Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Rajtakapott álrokkantak

Néhány hete a Szepark és a rendőrség szigorúbban ellenőrzi a mozgáskorlátozottak kártyájával parkolókat. Szegeden minden kilencedik autó szélvédője mögött ott a kék okmány, de sokan visszaélnek vele.
Tuczakov Szilvána rendőrségi sajtóreferens a lefoglalt igazolványokkal. Fotó: Karnok Csaba
Február közepétől a Szepark ellenőrei – esetenként a rendőrséggel közösen – vizsgálják, jogosan használják-e Szegeden a mozgáskorlátozottak parkolókártyáit. A parkolóőrök csak a fénymásolt, illetve szemmel láthatóan hamis kártyák használatát jelenthetik a hatóságoknak. A rendőrök azonban megállíthatják és kérdőre vonhatják az autósokat.

– Az utóbbi két hétben több személyt is feljelentettünk a kártyák jogosulatlan használata miatt. Február végéig tíz okmányt vont vissza a rendőrség, eljárást indított az autósok ellen – mondta Forrai Gábor, az SZKT parkolási üzletágvezetője.

A Szepark felmérése szerint Szegeden minden kilencedik autó parkol ilyen igazolvánnyal.
– Sok a visszaélés, ezért folytatjuk az ellenőrzést. Remélem, márciusban jóval magasabb lesz a visszavont igazolványok száma, mert a kártyával bliccelők minden évben tetemes kárt okoznak nekünk – hangsúlyozta Forrai Gábor.

A parkolási igazolvány jogosulatlan használója közokirat-hamisítást követ el. Az SZKT-t parkolási pótdíjügyekben képviselő ügyvéd, Bálint János rávilágított: a kártya hamisítása, illetve a más nevére szóló valódi igazolvány felhasználása három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Tuczakov Szilvána pedig elmondta, a közelmúltban több személy ellen is eljárást indított a Szegedi Rendőrkapitányság, mert más nevére kiállított mozgáskorlátozott parkolókártyát használt.

Szegeden minden kilencedik autós a mozgáskorlátozottak kártyájával parkol. Fotó: Karnok Csaba
A csalók nem csak a Szeparknak okoznak bosszúságot. Sokszor ugyanis a mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyeket nem a rászorulók foglalják el. Ezért országos szövetségük kezdeményezte a Magyar Parkolási Szövetségnél, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a visszaélések leleplezésére.

– Tagjaink között is akad, aki megcsináltatja az okmányt, és odaadja családtagjának, pedig mi mindenkit figyelmeztetünk, hogy ez bűncselekmény – magyarázta a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének elnöke, Tóth Margit, akit többször is ért már atrocitás, mert kérdőre vont egy-egy jogosulatlanul parkolót. – Én merek szólni, ha látom, a parkolóhelyünkön egészséges ember áll meg. Tízből egy ismeri el a bűnösségét és engedi át a helyet. A többiek általában elmondanak mindennek – panaszkodott. Tóth Margit ennek ellenére úgy látja, az utóbbi időben javult a parkolási morál. – Ha néhány autóst megbüntetnek, az mint a népmese, szájról-szájra terjed, és remélem, lesz is foganatja.

Szabályos használat

A mozgáskorlátozottak kártyáit az önkormányzatok adják ki a jogosultaknak. A fényképes, névre szóló okmány jogszerű használatának egyik esete, ha a kártya birtokosa maga a gépjármű tulajdonosa. Létezik szívességi használat is, ha a például a mozgáskorlátozott szomszédot szállítja valaki. Ez esetben csak addig szabályos a parkolás, amíg az okmány tulajdonosa az autóban ül. A kártyát a szélvédő mögött láthatóan kell elhelyezni.

Sokféle módon élnek vissza a kártyákkal az autósok. Az egyik a nagymamától, a másik dunántúli ismerősétől kéri el az igazolványt, a harmadik elhunyt hozzátartozója kártyájával ússza meg a díjfizetést. Az országban sok lopott és hamis igazolványt is használnak, de a szegedi ellenőrök gyakran találkoznak fénymásolt kártyákkal is.

– Többen hivatkoznak arra, hogy nem merték kitenni az eredeti okmányt, mert félnek, hogy feltörik érte az autót – beszélt a parkolóőrök tapasztalatairól Forrai Gábor. Pedig az ilyen esetek ritkák, Szegeden az idén mindössze egy feljelentés érkezett a rendőrkapitányságra gépkocsifeltöréses kártyalopásról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától bontják a piacot a Szent István téren

Tegnap végleg el kellett költözniük a szegedi Szent István téri árusoknak. Ma elkerítik a területet,… Tovább olvasom