Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Rágcsálóinvázió a szegedi plázatónál

Szeged - Rágcsálók lepték el a plázató környékét: az arra élők egyértelműen patkánynak vélik az állatokat, amelyek a pihenőpadok környékén, a járdán szaladgálnak és a nádasban hemzsegnek. Egy biztos: irtani nem lehet őket a többi állat védelmében.
Hemzsegnek a patkányok a plázatónál – jelezte több olvasónk is. Hónapok óta tanyáznak a környéken a rágcsálók, az utóbbi hetekben azonban zavaróan elszaporodtak a nádasban.

– Szombat délután sétáltunk a 15 hónapos ikreimmel, és elmentünk a tóhoz. Ami ott fogadott, bármelyik horrorfilmbe beillene – mesélte
Pádár Anita. – Százával nyüzsögtek a padok környékén. Futva toltam el onnan a babakocsit, nagyon ijesztő látvány volt.

Az aggódó anyuka nem hagyta annyiban az ügyet: hétfőn kereste a jegyzőt, onnan a városházán belül több helyre is irányították, végül egy panaszbejelentő zöld számot adtak neki. – Úgy érzem, elveszek a bürokrácia útvesztőiben, miközben komoly problémáról van szó. Mégis csak egy lakóövezetről beszélünk, ahol óvoda és bölcsőde is van a szomszédban – tette hozzá.

– Nyáron láttam patkányt először – mesélte egy másik anyuka, aki a környéken lakik. – A kicsinek mutattam a kacsákat, és egyszer csak egy rágcsáló nézett szembe velünk. Nappal csak néhányat látni, amint várják a madaraknak szánt kaját, de este most már hemzseg a vízpart az undorító, nagy példányoktól.

Patkányinvázió a plázatónál. Fotó: Schmidt Andrea (Galéria)

A patkányirtás a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. feladata, de csupán csatornahálózaton belül, védett helyen kötelesek ezt elvégezni. – Élő környezetben veszélyes ilyesmibe fogni – mondta el Kiss Antal, a cég gázmestere, aki a helyszíni bejárás alapján azt mondja, szerinte nem patkányokról van szó. Erre utaló jel, járat ugyanis nincs. – Ez a tó egy természet közeli élőhely saját faunával, amelynek része ez az ártalmatlan kisemlős, rágcsáló faj, amely értelmetlenül esne áldozatául a kihelyezett méregnek. Ráadásul az ott sétáltatott kutya vagy kóborló házimacska is elpusztulhatna tőle.

A terület azért is érdekes, mert a tó ugyan városi tulajdon, az épület felőli partja azonban a bevásárlóközpont magántulajdona. A Szeged Plaza vezetősége is tud a problémáról, de tehetetlennek érzik magukat.

– A házban negyedévente elvégezzük a rágcsálóirtást, de a tó mellé nem tehetünk ki sem csapdát, sem mérget, hiszen kisgyerekek, háziállatok is hozzáférhetnek, nem beszélve a tó élővilágát jelentő madarakról, teknősökről – mondta el Gálné Molnár Ildikó üzemeltetési igazgató. – Ezért hivatalosan értesítettük az ÁNTSZ-t, és kértük a szakmai véleményüket.

Hogy a tisztiorvosi szolgálat mit tud javasolni, azt nem sikerült megtudnunk, két nap alatt sem tudtuk ugyanis elérni az első fokú hatóság vezetőjét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszólal a terrorral vádolt fiú apja

Rágalomnak nevezte a cikkünkben megjelenteket Balogh Norbert, az osztálytársak terrorizálásával vádolt sándorfalvi 8 éves fiú apja. Tovább olvasom