Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Ráfizetnek a takarékosságra

Szeged - Forr a levegő a kötelező gázkészülék-felülvizsgálat körül: olvasóink több százezres kiadásokról számolnak be. Rosszul járnak a magánházban vagy éppen konvektorral fűtött lakásban élők, ha ablakcserével próbálnak faragni a rezsin.
Molnár Ilona a folyamatosan növekedő fűtési költségek miatt pár éve kicseréltette tápéi otthona elöregedett faablakait. Hallgatott a csapból is folyó reklámra, és új ablakokkal spórolt a fűtéssel. Egy tavaly szeptemberben megjelent nemzetgazdasági minisztériumi (NGM) rendelet a fogyasztókat kötelezi a gázkészülékek 5 évenkénti felülvizsgálatára. Több olvasónk is jelezte, százezres kiadásokba verik a lakásokat felújító szegedieket, miután kiderült: az ablakcsere megváltozatja a lakások légellátását.

– A gázt csak 1985-ben vezették be 60 négyzetméteres tápéi házunkba, jövő december végéig adtak haladékot a gázkészülék-felülvizsgálatra. Mivel olvastuk az újságban, mekkora gondot jelent felülvizsgálatkor az ablakok cseréje, kihívtunk egy szakembert, hogy mérje fel a szükséges átalakításokat – kezdte történetét Molnár Ilona. – Az eredményen megdöbbentünk: 5 éve kicseréltük az ablakokat, a nyílt égésterű kazánt emiatt tovább nem használhatjuk. Több mint 300 ezer forintba kerülne a teljes ház átalakítása. A jövedelmemből erre már nem futja – folytatta a nyugdíjas asszony. – A régi típusú, nyílt égésterű FÉG kazán a nappaliban van, a vízmelegítő a fürdőben. Mindkét készüléket cserélni kellene, ami együtt jár a csövek áthelyezésével is, ez óriási kiadás lenne édesanyámnak – tette hozzá Molnár Ilona fia.

A Budapesti körúti lakásban már csak a lezárt csonk emlékeztet arra, hogy korábban gázt használtak. Fotók: Segesvári Csaba
A Budapesti körúti lakásban már csak a lezárt csonk emlékeztet arra, hogy korábban gázt használtak. Fotók: Segesvári Csaba


A tápéi asszony és családja azért fordult a nyilvánossághoz, mert úgy véli, több százezer családot érint hátrányosan a gázkészülék-felülvizsgálat, valamint az azt követő átalakítások sora. – Ha már az „életünket védi" a kormány, miért nem a szén-monoxid-jelzők használatát teszik kötelezővé? – kérdezte az asszony. – Elköltjük az utolsó tartalékainkat, vagy adósságba verjük magunkat. Nincs más megoldás – kesergett Molnár Ilona. Ugyanakkor nem érti a döntéshozókat: ha látták, hogy mindenki ablakot cserél, miért nem szóltak, hogy baj lehet ebből?

Megírtuk: a panelházakban több helyen gondot okoz a redőnnyel szerelt, légbeeresztő nélküli ablakok beszerelése, most már a magánházban élő családokat is fenyegeti a több százezres váratlan kiadás. Olvasóink történetében a közös pont az ablakcsere, ami megváltoztatta a lakások légmozgását.

– Ismerek olyanokat, akik azért, hogy 5000 forint alatt maradjon a gázszámlájuk, télen csak egy szobát fűtenek. Nagykabátban ülnek a lakásban, még a minimális felülvizsgálati díjat sem tudják kifizetni. Mi pedig egy Budapesti körúti téglaházban élünk. Az 1970 előtt épültben konvektorral fűtünk: nem akartuk az utcát fűteni, az 1969-es ablakokat 2010-ben kicseréltük. Miután kiderült, hogy vagyonokba kerülne a gáztűzhely és a gázbojler megtartása, kidobtuk őket. Indukciós főzőlapot szereltettünk, bővítettük a villanyhálózatot, a teljes átalakítás a legolcsóbb eszközökkel együtt is 113 ezer forintba került. Ez így még mindig kevesebb, mintha újraterveztettük volna a gázhálózatot, és még kifizettük volna a kéményfelújítást is – mesélte Attila, aki kérte, munkája miatt csak keresztnevét írjuk le. Hozzátette: egy öreg magánház villamoshálózatának felújítása kétszázezer forintot is elvihet. – Villámvédelmi nullázót, fí-relét is rakattam, nehogy egy fél év múlva a minisztérium az egészségünk és életünk védelmében előírja: kötelező mindenkinek a két eszköz beszerzése – mondta a szegedi férfi.

