Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Rájauszony és languszta

Akik valamilyen egzotikus ételkülönlegességgel szeretnék meglepni családjukat, barátaikat, legkönnyebben a hipermarketekben találnak hozzávalókat. A tenger gyümölcseiből a legnagyobb a választék.
Csigapörkölt ínyenceknek
A különböző nemzetek konyhaművészete ma már nem csak az ínyencek számára élvezhető, sorra nyílnak a magyarostól eltérő ízvilágot kínáló éttermek. Ezekben elérhető áron fogyaszthatunk kimondhatatlan nevű, soha nem kóstolt finomságokat.

Egyre többen adják a fejüket arra, hogy a különlegességeket otthon is elkészítsék – manapság divatos vendégeinket valamilyen egzotikus étellel várni. A hozzávalók beszerzéséhez általában a sarki közértnél messzebb kell menni, de kellő kitartással meg tudjuk vásárolni a külhoni alapanyagokat Szegeden is. A hipermarketekben nemzetek szerint csoportosítva találjuk meg a különféle divatos konyhák műveléséhez az alapanyagokat. Így például az ázsiai, a görög, a mexikói és az olasz ételek hozzávalóit igyekeznek az üzletek csoportosítani, de külön részleget kapnak a kóser ételek hozzávalói is. Ezek között igazán hajmeresztő különlegességeket nem nagyon találunk, különféle szószok, gombák, magvak kínálják magukat.

A legtöbb áruházban a tenger gyümölcseiből találhatjuk a legnagyobb választékot. Lazac, tintahal, spanyolkagyló hever a jégen, de van, ahol főtt garnélarákok narancssárgájában is gyönyörködhet a vásárlóközönség. Az igazi tengeri kuriózumokat általában előzetes megrendelésre szállítják az üzletek. Ilyen módon rájauszonyhoz, cápafiléhez vagy langusztához is hozzájuthatunk. Van, ami ma különlegességnek számít, valaha pedig egészen hétköznapi étek volt. Ki gondolná például, hogy a békacomb elkészítése a klasszikus magyar konyha repertoárjának része? Sok vidéki piacon a 60-as évekig kosarakban árulták ezt a csemegét, amelyhez frissen ma már nem ilyen könnyű hozzájutni.

Egy szegedi étterem vezetője, Ábel Antal is azt javasolja a háziasszonyoknak, a hipermarketek polcain keresgéljenek, ha egzotikumokra vágynak.

Béka és csiga például sok más húshoz hasonlóan csak fagyasztott állapotban kapható, de mivel az éttermek nem fagyaszthatnak le semmilyen alapanyagot, ez így épp megfelel céljaiknak. – Nehezen jutunk hozzá olyan egzotikusnak nem mondható alapanyaghoz is, mint a borjúhús – világított rá Ábel Antal arra, hogy nem csak az egzotikumok számítanak ritkaságnak a gasztronómia világában.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hamisítvány értékesebb, mint az eredeti?

Több mint kétszáz technikatörténeti értékű fényképezőgépet tekinthetnek meg az érdeklődők „A… Tovább olvasom