Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Rajongtak a pápáért a filippínók

Bordány - Utcagyerekeket ment a Föld másik felén a Bordányban felnőtt Fábián Edit Myriam missziója. Vasárnap ők is ott ültek a pápa Fülöp-szigeteki nagymiséjén a VIP-sorban.
 Muzulmán fiú rózsafüzérrel

A nővérek két muzulmán fiút is elvittek a pápai nagymisére. – Egyikük karján induláskor vagy 25-30 rózsafüzért vettem észre. Csodálkozva meg is kérdeztem tőle, muzulmán létére miért hozza ezeket. Mire azt válaszolta: nagyon vigyáz, hogy el ne felejtse, a szociális munkása bízta meg, ha a pápa közelébe kerül, áldassa meg őket. A pápai áldáskor a fiú felállt a székére, égbe emelte a karját a rózsafüzérekkel, úgy fogadta az áldást – tette hozzá a misszionárius.

6 éve írtunk utoljára a bordányi származású, Fülöp-szigeteken szolgáló missziós nővérről, Fábián Edit Myriamról. Abban az évben égett le öccséék háza, és a szegénységben élő szerzetesnő a földteke másik feléről szervezett segélyakciót, hazatérve pedig munkával támogatta az újjáépítést.

Edit nővér (45) utcagyerekeket ment a szigetországban. Tíz évig a 20 milliós fővárosban, Manilában dolgozott, nyolc éve pedig a társaival onnan két és fél órányira, egy másik szigeten alapított új közösséget Mária misszionáriusai néven.

A magyar szerzetes a hétvégi délkelet-ázsiai pápalátogatás semmihez sem fogható élményéről mesélt. Két rendezvényre jutottak el. Pénteken a missziójuk tagjaival, önkénteseivel és gyerekekeivel, 40-en részt vettek Ferenc pápa családokkal szervezett találkozóján. Manila egyik legmodernebb arénájába több mint 30 ezer hívő fért be. A szervezők a Mária misszionáriusai egyik taclobani lányát kérték meg, hogy olvasson fel egy könyörgést waray nyelven. A Fülöp-szigeteken ugyanis több mint 80 különféle nyelvet beszélnek, ezért nagy ünnepeken több nyelvre lefordítják a fontos üzeneteket. Összesen 50-en álltak színpadra, hetek óta próbáltak, és a nagy napon hajnaltól délután 5-ig várakoztak a fellépésre.

– Vasárnap 6 millióan kiabáltuk a nagy mise előtt és után a Luneta parkban: „Papa Francis, Mahal Kayo ng Pilipino!" (Ferenc pápa, szeretnek téged a filippinók!) Hatalmas élmény volt mindnyájunknak a találkozás, annak ellenére, hogy szakadt az eső, és bőrig áztunk. Egy tájfun söpört végig ugyanis Manilán, miközben mi hajnali 4-től délután 3-ig a Szentatyára vártunk – mondta a nővér a szabadtéri miséről. Szerencséjükre a szertartás alatt a szervezők meghívására a misszió több mint száz fiatalja, munkatársa, önkéntese és szponzora ott ülhetett 200 méterre a pápai oltártól, a diplomaták és az államelnök családja mögötti VIP-sorban.

Edit nővér (középen) és pártfogoltjai a manilai arénában. Fotó: DM
Edit nővér (balról) és pártfogoltjai a manilai arénában. Fotó: DM

Fábián Editék Taclobanba, az egy évvel ezelőtti cunami helyszínére nem követhették a pápát. A vasárnapi mise előtt kivetítőn figyelték, mennyire meglepte két ottani utcagyerek, akiket egy alapítvány gondoz. A 15 éves fiú elmesélte a pápának, hogyan koldult az utcán, mielőtt a szociális munkások otthonba nem vitték. A 12 éves kislány pedig azt kérdezte tőle, miért kell gyerekeknek olyan borzalmakat átélniük, mint a kábítószer és prostitúció.

Nem tudta végigmondani, zokogott, látszott, hogy a Szentatya is a könnyeivel küzd, majd felállt, és átölelte a két gyereket. Olyan hatással voltak rá a fiatalok, hogy félretette megírt beszédét, és helyette arra biztatta a hallgatóságát, merjenek könnyeket ejteni. „Merjetek érzelmeket kifejezni, és gondolataitokat, cselekedeteiteket hangoljátok össze az érzelmeitekkel és az imáitokkal! Ha nem tudtok sírni, nem is lehettek igazi keresztények. Ha gyerekek kérdezik, miért kell szenvedniük, arra csak kétféle válasz létezik: csendben maradunk, vagy szívből fakadó könnyekkel felelünk. Legyetek erősek, és ne féljetek sírni!" – idézte a magyar szerzetesnő a Szentatya szavait.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön elmegy táppénzre?

Mit tesz, ha Ön vagy gyermeke beteg lesz? Otthon marad táppénzen, vagy szabadságot vesz ki? Töltse ki kérdőívünket, vagy írja meg nekünk Facebookon. Tovább olvasom