Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Radnóti özvegyére emlékeztek

A Két karodban című vers elszavalásával és egyperces néma csenddel emlékeztek az 1. és 3. osztályos diákok a szegedi gimnázium előtt - képgalériával.
Koszorút, fehér rózsát, gyertyákat helyeztek el Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni szobra előtt a költőről elnevezett szegedi gimnázium tanulói. Radnóti 102 éves özvegye szombat éjjel hunyt el. A Két karodban című vers elszavalásával és egyperces néma csenddel emlékeztek az 1. és 3. osztályos diákok. Gyurcsek Ferenc alkotása 2010 óta áll a szegedi gimnázium előtt, az országban egyedül itt látható együtt a költő és szerelme.

Radnóti özvegyére emlékeztek a gimnazisták. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Gyarmati Fanni 1912. szeptember 8-án született. 1926 őszén ismerte meg Radnóti Miklóst. A költő 17 éves,  Fanni 14 éves volt, ugyanahhoz a tanárházaspárhoz jártak matematikakorrepetálásra. Radnóti mindent megtett, hogy tetsszen Fifinek: 18 évesnek mondta magát, elcserélte a ceruzáikat, hogy legyen miért megszólítania a következő alkalommal. Megismerkedésük után hamarosan megszületett az első szerelmes vers (ez a Szent szerelmi újraélés című sorozat második darabja).

Alakját férje számos költeményben megörökítette. Róla szól a Két karodban című vers, az Erőltetett menet halhatatlan sora: „és Fanni várna szőkén a rőt sövény előtt". A munkaszolgálatba hurcolt költő számára Fanni jelentette a biztos pontot, a kapaszkodót, az élethez való köteléket. 1944-ben – nem sokkal meggyilkolása előtt – is hozzá írta verseit, a Hetedik eclogát és a Levél a hitveshez című költeményt.

Radnóti özvegyére emlékeztek a gimnazisták. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Radnóti özvegye a  második világháború után orosz- és franciatanári diplomát szerzett. Előbb a Jurányi utcai közgazdasági középiskolában tanított gyorsírást, majd a színházművészeti főiskolán francia nyelvet.

Gyarmati Fanni egyetlen esetet leszámítva nem nyilatkozott, nem írt Radnótiról, nem járt el a költőhöz kapcsolódó hivatalos rendezvényekre. Olykor azonban magánlevelekben válaszolt azokra az írásokra, amelyek Radnóti halálát önkéntes áldozatvállalásnak mutatták be, és határozottan cáfolta a mentési kísérletekről szóló, utólagos kísérleteket.

Radnóti özvegyére emlékeztek a gimnazisták. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

2008-ban a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Kézirattárának adományozta Radnóti teljes kéziratos hagyatékát. Az özvegyet 1999-ben a XIII. kerület, majd 2005-ben Budapest díszpolgárává választották. 2009 decemberében a Magyar Köztársaság Középkeresztjével tüntették ki több évtizedes magas színvonalú oktatói munkájáért, valamint a Radnóti-hagyaték összegyűjtéséért, gondozásáért és közrebocsátásáért.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróságon a megvert arab sakkvezető ügye

Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezetőt határsértőnek gondolták a civil… Tovább olvasom