Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Radnóti Miklós angolul is olvasható

Szeged - Amerikai bűnügyi regény helyszíne Szeged. Skinheadek, zsidók, tudós professzorok és egy belevaló detektív is szereplője annak a Szegeden játszódó regénynek, amelyet egy amerikai szerző írt.
– Amikor olvassa az ember, akkor jön rá, hogy eddig nem is figyelt fel arra az épületre, amelyről a szerző írt – mondja Dragon Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Angol–Amerikai Intézetének oktatója az „A Life Less Damnable" című könyvről.

A nagyrészt Szegeden játszódó mű címe magyarra nehezen fordítható, valami olyasmit jelent, hogy „kevésbé elátkozható élet". A szerző Jack Roberts, az intézet egykori oktatója, aki ösztöndíjas professzorként 2002 szeptembere és 2003 júliusa között dolgozott Szegeden, 2012-ben hunyt el.

– Nagyon szerette a várost, a haláláig majdnem minden évben visszajárt. Sok szegedi hallgatónak volt opponense. A regény érdekes ötvözete az úgynevezett hard-boiled detektívregénynek, a politikai kriminek és a szépirodalmi műveknek. A cselekmény 2000-ben indul, de a történet 1956-ig nyúlik vissza – meséli Dragon Zoltán.
 
Dragon Zoltán az „A Life Less Damnable
Dragon Zoltán az „A Life Less Damnable" című könyvvel. Fotó: Frank Yvette

A Nagy Imre kormányában szerepet vállaló, nyugdíjas professzorról szól a történet eleje, aki éppen visszaemlékezését készül befejezni, amikor megölik.Közben skinheadgyűlések kezdődnek a Bartók téren, egyetemi kollégái próbálnak nyomozni, és egy kőkemény detektív is feltűnik, de nem hiányzik a szerelmi szál sem.

– Természetesen sok minden a képzelet szüleménye, de a szegedi helyszíneket hihetetlen pontosan adta vissza a szerző. Felismerhető Alsóváros, a bölcsészkar, a Jósika utca és sok más utca, épület is. A több mint 40 évet felölelő történet ma is aktuális kérdéseket feszeget, olyan témákat járkörbe, amelyekről még most is nehezen beszélnek a magyarok. Furcsa, hogy ezt egy amerikai szerző tárja elénk, ráadásul ilyen pontosan – halljuk az oktatótól.

A 340 oldalas regény az Amerikanisztika Tanszék által alapított, Cristian Réka Mónika és Dragon Zoltán vezette AMERICANA eBooks kiadó gondozásában jelent meg e-könyves formátumokban, de igény szerint nyomtatott példány is rendelhető a kötetből.

Radnótit fordított

Jack Roberts 1951-ben született az amerikai Morriwstonban, 61 éves korában hunyt el New Yorkban. 1991-ben a legjobb amerikai írónak választották. Felmenői között volt magyar, sok mindent megértett ezen a nyelven. Radnóti Miklós-verseket fordított, amelyek megjelentetését szintén tervezi az AMERICANA eBooks.        

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H. Csongor: Csak akkor vagyok balhés, ha iszom

Lapunkon keresztül kér bocsánatot minden érintettől H. Csongor, aki tavaly decemberben összevert egy fiatalembert a villamoson. Tovább olvasom