Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Rajzórák a REÖK-ben

Az általános és középiskolásokat várja a REÖK három aktuális kiállítása, amelyek könnyen a képzőművészet rabjává tehetik a fogékony diákokat. Hamarosan ismét indul a „Tartsa rajzóráját a REÖK-ben" akció.
Most kezdődik a tanítás az oktatási intézményekben, hamarosan a diákok számára is bőséges kulturális kínálattal jelentkezik Szeged. A REÖK- ben három kiállítás várja az általános és középiskolásokat – a Csernus Tibor-, a Gyarmathy- és Pauer-tárlat, valamint a Levendel-gyűjtemény –, akiket még az első témazáró dolgozatok előtt érdemes rávenni egy képzőművészeti kalandra. Nyugaton nem ritka, hogy a múzeumokban egy egész gyereksereg figyeli áhítattal, padlón ülve a kiállításokról mesélő tanárát.

– A REÖK törekszik olyan művészek kiállítását is bemutatni, hogy abban a fiatalok is kedvüket leljék, esetleg rákapjanak a képzőművészet ízére, és később visszatérő vendégek legyenek – mondja Herczeg Tamás igazgató. – Az egyik legcsalogatóbb módszer, ha a művek egyszerűen értelmezhetők, könnyen befogadhatók a fiatal generáció számára.

A nemzetközileg legismertebb kortárs festőnk, Csernus Tibor képei egyértelműen ezt az irányt képviselik: a közérthető tematikák – így a piaci, lakótelepi, bibliai, tengerparti, sporteseményről készült életképek –, a virtuóz festői stílus könnyen lebilincselhetik a diákokat. Csernus a klasszikus festészettől a hiperrealizmuson keresztül sokféle irányzatban alkotott, így egy festőn több áramlat is bemutatható.

Pauer geometrikus munkái.
Pauer geometrikus munkái.

Pauer Gyula óriás, színes, szórópisztolyos technikával készült vásznai, valamint geometrikus térformái és Gyarmathy Tihamér gyönyörűen megvilágított reliefjei élvezetes csemegék a szemnek. A Levendel-gyűjtemény tárlatán pedig a magyar avantgarde legjelesebb képviselőivel ismerkedhetnek a diákok.

Az iskolák tavaly is örömmel jelentkeztek a kezdeményezésre, amely során ingyenes rajzórákat tarthattak egy kiállításon. Erre idén is lehet számítani: a Chagall-tárlatra hozhatják a diákokat a tanárok. A szervezők arra számítanak, hogy a tanulók nem csupán elméleti oktatásban részesülnek, hanem elkészítik saját „Chagall-reprójukat" is.

Hangokba zárva

Ma este 19 órakor Tóth Jonatán ad koncertet a REÖK- ben. Márciusban óriási érdeklődés kísérte dalestjét, százak tolongtak az átriumban. Ismét népszerű dallamokkal készül: musicalekből – Rudolf, Elisabeth, Padlás – adja majd elő a leghíresebb számokat, valamint olyan közkedvelt előadóktól kölcsönöz melódiákat, mint Celine Dion, Cserháti Zsuzsa vagy Bereczki Zoltán. A belépés ingyenes.

(X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késtek a vonatok Budapest és Szeged között

Késésekre lehet számítani a Budapest-Szeged vasútvonalakon. Tovább olvasom