálysértés ügyében a bíróság ma hozott döntést.

A nyomozók a bíróságról a tárgyalást követően ismét előállították a radiátortolvajt, aki ellen lopás bűntette miatt ezúttal büntetőeljárás indult. Kihallgatása jelenleg is folyamatban van - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. zsolti81 2012. január 30. 22:13
  „nem minden cigany lop meg bünözö csak a magyarok mindjárt erre gondolnak mert csak a saját fajtájukat birjak pedig csak egy kicsit jobban ki kellene nyitni a szemet mert sajnos megdöbbentö volna a látvány.”
 • 61. zsolti81 2012. január 30. 21:56
  „akinek faji előitéletei vannak akkor az nálam jelentkezzen.Csak hozzéteszem hogy nem roma sz akarta elopni a radiátort hanem egy semmirekellö senkiházi másik fajta paraszt.es ne találkozzak vele!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 60. Agáta 2012. január 30. 09:32
  „Tessék, megint a fémtolvajok egyike óriási kárt okozott (a lakók által átéltekről nem is beszélve)! Mikor ébred már fel valamelyik országgyűlési képviselő és nyújt be törvénymódosítást, megtiltva a fémkereskedést magánvállalkozások részére? Kizárólat a Hulladékgazdálkodó Kht-k gyűjthetnének be fémhulladékot - térítési díjat NEM fizetve. Így azonnal megszűnnének az ilyen jellegű lopások és a milliós-milliárdos károk (temető, köztéri szobrok, vasút, stb.)”
 • 59. viza07 2012. január 29. 20:05
  „Tiszta szégyen, az illető csöves úr, péntek délután már szabadlábon volt. Mifele hülye törvények vannak ebben az országban, vajon hány üzletbe, lakásba törhet még be, illetve lopkodhat, még becsukják? Ez az idióta közveszélyes, nem veszik észre??? egyébként éjszakánként előfordul az Építő utca 11-ben a felső lift-átjáróban. Megáll az ész, hogy szabadlábon hagyják ezt semmirekellőt, minthogy kényszermunkába raknák, míg meg nem térül az okozott kár!!”
 • 58. monalisa84 2012. január 29. 16:32
  „Ez a mi házunkban volt!
  Nem kívánom senkinek, amit 48órában át éltünk!
  Nem kell sajnálni ezt a kis bunkót! Kocka tízesben lakunk, mivel nem volt áram sötét volt a lépcsőház és így lemenni a 7. emeletről 2 kisgyerekkel, elég gáz!
  Nem értem miért nem gondolnak bele az ilyen degenerált alakok, hogy egy pici pénzért mekkora károkat csinálnak!
  A gyerekek azóta félnek a sötétben! Ez nem lehet pénzel megtéríteni!”
 • 57. füzy 2012. január 28. 12:01
  „Börtön, kényszermunkával, és a bérből fizetni a keletkezett károkat. Term. soha nem fogja tudni visszafizetni, de esetleg másokat visszatart a büntetés a hasonló cselekményektől! Ez a baj nálunk: a büntetéseknek nincs elrettentő hatásuk...Bemegy a kis 40 kg-os nyikhaj a börtönbe, és kijön a 80 kg-os, kigyúrt, teletetkózott, valóban félelmet keltő "ember"?”
 • 56. info 2012. január 28. 11:39
  „ja-ja”
 • 55. Horthyszobor 2012. január 28. 03:43
  „44. Hadd kérdezzem mar meg Ön-e az a jóember aki nem régiben Algyon akart lakóparkot építeni azoknak akik most Önnek kart okoztak??? Ha igen akkor jobb lesz csendben maradva benyelni a kart... Mert a TV2-n úgy tűnt Ön az a személy. Ha jól tudom a polgárőrök is aldjak a mai napig áldásos tevékenységet...”
 • 54. StencilAtya 2012. január 27. 22:23
  „félelmében lopott.

  Poor, abused and second-class: the Roma living in fear in Hungarian village

  Families desperate to leave divided community after months of terror and years of segregation

  *
  o
  o
  o reddit this

  *
  Helen Pidd in Gyöngyöspata
  * guardian.co.uk, Friday 27 January 2012 16.04 GMT”
 • 53. tom_peris 2012. január 27. 22:21
  „bámulatos az emberi elme...
  vajon mit gondolhatott?
  nem lakik ott senki és ezért nincs víz a radiátorokban?”
 • 52. jozko 2012. január 27. 19:31
  „Még szerencse, hogy nem élünk teszem azt földrengésveszélyes, vagy egyéb,
  természeti katasztrófák által fenyegetett övezetben.
  Régi szép idők, amikor a "légó" kiképzéseken mindenki megkapta a feladatát, ki kit értesít, ki mit nyit-zár stb.

