Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Ráfizethet a rossz beteg

Szeged - Aki nem tartja be az orvos utasításait, egy év múlva sokkal többet fizet majd a gyógyszereiért – ezt tartalmazza a Széll Kálmán-terv megvalósítását célzó törvényjavaslat. A keringési problémákkal élőket és a krónikus tüdőbetegségben szenvedőket ez már januártól érinti, de türelmi időt kapnak: fél-egy évet.

A betegnek is tennie kell saját gyógyulása érdekében – ezt egy javaslat szerint már törvényileg is szabályoznák. Januártól saját zsebre menne a felelőtlen életmód: aki nem tartja be az orvosi utasításokat, annak az egészségbiztosító lecsökkenti gyógyszertámogatását. A „beteg-együttműködési" programot először a keringési problémákkal élők és a krónikus tüdőbetegségben szenvedők körében próbálnák ki. A betegeknek vállalniuk kell, hogy mozgással, étrendváltással, káros szenvedélyek elhagyásával és rendszeres gyógyszerszedéssel javítanak az állapotukon, különben többet kell költeniük a gyógyszerekre.
Tapasztalatok szerint a krónikus tüdőbetegek döntő többsége dohányzik, és sokan ezt állapotuk ellenére sem hajlandóak abbahagyni.

– Persze amikor már nem kapnak levegőt, sokan mégis úgy döntenek, hogy leteszik a cigarettát, de ezt nem ilyen későn kellene elhatározni – mondta Bálint Beatrix, a Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórházának főigazgatója. Mint kiemelte, a nem dohányzó pácienseknek kimutathatóan nagyobb a teherbírásuk, és kevesebb gyógyszert is kell szedniük. Ezzel egyébként általában tisztában is vannak az érintettek – csak egyszerűen nem veszik figyelembe.

Akár duplájára is nőhet a cigarettázó betegek gyógyszereinek ára. Képünk illusztráció.
Akár duplájára is nőhet a cigarettázó betegek gyógyszereinek ára. Képünk illusztráció.


Egyes számítások szerint azoknak a betegeknek, akik nem vesznek majd részt a központilag támogatott dohányzásleszoktató programon, ezerötszáz–háromezer forintról 4–6 ezer forintra is nőhet a gyógyszerköltségük. De hasonló módon határoznák meg az életmóddal kapcsolatos elvárásokat a kardiovaszkuláris betegségekben szenvedőknél is: a legmagasabb gyógyszertámogatás eléréséhez nekik például diétázniuk, fogyókúrázniuk, sportolniuk kell, ha az orvos elrendeli, amit ellenőriznek majd.

– Kérdés persze, hogy ki minősül majd rossz betegnek – fogalmazott Forster Tamás, a Szegedi Tudományegyetem II. Számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető professzora. – Vannak például, akik hiába tesznek meg mindent, mégsem tudnak megszabadulni túlsúlyuktól. Őket megbüntetik? Van annak logikája, hogy ha valaki nem tesz semmit magáért, az államtól sem várhatja el, hogy költsön rá, de ki dönti majd el, hogy valóban rajta múlt-e a sikertelenség?

Hogy ezt miként akarják szabályozni, illetve más egyéb részletek egyelőre nem ismertek. Egy biztos: bár a törvény januártól életbe lép, a betegek türelmi időt kapnak, várhatóan fél, akár egy évet.

Intézményi példamutatás

Januártól nem lehet rágyújtani a munkahelyeken, éttermekben, a bárokban, de még a Parlamentben sem. Ennek kapcsán országos program indul az egészségügyi intézmények egy részében, így például a deszki kórházban is. A dolgozók számára a napokban egy 3 hónapos aktív leszoktató tanfolyam kezdődik, amelynek kapcsán az egészségi állapot felmérése után egyéni megbeszéléseken döntenek a terápiáról – gyógyszeres kezelésről, nikotinpótlásról vagy pszichés segítségről –, és előadásokat is rendszeresen hallgathatnak a résztevők. Az ülések idejének fele pedig beleszámít majd a munkaidőbe is.

