Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Radnóti Miklósra emlékeznek Hódmezővásárhelyen és Szegeden

Koncerttel, irodalmi esttel, koszorúzással és tudományos előadással emlékeznek Radnóti Miklósra Hódmezővásárhelyen és Szegeden a költő halálának hetvenedik évfordulója alkalmából -– tájékoztattak a szervezők.
Péntek délelőtt Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban Both Miklós és a Napra zenekar, a hazai etno-rock meghatározó formációja adja elő Radnóti Miklós megzenésített verseit. Késő délután a Németh László Városi Könyvtárban neves előadóművészek a Havas Judit előadóművész, irodalomtörténész rendezte irodalmi esten idézik meg a költő szellemét versei és naplója alapján. Hétfőn a művelődési központ előtt villámcsődületet rendeznek: a sétálóutcán összegyűlő diákok Radnóti Miklós egyik legismertebb verse, a Nem tudhatom... sorait adják elő interaktív, zenés performance keretében.

A hódmezővásárhelyi Radnóti-emléknapok zárásaként kedden este az Emlékpontban Miklós Péter történész Radnóti szegedi, egyetemi éveit mutatja a hallgatóságnak - egy kis vásárhelyi helytörténeti kitekintéssel. A csongrádi megyeszékhelyen az önkormányzat, az egyetem, a Szegedi Írók Társasága, a Dugonics Társaság, valamint a Somogyi-könyvtár tart közös megemlékezést pénteken délelőtt a Dóm tér Nemzeti panteonjában. Radnóti Miklós 1930 szeptemberében iratkozott be a Szegedi Ferenc József Tudományegyetem bölcsészeti karának magyar-francia szakára, ahol négy esztendővel később tett summa cum laude minősítésű doktori szigorlatot. Egyik alapító tagja volt a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának. Az 1944. november 9-én elhunyt költő nevét Szegeden utca, intézmény őrzi, emléktáblák láthatók egykori lakóhelyein és egy domborműves tábla idézi emlékét a Dóm téren. 2010-től a nevét viselő gimnázium előtt szobra is áll, a Munkácsy-díjas Gyurcsek Ferenc alkotása, amely a fiatal költőt feleségével, Fannival együtt ábrázolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntektől ismét pályázhatnak kancellárnak

A jogszabályban előírtak szerint minimum tizenöt nap áll rendelkezésre a pályázatok beadására. Tovább olvasom