  Nem óhajtom vissza azokat az időket, de az együttélés siralmasan működik nálunk.
  A katsztrófavédelem -és direkt nem a tűzoltókat akarom molesztálni !!
  -viszont elgondolkodhat, akkora létszámmal dolgoznak - mit is?
  Tény, hogy látványos gyakorlatokat tudtak produkálni.”
 • 51. CID 2012. január 27. 18:34
  „50. Lakásbiztosítás ?”
 • 50. mazsolaszolo 2012. január 27. 17:42
  „45. Önnek igaza van.
  Egy dologban nem értek egyet: véleményem szerint nem szarkazmus az, ha valaki előítélettel telve, csőlátással és rosszindulattal megverve alapból bedobozol valamit vagy valakit. Ez nem holmi csípős gúny, hanem meglehetős emberi butaság.

  Nyílván az elkövetőnek az okozott kárt is meg kell (kéne) térítenie - amiért is kb. 80 évet dolgozhatna a szibériai sóbányákban, hogy legyen pénze. De mi lesz az emberekkel? Mi lesz a kisgyerekes, idős, beteg emberekkel, akik a mínuszokban fűtés és áram nélkül maradtak? Honnan lesz az önkorminak pénze a javításokra?”
 • 49. bambinaXX 2012. január 27. 17:17
  „félelmetesen hülyének kell lenni ehhez.
  az lenne jó, hogy ami kárt okozott, azt ő hozza helyre!”
 • 48. CID 2012. január 27. 17:04
  „Smpeti :ugye nem gondolod, hogy egy csőtörés miatt a pápa is a helyszínre fog utazni :)”
 • 47. smpeti 2012. január 27. 16:27
  „Tisztelt "Queenmargareth"!
  Önnek teljesen igaza van! Azomban, ebben az esetben sem a félig ellopott radiátor a hírérték, hanem az, hogy ez miatt az IQ sovány elkövető miatt, közel 240 ember, köztük gyermekek, maradt áram és fűtés nélkül, az okozott anyagi kárról már nem is beszélve. A hír értéke az emberi nem gondolkodás, a gátlástalanság, felelőtlenség bemutatása.
  Megjegyzem, a TV2 stábja teljesen váratlanul, bejelentés nélkül érkezett, így a valóban és legsúlyosabban érintett család meg sem tudott szólalni a riportban, mert nem tartózkodtak otthon.

  Csak egyetlen szarkasztikus megjegyzés:
  Ha Önnek a cikkben, a kommentelő olvasók írásaiban és az általam leírtakban a legfontosabb, leginkább reagálásra kényszerítő momentuma a TV2 váratlan látogatása, nos, akkor Önnek is lehetnek erőteljes értékrendi zavarai!

  Az érintettek nevében is köszönöm megértését!”
 • 46. Queenmargareth 2012. január 27. 15:58
  „ezért a TV2 bejelentkezett?HM mennyit küszködtünk mi a belvíz helyzet bemutatásáért anno, de úgy látszik 2 év belvíz és házak elvesztése nem nagy hír egy radiátorral szemben.”
 • 45. smpeti 2012. január 27. 15:19
  „Korábbi hozzászólásomból kimaradt, de most pótolom:
  Mint kiderült: AZ ELKÖVETŐ NEM ROMA SZÁRMAZÁSÚ!!!, tehát felesleges ezen tépelődni, gúnyolódni és szarkasztikus megjegyzéseket írogatni!
  Inkább magunkba kellene fordulni, és felismerni, hogy köztünk, "magyarok" között is van jó néhány becstelen, semmire kellő, ingyen élő, haszontalan ember!”
 • 44. smpeti 2012. január 27. 15:09
  „Tisztelt Kommentelők!

  Szeretnék néhány téves elképzelést, irónikus megjegyzést, és felháborító hozzászólást tisztázni!
  Előre bocsátom, akinek nem inge, ne vegye magára! Senkit nem megsérteni akarok.
  Szóval:
  A ház, egy torony 10 emeletes épület, szintenként 6 lakással (gyengébbek kedvéért: 10 X 6 = 60).
  Az önkormányzati lakáshozjutást, önkormányzati előírások szabályozzák, és jelenleg licit elven működik. Azaz ha ilyet szeretnél, és egyébként nincs a neveden (veled eggyütt költözők nevén) más lakóingatlan, akkor elmehetsz az IKV által szervezett lakás bemutatásokra, majd a látottak alapján, a neked tetszőre licitálhatsz használatbavételi díjat, felújítási költséget, határidőt. Ezeket természetesen a licit elnyerését követően a bérletiszerződésbe befoglalják, és azt neked teljeítened kell. Ha nem, akkor, szerződésszegés miatt, mehetsz a lakásból.
  Minden "rasszista" hatású, gúnyolódó, már-már rágalmazó kommentezőnek kívánom, hogy a képen szereplő hölgy és családjánál rosszabb szomszédja sose legyen, és akkor rájöhet arra, hogy nem a bőr színén, vagy etnikai hovatartozáson múlik a "jó szomszédi" kapcsolat. Több éve már, hogy szomszédként élünk BÉKESSÉGBEN egymás mellett. Soha semmilyen nézeteltérésünk nem volt, sőt kölcsönesen segítünk egymásnak, ha valami gond, probléma adódik. Ide kívánkozik, hogy a lakást önerőből újították fel, és nem segélyből, nem fémlopásból, és egyéb tisztességtelenül szerzett jövedelemből! A hölgy fia (nevezzük Zsoltinak), tisztességes szakmával rendelkezik és keményen dolgozik azért, hogy a családjának és magának megfelelő életszinvonalat biztosítson. Az pedig, hogy nem Magyarországon, nem minimálbérét melózik, ne az Ő, mint inkább az állam szégyene legyen!
  Megjegyzendő a gyerekek nem aludtak a nedves ágymatracon, mert kaptak kölcsönbe szárazat (tisztességgel vissza is adták, meg is köszönték). A cikkben írtakat a szerzője egy picit félreértelmezte, de ez legyen a legnagyobb probléma a történetben!

