Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Rájár a rúd a kis műanyag szemetesekre

Szeged - Nincs olyan év, hogy figyelmetlenségből vagy szándékosan ne rongáljanak meg szemeteseket Szegeden. A kis műanyag edények kapnak leghamarabb lángra, mégsem éri meg azokat fémre cserélni.
Visszatérő probléma Szegeden a kis műanyag szemeteskukák megrongálása a megállókban és az utcákon. A Vám téri villamosmegállóban például már közel másfél hónapja hiányzik egy ilyen hulladékgyűjtőnek az alja, míg a Hont Ferenc utca 5. szám előtti szemetest a rúdjáról ütötte le valaki, amit a napokban rögzítettek vissza a helyére a környezetgazdálkodás munkatársai.

Nagy András, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársa elmondta: tavaly 22 műanyag edény égett le részben vagy teljesen Szegeden, aminek általában az az oka, hogy felelőtlenül beledobják a még égő cigarettacsikket. – A megrongált vagy elhasználódott műanyag hulladékgyűjtő edények közül nagyjából 60-80 darabot kellett megjavítani 2014-ben – mondta a közterületi építmények csoportvezetője. Egy ilyen edény beszerzési ára 10 ezer forint, a teljes csere közel 20 ezer forintot tesz ki.

– A város 2500 hulladékgyűjtő edényének fenntartására 3 millió forint az éves keret, tavaly sikerült ezen belül maradnunk. Ez az összeg azonban nemcsak javításra, hanem a még jó állapotú szemetesek karbantartására, állagmegóvására is szolgál. A Széchenyi téri kukákat például 2–4 évente átfestjük, amelynek köszönhetően élettartamuk meghaladhatja a 20 évet is – magyarázta Nagy András. Rongálások esetében a cég igyekszik a kárt megtéríttetni. – Volt már rá példa, hogy a rongálók fizettek, tavaly is történt rendőri intézkedés, amikor a Kárász utcai kukákat rúgták le – mondta a csoportvezető.

Fotó: Kuklis István
Fotó: Kuklis István

A műanyag edényt a kedvező ára és a jó karbantarthatóság miatt alkalmazzák előszeretettel. – Ha nem rongálják meg, 10 évig is tudjuk használni ezeket. A fémkuka ára három-négyszerese a műanyagénak, kialakítása miatt a felszerelése is többe kerül. A korrózió elleni védelem miatt gondozásigényes, ha pedig kiég, akkor a festékbevonata is sérül, tehát ugyanúgy le kell szerelni, tisztítani és átfesteni, valamint visszaszerelni. Kísérleti jelleggel, például a Bérkert utcán szereltünk fel horganyzottfém-edényeket, valamint a belvárosi kukák nagyobb része is fémkosárral és fém tartószerkezettel készült – magyarázta Nagy András.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Özönlenek a menekültek a zöldhatáron

Szerdán összesen 342 koszovói menekültet fogtak el Ásotthalmon és környékén. Csütörtökön néhány óra alatt több csoportban több mint hetven migránssal találkoztunk. Tovább olvasom