Olvasóink írták

85 hozzászólás
 • 85. mammer 2011. november 11. 19:11
  „Előre leírom: dohányos vagyok, napi 4-5 szál cigarettát elszívok. A családtagjaim is dohányoznak- így a leszokással és a leszokási kísérletekkel is van bőven tapasztalatunk. DE a bagós nem ténfereg talpig vizeletborítottan az utcán, nem viszi el az utolsó fillért is a dílerének, kocsma, vagy "étterem tulajdonosának " a vagyonát gyarapítani, ja és a családját, szomszédját.. sem akarja kiírtani, vagy kiárusítani. Ez itt NEM a reklám helye, csak az őket megillető helyre akarom tenni a dolgokat.
  A drogos, az alkoholista megkapja a drog adagját ( lásd: nyugi bogyó..), az alkohol hiányos a koccintóst, meg az elvonót ( ismertebb emberek(?) ) akár anoním is az ország másik végében...
  Az apám NEM dohányzott, NEM ivott, EGÉSZSÉGESEN ÉLT, mégis meghalt 45 évesen orv.hiba miatt tüdőrákban, akkor a családban SENKI SEM DOHÁNYZOTT .
  A panaszát nem vették komolyan, 3 hónap múlva elhitték, és újabb 3 hónap múlva temettük.
  Cukki az eü. ötlet, csak a saját tapasztalatom szerint nem értem, hogy miről is szól ?”
 • 84. spiler 2011. november 11. 13:11
  „mi van akkor ha betartom és a gyógyszer nem segit akkor én kapok valami kedvezményt a következő patika szerre,vagy csak ikfarktust kapok”
 • 83. kokorcsin 2011. november 11. 12:37
  „Én csak azt nem értem többek között, hogy hogyan tudják megállapítani, hogy valaki mitől hízik. Illetve ha odafigyelnének, hogy egy embernek pajzsmirigy alulműködése, anyagcsere zavara van, akkor nem bántani kellene, hogy miért nem fogy, hanem olyan kezelést adni, ami segítené a gyógyulását. Arról nem is beszélve, hogy szteroidos kezelést kap valaki éveken keresztül. Ettől jó sokat fel lehet szedni. Ezek az emberek nem a mértéktelen evéstől híznak, és leadni sem tudják, főleg aki mozgáskorlátozott. Ráadásul az ilyen módon kezelt embereken ez meg is látszik, szokták mondani, milyen szép kerek az arcod. Hát igen, de nem a jóléttől. Akkor most ezért is büntetés lesz ?
  Nem mindenki attól kövér, hogy reggeltől estig eszik. Meg nem is mindenki a tipikus magyar zsírral készült ételeket, a disznótorost, meg a pörkölteket főzi rántott hússal. Van ebben genetika is, meg a betegségek is hozzák magukkal, a gyógyszerek is belejátszanak, no meg a kor is.
  Az együttműködésről meg csak annyit, hogy nem ártana, ha az orvosok ismernék a gyógyszerek egymásra hatásait és a mellékhatásait. Mert bizony sokszor írnak fel úgy gyógyszert, hogy az illető beteg a meglévő betegségei, és gyógyszerei mellett nem is szedhetné. Ha elolvassa a betegtájékoztatót, akkor be sem meri venni a drága gyógyszert, ha meg nem, akkor esetleg még betegebb lesz. Nagyon oda kell figyelni ezekre a dolgokra. De miért a betegnek ?”
 • 82. nofene 2011. november 10. 17:17
  „Érdekes téma. Szerintem teljesen mindegy, hogy dohányzol vagy sem. Nem kimondottan ezen múlik, hogy beteg leszel-e... Gondoljátok csak végig, éljünk egészségesen! Elárulhatná végre valaki, hogy hogyan? Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt? A mai zöldségek és gyümölcsök már agyon vannak permetezve, hogy szép mutatósak legyenek, így jobban eltudják őket adni. Vagy mozogjunk sokat? Kinn már nincs friss tiszta levegő. A konditermeket, meg szerintem kevés ember tudja megfizetni. Itt minden a pénzről szól! Lehet behozni bármilyen adót vagy megszorításnak hitt dolgokat. Aki dohányos, úgyis dohányozni fog teljesen mindegy mennyibe kerül.”
 • 81. Jorgosz 2011. november 10. 15:10
  „Kisg Értem mit mondasz, én sem bagóztam soha az életbe. Nekem a módszerekkel van bajom. Káros a cigi? Nem kell gyártani. Ja, akkor ugrik a jövedéki adó. A másik a hamburger. Először megadóztatjuk. DE mégsem mert megígréte az étteremlánc, hogy magyar termelőktől vásárol. És így már egészséges a hamburger. Na ezt a rohadt kétszínűséget nem tudom én elfogadni. A gond az, hogy más betegségek is szóba jöhetnek később. Tehát még egyszer leszögezném, hogy én is utálom a cigit, de nem tudom elfogadni, hogy halálra ítélnek embereket, még akkor sem ha ők is tehetnek a sorsukról.”
 • 80. vityillo65 2011. november 10. 11:48