A gázkészülék-felülvizsgálat körül forr a levegő: a kormány július elején bejelentette, hogy a lakossági gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a gázszolgáltatónak kell állnia, a fogyasztónak pedig – a korábbiakkal ellentétben – a szolgáltatónál kell bejelentenie, ha olyan készüléket üzemeltet, amely felülvizsgálatra szorul. Az azonban egyelőre nem világos, mi történik, ha nem lesz meg a kötelező felülvizsgálat december végéig, erre a szakemberek sem tudtak felelni. Az Origo hírportállal az NGM közölte, a szankciókról még egyeztetnek. A minisztériumnál hozzátették, az alkalmazandó jogkövetkezményeket úgy készül megállapítani a kormány, hogy annak ne a fogyasztók büntetése, a gázszolgáltatás kikapcsolása legyen a célja, hanem az, hogy minél több háztartásban, felhasználói helyen időben elvégeztessék a felülvizsgálatot. „Türelmi idő, tájékoztatás előz meg bármiféle jogkövetkezményt" – ígérték.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. CID 2013. augusztus 04. 10:02
  „50. Fenéket, kis faszenes az erkélyre, oszt jóvan :D”
 • 50. eleonóra 2013. augusztus 03. 21:23
  „Villanytűzhely a megoldás a panelban és mehet a DÉGÁZ .Én legalábbis ezt jobb megoldásnak látom mindenféle fölösleges kütyü beépítése helyett.Ha okosan használják a visszamondott gáz átalányból kijön a havi áramdíj.”
 • 49. SP 2013. augusztus 03. 07:50
  „Az épületeknek jobb esetben van
  "általános tűzvédelmi szabályok társasházakra" kifüggesztett ismertetője. Ha nincs sürgősen pótlandó.

  Tartalmazza
  az épület gázbevezető csövén lévő kültéri főelzáró pontos helyének leírását.(m, cm)

  pl.
  Tűz estén a mentésnél a tűzoltóság leválasztja ezzel a főelzáróval a hálózatról a társasházat.”
 • 48. Juhi 2013. augusztus 02. 23:51
  „Kormoska! Köszönöm szépen!”
 • 47. info 2013. augusztus 02. 20:20
  „Agyon gyötrik macerálják a lakosságot de az senkinek sem jut eszébe ha baj van megmutatnák hol kell keresni a gázfő csapot pl a panelban!”
 • 46. kormoska 2013. augusztus 02. 09:39
  „15.Juhi

  Az úriember neve:Talla Gyula e.v,gázszerelő és gázhálózat felülvizsgáló.
  A telefonszámát nem írom ki,mert szerintem moderálnák,de a neten fellelhetőek az elérhetőségei.”
 • 45. kormoska 2013. augusztus 02. 09:24
  „40,vélemény

  Olyat még nem hallottál,hogy valakinek 2 ingatlana van,Te nagyeszű kötekedő!
  A panellakásomban most nem én lakok....,találgathatsz hogy vajon mire használom,talán a Te eszeddel is rájössz.

  Amúgy csak olyan dolgokról írok ami vagy megtörtént velem,vagy 100%-os biztonsággal tudom.
  Én segíteni próbálok a hozzászólásaimmal és nem egymondatos beírásokkal fikázok másokat!”
 • 44. X_Y 2013. augusztus 02. 05:40
  „36. Secem 2013.08.01. 20:19

  Azért ez elégé lenyúlás szagú... hogy százezres beruházás kell egy konyhai gáztűzhelyhez is. Ami maximum akkor lehet veszélyes ha valaki "bögrecsárádát" üzemeltet - bár akkor is hamarabb kap hőgutát min CO-mérgezést.”
 • 43. vélemény 2013. augusztus 01. 23:12
  „A tisztább tartalom érdekében előzetesen moderálunk. Ez rövid késést fog okozni a komment megjelenésében, amiért megértését kérjük. Az éjjel 23 és 6.30 közötti kommentek 7-ig jelennek meg.”
 • 42. vélemény 2013. augusztus 01. 22:40
  „15. Juhi
  a Dégáz szakemberével beszéltem, és ő mindent felsorolt, hogy mit követelnek meg, ha ki van cserélve a nyílászáró. Ami szükséges: tervezés, mágnes szelep, elé szűrő, légbevezető az ablakba, pára elszívó, vagy csőventilátor valamint a flexi cső cseréje. Ha ezek megvannak műszaki átadás!
  - Ez a "szagember" vagy a főnöke bizonyára jutalékot kap a bepalizott kuncsaftok után.”
 • 41. vélemény 2013. augusztus 01. 22:35
  „11. kormoska
  .. a már 8 éves műanyag ablakunkba egy NEM ZÁRHATÓ légbevezető nyílást kell belevágatnunk
  - Aki nem költött ablakcserére annak kevésbé lesz huzatos a lakása és spórolt egy rakás pénzt.”
 • 40. vélemény 2013. augusztus 01. 22:30
  „11. kormoska
  A mi panelunkban pár napja volt meg a"vizsgálat"!
  - A múltkor még a Bartók téren laktál és ott zaklattad a hajléktalanokat. :)”
 • 39. SP 2013. augusztus 01. 22:00
  „"Ráfizetnek"
  Panelproli sors. Mindenki aránytalan hasznot húz belőlük.
  Jutalékos lenyúlási rendszer miatt ráveszik megtérülés, visszatérülés nélküli programokra.

