Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Rajzos-fotós adattár a városról és vidékéről

Szeged - A legújabb Szeged-térkép nem egyszerű pillanatfölvétel, merthogy arról leolvasható a város múltja és jövője is. A lokálpatrióta Firbás Térkép Stúdió többféle újdonsággal is szolgál. A Szeged-térképekről geográfust is kérdeztünk.
– Mi a jó térkép jellemzője? – kérdezett vissza Mészáros Rezső, a Szegedi Tudományegyetem geográfus professzora. – Fontos, hogy könnyen áttekinthető és jól olvasható legyen. E szempontokból is példaszerűnek tartom a Szegedről készített legújabb térképcsaládot, a Firbás Stúdiótól.

– Adattár, mely tájékoztatásra és tájékozódásra is szolgál. Ez a térkép! – jelentette ki a magát megnevezni nem akaró idegenvezető, mikor a Firbás Térkép Stúdió idén májusban 2500 példányban piacra dobott, Szegedről és környékéről készült rajzos-képes információinak tesztelésére kértem. Aztán hosszan sorolta, miért vásárolta meg azt, pedig otthoni könyvespolcán hosszú a városmappák sora. Az új térkép újdonságának tartja, hogy rajzokkal, fotókkal is illusztrálja a műemlékek, szobrok és az egyetemi intézmények kínálatát. Ugyanakkor e térkép egyesíti a város múltját és jövőjét, mert azon megtalálni a legújabb utcák, a még csak tervezőasztalon létező épületek helyét is – például az újszegedi Marostői lakópark melletti Partiszkon kertvárost, vagy a készülő autópályát. Az is értéke, hogy a centrum bemutatásán kívül Szegedet elhelyezi a térben, miközben látnivalókat ajánl a városban és kirándulóhelyeket a környéken.

Az új várostérkép használatakor már a hely szelleme is megérintheti az embert. Fotó: DM/DV
Az új várostérkép használatakor már a hely szelleme is megérintheti az embert.
Fotó: DM/DV

– A hely szelleme érvényesül – ismerte el Firbás Zoltán városmérnök, mikor arról kérdeztem: új térképük miben tér el a hasonló kiadványoktól. – A háttéradatokat több éven át gyűjtöttük és egyeztettük az önkormányzattal és a különböző intézményekkel. Ugyanakkor minden új – a légifelvételtől kezdve a műholdon át a részletes helyszínelésig – információs forrást fölhasználtunk. Ezért lett olyan gazdag az adattár, hogy még a háztömbök számozását, a parkolózónákat, a bevásárlóközpontokat, az új intézményneveket, de még a Napfényfürdőhöz hasonlatosan készülő, új nevezetességeket, sőt: a legfontosabb telefonszámokat is tartalmazza a város hivatalos térképe.

Gólyáknak és befektetőknek

– A szegedi universitas születésekor, vagyis közel egy évtizede jelentettük meg a gólyák, vagyis az első éves hallgatók tájékozódását segítő SZTE-térképet, melyen főszerepet kaptak az egyetemi épületek – jelentette ki a Firbás Stúdió speciális, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara című térképét böngésző Mészáros Rezső. A volt rektor, geográfus professzor elárulta: akkoriban javasolta Szeged polgármesterének, hogy készüljön, és ingyen osztogassanak egy olyan zsebtérképet, melynek hátoldalán a város legjellemzőbb gazdasági adatai is megtalálhatók. Ez iránytű lehetne a befektetőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassabban vezetünk, de többet iszunk

Szeged - Összehasonlítottuk az elmúlt év Csongrád megyei baleseti statisztikáit az idei adatokkal.… Tovább olvasom