  „Dohányzás ellen vagyok. De! Nagyapám 90 éves kora után is szívta a Munkást, meg ami éppen volt, végelgyengülésben halt meg, szervi bajt nem állapítottak meg! Ismerőseim között is van, akinek tüdődaganata lett, holott életében nem dohányzott, de még a családja sem. Szóval egy az egyben párhuzamot vonni nem helyes, hogy könnyebben lehetnek betegek, azt elhiszem. Egyéb daganatos betegségekről már ne is beszéljünk, amiket olyanok kapnak/kaptak meg, akik soha nem ittak, nem dohányoztak, nem kávéztak.
  Amerikai kimutatás szerint viszont néhány szál cigi elszívása nemhogy árt, hanem hasznos.
  Most átesünk a ló túloldalára. Eddig egyből leszázalékolták, akik ittak, dohányoztak. És zömmel továbbra is folytatták.
  Hiába emelik az egekbe a cigi árát, aki nem tudja letenni, megveszi, na meg kiskapuk is vannak, ahol be lehet szerezni olcsóbban. Inkább a cigit veszik meg, mint a gyógyszert.”
 • 79. Queenmargareth 2011. november 10. 08:19
  „Na, utólag kikockázták a hölgy képét.......
  Egyre szebbek ezek a Széll tervek és érdekes módon, teljesen visszahajol a szocializmusba.”
 • 78. Szabadszombat 2011. november 10. 07:42
  „Aki nem működik együtt az orvossal, aki kiírja táppénzre, de nem mer elmenni, mert félti az állását és így lábon sokkal hosszabb idő alatt hordja ki a betegséget esetleg lefertőzve a környezetét azzal mit tervez a kormány? Kerékbilincset neki, bérletet elkobozni, lakhelyelhagyási tilalom ....
  És 1-2 lábon kihordott tüdőgyulladás után majd kezelhetik ...
  És akkor a sok okos majd azt mondja az én pénzemből ne kezeljék mert Ő tehet róla .....”
 • 77. Kisg 2011. november 10. 05:43
  „"Ti pénzről vitatkoztok, pedig itt emberéletekről van szó. Apákról, anyákról, rokonokról." Ja. Amikor azt látod, hogy anyuka, két lánya (ránézésre mindkettő általános iskolás, együtt vihorászva várják a buszt, és mind cigizik. Ha nekem lenne gyerekem, én úgy ütném ki a kezéből, hogy megemlegetné. A nemdohányzó családban felnövő unokatestvéreim egészségesek, míg én, a dohányos családban felnövő, krónikus beteg. Igen, ilyenkor is a szülőkről van szó...”
 • 76. Kisg 2011. november 10. 05:36
  „Az lehet, hogy egy aktív dohányos kevesebben kerül az egészségbiztosítónak, mert hamarabb meghal, de mi van azokkal, akik a környezetükben kénytelek élni? 40 évig voltam passzív dohányos láncbagós szüleim mellett (kicsi gyerekkoromtól voltam súlyos asztmás), akiket az isten sem tudott meggyőzni, hogy a cigarettafüsttől csak még betegebb leszek. Orvosok? Ugyan, nem tudnak azok semmit. Ez volt a mottó. Aztán 25 éves koromra krónikus tüdő- és tüdő eredetű szívbeteg lettem, 40 évesen nem tudok félig megfulladás nélkül megtenni egy emeletet. Hadd ne legyek toleráns a bagósokkal... Mentem a tüdőgondozóba, minden hónapban megkérdezték, hogy dohányzom-e? Hát persze, mert a ruhámból dőlt az otthon beleivódott bagószag. Megy az ember az utcán, és tízből, aki szembe jön velem, nyolcnak lóg a kezéből a bagó. Szóval az egy dolog, hogy a cigarettázó megbetegíti önmagát és meghal, de megbetegíti a környezetét is. Ezért elnézőbb a társadalom más szenvedélybetegségekkel, mert egy részeg legfeljebb az utcára hány, azt ki lehet kerülni, de a cigifüstöt nem :-(((
  Én továbbmennék: nem csak a gyógyszertámogatást vonnám meg a cigarettázóktól, de különadót fizettetnék velük, mint az autósoknak, orvosoknak, ügyvédeknek a felelősségvállalási biztosítás. Fizessenek, mert veszélyeztetik a mások egészségét.”
 • 75. .suhym. 2011. november 09. 23:02
  „51. bambinaXX 2011.11.09. 13:33
  A piacon vett zöldség, gyümölcsnek milyen áfája van?
  .....................................................................................................................
  38. Aranea 2011.11.09. 11:22
  A paprikáskrumpli kissé többe kerül, mint egy spenót, zöldbab-, zöldborsó- vagy bármilyen más főzelék.”
 • 74. nemsemmi 2011. november 09. 22:54
  „Hogy hogyan fogják ellenőrizni? Emlékszik még valaki a betegellenőrökre? A ´70-es évekig funkcionáltak. A táppénzen lévő embereket ellenőrizték az otthonukban, rajtaütés szerűen. Ha nem találták otthon, feljelentették és ez alapján megvonták tőlük a táppénzt.Táppénzcsalónak titulálták őket. Csak az orvosi kezelést fogadták el alibiként. Azt, hogy egyedül élsz a gyerekeddel, akiért muszáj elmenned délután az óvodába, esetleg kenyeret, tejet venni neki - nos ezt nem respektálták. Hát, emberek, ebbe az irányba tartunk most.... :((”
 • 73. dodoni 2011. november 09. 20:59
  „"A cigi árában már sokszorosan megfizettem az esetleges kezelésem költségeit."