  Nagyon hiányzik egy hatékony
  panelproli érdekképviselet a házkezelői és más kartelek, jutalékos összekacsintások leállítására.

  A házkezelő haszonszerzése nem a közösség anyagi érdekéről szól.”
 • 38. Pindy66 2013. augusztus 01. 21:48
  „Nekem van a műanyag nyílászárómon a konyhában szellőző, csak az volt a bajuk, hogy van redőnyöm is, és bizony ......ez a szellőző felül van, és azt a redőny elzárja!!! Rakassam alulra a szellőzőt!! Jelzem 5 éve volt a panelprogramon belül kicserélve! Egyébként meg magamból kiindulva, mindig nyitva van az ablak, ha főzök!”
 • 37. Besenyő_Pistabácsi 2013. augusztus 01. 20:40
  „Rezsicsökkentés egy kicsit nem a propagált módon! Ugyanis aki nem felel majd meg az előírásoknak azt kizárják a gázszolgáltatásból! Tehát azoknál csökkenni fog majd a rezsi tehát még sikerországabb leszünk.........”
 • 36. Secem 2013. augusztus 01. 20:19
  „Nem értem az embereket!
  Egy olyan gázkészülékhez amely a lakás oxigénjét használja fel égéskor, ezt az oxigént biztosítani kell, mert különben a készülék elhasználja az összeset! Magyarul a kicsérélt ablakok olyan jól biztosítják a légzárást, hogy a benti kazán valóban elhasználja a levegőt és a lakó MEGFULLAD! Ezzel a cserével maga a lakó teremt SAJÁT MAGÁNAK ÉLETVESZÉLYT!
  Mi a frászért nem lehet ezt megérteni, miért kell értelmetlenül aláírást gyűjteni, a gáz ugyanis csak egy dolgot ismer: a fizikát! A politikához nem ért! Ezt el kell fogadni!”
 • 35. naggyistvan1952@freemail.hu 2013. augusztus 01. 20:18
  „A szénmonoxid jelző csak azért sem felel meg a rendeletnek mert annak az ára 6900 ft
  azért tudom mert most vásároltam.
  de az ár külömbözete mikorra gyűlik 100000 ft-ra.vagy annak a többszörösére
  Lehet sosem.
  ezért kell a hivatalból 100 000ft.feletti beruházási ktg.”
 • 34. kormoska 2013. augusztus 01. 20:04
  „15.Juhi

  Mivel a"gázszakértőt"a közös képviselő szervezte(ahogy az egész vizsgálatot)így most nem tudom megadni a nevét,de igérem neked,hogy holnap megkérdezem.

  Először is pár tanács hozzám hasonló panellakóknak:-A gázkészülékek és a csövezés ellenőrzésekor alapból az INGATLAN ÉPÍTÉSEKOR ÉRVÉNYES SZABÁLYOKAT KELL FIGYELEMBE VENNIE az ellenőrző személynek.
  De ha új ablakok lettek beszerelve akkor az már jelentős átalakításnak számít,azaz újabb szabályok-szabványok vonatkoznak a házra, lakásokra.

  -A panelházaknál a gázcsövek a konyhai(kék)elzáróig a társasház közös tulajdonához tartoznak,tehát a társasház számlájára történik meg a vizsgálat,általában a társasház tartalékából.Nálunk legalább is így történt.
  A többi rész(tűzhely.flexicső,golyósszelep)vizsgálata a lakás tulajdonosának a sara...:-)

  -A panelprogramos-ablakcserés házaknál legtöbbször már gyárilag be van építve a szellőző a konyhaablakokba.Itt az a gond,hogyha van REDŐNY is,akkor az eltakarhatja a szellőzőt,és ez szabálytalan.
  Megoldás:Egy határolót kell beépíteni,hogy a REDŐNYT ne lehessen teljesen leereszteni.Vagy a vizsgálat napjára le kell szedetni a redőnyt...,utána mehet vissza!

  -Ha van ilyen állandó szellőzőnyílás,akkor NEM KELL MOTOROS SZELLŐZŐ,nálunk legalább is nem kérték senkitől.
  Nálam a tűzhely csak 3 éves,és már az újabb fajta bordázott flexicsővel üzemelték be,de elképzelhető hogy a régi acélsodronyos csöveket és a régi golyós csapokat kicseréltetik.”
 • 33. laoce 2013. augusztus 01. 19:26
  „Gondolom erről is lesz aláírás-gyűjtés narancsos pártaktivisták bevonásával...”
 • 32. macs 2013. augusztus 01. 19:26
  „Nagyon cinikus leszek, ezzel a törvénnyel mit akarnak elérni? Csak nem azt sugallják, hogy az a jó, ha csukott ablakok mellett süvít a szél a lakásban?”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kligl Sándor hat szobron dolgozik

Többéves munka termése érik be a következő hetekben Kligl Sándor szobrászművész számára. Öt szobrát országszerte, George Clooney-portréját Németországban avatják fel. Tovább olvasom