Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Rajonganak a gyerekek a fociedző oviapuért

Kistelek, Ópusztaszer - Szívesen rúgja a bőrt az ovisokkal is a kisteleki megyeegyes felnőtt futballcsapat edzője, aki „civilben" óvó bácsi Ópusztaszeren. A lányokkal is könnyen szót ért: ha kell, főzőcskézik vagy babázik velük.
Nem könnyű munka közben interjút készíteni a kisteleki Czeigersmidt Rolanddal, „gyerekei" gondoskodnak róla, hogy csak néhány percig tudjon a kérdésre koncentrálni. Épphogy belekezdene egy mondatba, a törpikék körbefogják, rácsimpaszkodnak, focizni hívják, vagy a földön talált miniatűr dió bemutatásával vonják el figyelmét.

Roland bácsi türelme végtelen, ám ha szükség van rá, egyetlen jól célzott mondattal vasfegyelmet parancsol. – Más az, ha én felemelem a hangomat, és más, ha egy óvónő. Szerencsére erre szinte soha nincs szükség – magyarázta Roland. Szerinte fontos lenne, hogy minden csoporttal egy óvónő és egy óvó bácsi is foglalkozzon, hogy mindkét felnőttmodellt lássák a gyerekek.

Szívesen rúgja a bőrt az ovisokkal, de a lányokkal is könnyen szót ért. Fotó: Veréb Simon
Szívesen rúgja a bőrt az ovisokkal, de a lányokkal is könnyen szót ért.
Fotó: Veréb Simon

Magyarországon egyelőre a százat sem éri el az óvó bácsik száma, Kisteleken mégis hárman is dolgoznak. Az oviapuk Rolanddal egy focicsapatban játszottak – az ő „hívó szavukra" jelentkezett a kisteleki fiatalember a főiskolára.

– Mindig is imádtam a gyerekeket. Igénylem, hogy társaságban legyek, ők egész nap „foglalkoztatnak" – hallottuk a 37 éves óvodapedagógustól, aki a főiskola elvégzése után két évvel kezdett a kisteleki Ifjúsági téri óvodában, majd dolgozott a Petőfi utcaiban is. 2004-ben került az ópusztaszeri intézménybe, ahol 3 esztendeig óvodavezető is volt. Időközben elvégezte a fociedzői tanfolyamot is, jelen-
leg a Kistelek megyei I. osztályú felnőttcsapatának és U11-es korosztályos gárdájának edzője.

Czeigersmidt Roland szerint erre a szakmára születni kell. Fotó: Veréb Simon
Czeigersmidt Roland szerint erre a szakmára születni kell.
Fotó: Veréb Simon

Szívesen rúgja a bőrt az ovisokkal, de a lányokkal is könnyen szót ért: főzőcskézik és babázik velük, ha igénylik. Nem csoda, hogy Roland olyan jól kijön velük: maga is „örökmozgó". Hetente többször is kirándulni viszi a lurkókat: tegnap például kisteleki otthonába látogattak el, ahol megnézték az óvó bácsi madarait és kutyáit (Roland Jack Russeleket tenyészt), majd az ottani ovi udvarán játszottak. Többször is jártak már az ópusztaszeri emlékparkban, átruccantak a Szegedi Vadasparkba és Budapesten is szétnéztek a Tropicariumban.

A fiatal óvó bácsi szerencsésnek tartja magát, hiszen azzal foglalkozhat, amit szeret, ráadásul gyönyörű környezetben. (Az ópusztaszeri óvoda hátsó udvara összeér az erdővel.) Szerinte azonban nem lehet bárkiből jó óvodapedagógus, erre a szakmára születni kell. Amikor jövőjéről kérdezzük, Roland elmosolyodik. – Legfőbb célom, hogy nyerjek a lottón. Ha sikerülne, akkor sem dőlnék hátra a karosszékben, nyitnék egy saját óvodát.

Olvasóink írták

 • 5. kht 2010. október 22. 21:50
  „Teljesen igazad van "gedeon ", én dolgoztam vele!”
 • 4. gedeon 2010. október 22. 03:59
  „Ismerem, nagyszerű ember. Sok ilyen hozzáértéssel rendelkező óvóbácsira és óvónőre lenne szükség ebben az országban. További sok sikert Roland!”
 • 3. niemand 2010. október 21. 17:15
  „remélem nem lesz soha pályaelhagyó! Meg kell becsülni az ilyen óvóbácsikat!”
 • 2. kht 2010. október 21. 16:38
  „Aki ismeri az tudja! Tény, hogy ért a gyerekek nyelvén .”
 • 1. flexsnake 2010. október 21. 13:30
  „jófej lehet”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hordót gurítottak át a Móra Ferenc hídon

Szerkezetkész a Móra Ferenc híd, amely az épülő M43-as sztráda forgalmát vezeti át a Tiszán. Tovább olvasom