  Amin viszont mindenkinek érdemes lenne elgondolkodni, az az, hogy a baj megtörténtét követően hol volt(ak) a katasztrófavédelem szakemberei, és miért nem telepítettek 2-3 db agregátort, elosztóvezetékeket, hogy a minimális áramszolgáltatást (hűtők, mélyhűtők működtetése, lakásonként 1-1 db elektromos fűtőtest üzemeltetése) biztosítsa?
  Hol volt vasárnap délutántól hétfő estig a terület önkormányzati képviselője, aki a lakók szavazatát elvárta, és most legalább annyiban viszonozhatta volna, hogy megkérdezi "Emberek, élnek? Jól vannak? Tudunk-e valamiben segítségükre lenni?"?
  Hol volt az IKV Zrt. legalább egy felelős, döntésképes vezetője, aki elmondta volna a lakóknak, mire számítsanak, mikor mi fog történni, várhatóan mikor állnak helyre a szolgáltatások, hova, kihez, milyen dokumentumokkal forduljanak kárenyhítésért? Megjegyzem, a mai napig nem tájékoztatta sem szóban, sem írásban az IKV a lakókat, hogy hogyan tudják az IKV-n keresztül kárlgényüket érvényesíteni a biztosító, vagy maga az IKV felé!
  Ehhez kapcsolódóan jegyzem meg, számtalanszor kértük az IKV-t, hogy a szétesőben lévő lakás bejáratiajtókat cserélje ki, vagy ha egyedileg kicseréltetjük, annak költségeit (számla alapján) térítse meg, vagy csökkentse a lakbér összegét ennyivel. A válasz minden esetben a következő volt: "Sem a tulajdonos önkormányzatnak, sem az IKV Zrt-nek NEM ÉRDEKE a lakásajtók kicseréltetése, a lakások felújítása, korszerűsítése. Ennek megfelelően az ilyen célú beruházások költségét semmilyen formában nem térítjük meg!"! Elgondolkodtató, hogy az önkormányzati tulajdon ilyettén módon történő elhanyagolása, lepusztulásának engedése mennyire tartozik a "közvagyon hűtlen kezelése" elnevezésű büntetőjogi kategóriába!? Mint ahogyan, ennek kapcsán felmerül, az ezt megengedő városi honatyák felelőség tudata, a képviselő testületben elfoglalt pozíciójukra méltók-e, kérdés!
  Amennyiben a lakásajtók megfelelő minőségűek lennének, biztos vagyok benne, a betörő, rongáló, IQ vegetáriánus emberke sem tudott volna ennyire könnyen bejutni!
  Javasolnám a tisztelt Olvasóknak, Kommentezőknek, hogy inkább az előbbikben leírt, elgondolkodtató dolgokon morfondírozzon, és ne azt vegye észre (javarészt irígységből, fajgyűlöletből), hogy ki, milyen háttérben küzd, vagy nem küzd az Őt ért károk ellen!

  Lehet, nem egymást kellene cseszegetnünk, hanem a "kormányunk", a politikusaink nyakára kellene már rálépni, és világgá zavarnunk Őket?

  GONDOLKODJ MAGYAR!

  Egy érdekesség a végére: E kommentem írása közben "tiszteletét tette nálam a TV2 forgató csoportja, hogy az inmáron 6 napja történt eseményekről, a mai Tények műsorában, "friss" híreket mutathasson! Nos ez a blődli!”
 • 43. csakugyirok 2012. január 27. 14:42
  „Jó ez a kép, sőt szép.. inkább a radiátor hűlt helyét nézném”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a deszki szerb iskolát

Felavatták pénteken a deszki Szent Száva Szerb Oktatási, Kulturális és Hitéleti Központot a szerb templom mellett. Tovább olvasom