  Súlyos tévedésekben él itt a többség. Nem fizetted meg. A kára sokkal nagyobb ezeknek a romboló szereknek, mint a hasznuk. Ahhoz hasonlíthatóan működik a dolog, mint második világháborút megelőzően, amikor Németország elkezdett fegyverkezni. Eleinte haszon volt, mert felfut a hadiipari termelés, munkahelyek teremtődnek, csökkent a munkanélküliség stb. Addig is haszon volt, amíg a németek törtek előre és rátették a kezüket a máséra. De amikor már az ellenség is keményen visszalőtt, s a bombák a németek házaira is potyogtak, tehát akkor már egyre kevésbé volt haszon belőle, sőt, a végén egy nagy bukás lett. Hát itt is erről van szó. Eleinte, a dohánytermékek adója révén a költségvetés többletbevételhez jut. Épülhetnek az utak, a sportpályák, látványos beruházások kezdődnek, s az átadó ünnepségeken ott mosolyog mindenki. Aztán elkezdenek szaporodni a tüdőrákos, májzsugoros, COPD-s betegek, akiknek az életben tartása így vagy úgy, de igen sokba kerül. Többe, mint ami akkor már az új hullajelöltektől befolyik. A jövőfölélés, a pillanatnak élés tipikus példája az egész, éppúgy, ahogy a gyerekkel járó munkát, ráfordítást is meg akarja spórolni, fel akarja élni a "felvilágosult", "modern gondolkodású", "civilizált" ember. S vérig van sértve, ha az önpusztítás lehetőségének korlátozását látja valamiben. Szerintem erről szól a törvényjavaslat és nem arról, hogy ha valaki olyan állapotba kerül, amiről nem tehet, tehát mondjuk hormonzavar miatt kövér.”
 • 72. Jorgosz 2011. november 09. 20:47
  „Felemelik a gyógyszerárakat , amit természetesen sokan nem fognak tudni kifizetni. Ergo halálos ítéletet mondanak ki nagyon sok emberre. Kedves "a mi sok pénzünkből élő, rohadjanak meg mert nem tudják lerakni a cigit,, emberek. Ti pénzről vitatkoztok, pedig itt emberéletekről van szó. Apákról, anyákról, rokonokról. Remélem a tiétek nem lesz közte soha. Szégyenlem, hogy embernek születtem. Még egy vadállat is emberségesebb mint az emberek nagy része.”
 • 71. macs 2011. november 09. 18:54
  „64. szatyi,
  biztos igazad van, de pl. az ismerősöm sose dohányzott, de már túl van a harmadik szívműtéten. Rá mennyit költött az OEP?
  Másik úgy tüdőrákos, hogy életében egy cigit se szívott el, és nem volt passzív dohányos.
  A harmadik egy őrült száguldozó miatt lett nyomorék, rá is kell költeni rendesen.
  A negyedik, egy leányzó, aki kis túlzással 30 kg vasággyal. Anoreksziás, mert állandóan azt hallotta, hogy a kövérség egészségtelen és aki kövér az csúnya.
  Nem fekete, vagy fehér a világ!”
 • 70. DMagóg 2011. november 09. 18:24
  „Belátom! Rossz beteg vagyok! Már meg kellett volna halnom! Nem tettem, bár öngyilkos életmódot folytatok! No, akkor most segítenek nekem, megdögleni!

  A cigi árában már sokszorosan megfizettem az esetleges kezelésem költségeit. Hova lett? A pia? Nos igyekszem, de még innom kell, hogy elpatkoljak. Igyekszem! Választanom kell, vagy lemondok a cigiről és a piáról, vagy a gyógyszerről! Nos, a túlélési esélyeim -szerintem- sokkal jobbak, ha az utóbbiról mondok le! A halálos betegségnél meg teljesen mindegy! Ám, ha beteg vagyok, mégis jobb ha megdöglök? Hajrá Magyarország!”
 • 69. szatyi 2011. november 09. 17:53
  „"Ha nem dohányzott volna, talán sokkal minőségibb öregkort élhetne, mint így."

  A "ha" és a "talán" miatt nem vagy igazán meggyőző!”
 • 68. fattboy 2011. november 09. 17:50
  „Oszd meg és uralkodj!
  A cél az emberek egymás ellen fordítása,ha felnyomod te kapsz kedvezményt.”
 • 67. klj_54 2011. november 09. 17:44
  „67. dodoni 2011.11.09. 17:27
  Nincs igazad, a miértet lejjebb megírtam.
  Ha a HVG hazudik akkor én is, de jobban hiszek nekik mint a kormánynak.”
 • 66. dodoni 2011. november 09. 17:27
  „A beírások többségéből ismét visszaköszön: az önpusztítást sokan szuverén, szent jognak tartják. A cechet természetesen fizessék azok, akik nem folytatnak ilyen életmódot. Ez a szemlélet ahhoz lenne hasonlítható, mintha valaki levágatná a lábát a villamossal és utána meg kiabálna, hogy segítsék meg, kapjon művégtagot, rokkant kocsit, furikázzék ide-oda, ahova ő csak menni akar.

  Sokan azt füllentik, hogy aki pusztítja önmagát, az kevesebbet él, tehát jogtalan tőle többet követelni. Csakhogy ez nem igaz, mert a gyógyszerek révén bizony meghosszabbítható az élet. Édesapám hosszú évtizedeken át dohányzott. Krónikus tüdőbetegségben szenved, aminek kialakulása is hosszú évtizedekbe telt és a reggeli köhögések az első tünetei. Végül letette a cigit, amikor ennyi választása volt: megfullad vagy abbahagyja. Azóta a gyógyszerek révén el van, de fizikailag gyakorlatilag nulla. A legkisebb megerőltetésre is fullad. A TB, tehát a társadalom, súlyos tízezrekkel járul hozzá ahhoz, hogy éljen. Ha nem dohányzott volna, talán sokkal minőségibb öregkort élhetne, mint így.

  Egyetértek a törvényjavaslattal. Gátat kell szabni az önpusztítást szuverén jognak tartó szélsőséges individualizmusnak, amely természetesen nem csak az egyént pusztítja el, hanem a közösséget is.”
85 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korcsolyapálya épül a Széchenyi téren

Négyszáz négyzetméteres szintetikus jégpálya épül a szegedi Széchenyi térre a karácsonyi vásár új, ingyenes programjaként. Tovább olvasom