Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Rákaptak a kutyák a birkára

Dóc - Húsz birkát fojtottak meg kutyák Dóc közelében. A juhtenyésztő bejelentést tett, de az eljárás nem hozott eredményt. A gazdának, ha az utóbbi tizenöt évet nézzük, nem ez a mostani a legnagyobb baja.
– Hiába kiáltottam rá, nem engedte el a birkát. Vasvillával vertem le róla, velem is szembefordult – idézte fel a 65 éves Kiszner Józsefné a találkozást egy zsömleszínű jövevénnyel. A dóci majorban mintegy ötszáz juhval foglalkozik az asszony és a gazda, Juhász Árpád. Az utóbbi hetekben meggyűlt a bajuk a környéken kódorgó kutyákkal.

A juhok ilyenkor a faoszlopokkal és nagy szemű dróthálóval elkerített területen vannak, alul vezérdrót merevíti a hálót, amit most már a legtöbb helyen farudakkal erősítettek meg. A kutyák éjjel mégis bemennek, megzavarják a juhokat, azok nekinyomulnak a kerítésnek, a háló pedig enged a nyomásnak, fölemelkedik. A drótszálakat beborítják a birkák gyapjából kiszakadt cafatok. Erősebb kerítés kellene, de az jóval többe kerülne, mint amennyit ki tudnak szorítani.

A juhásznak is vannak kutyái, két komondor és egy puli, ezek azonban, bár a mi autónkat és mindenkit, aki az úton elmegy, megugatják, a nyájat mégsem tudják megvédeni. Corridale fajtájú juhokról van ugyanis szó, ezeknek nincs erős nyájösztönük: ha kiszabadulnak, kis csoportokban szaladnak széjjel. Egy napba is beletelhet, mire összevadásszák őket. Egy-egy ilyen kitörés után a környéken, az erdőben mindig találnak megtépett, vérző birkát, néha azt is látják, ahogy az idegen kutyák belecsimpaszkodnak a jószágba. – Ha egyedül támad, a birka elszaladna előle, de ha már közrefogják, nem tud menekülni – mondja az asszony.

Rákaptak a kutyák a birkára. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Amit vasvillával kergetett el, szerinte nem messziről, csak a faluból jöhetett, valószínűsíti, hogy a többi is. Húsz birka pusztult el eddig, négy sebesültet ápolnak. Az asszony feljelentést tett a rendőrségen, de ez szabálysértési ügy, kutyával való veszélyeztetés. Vizsgálódott a szegedi járási kormányhivatal, az állatorvos, s végül lezárták az eljárást, eredmény nélkül.

A major lakói ezt tudomásul vették. Az utóbbi évek tükrében és a pillanatnyi állás szerint sem ez a legnagyobb gondjuk. Juhász Árpádról és juhairól nem először ír az újság. Az idős agrárszakember, egykori szövetkezeti vezető a rendszerváltáskor vállalkozott arra, hogy az Új-Zélandról, állami program keretében behozott fajtát tenyészti. Az állami tulajdonú, bérelt legelőt az ezredforduló előtt a megkérdezése nélkül újból megpályáztatták, előbérleti jogának – amely az akkori szabályok szerint megillette volna – semmilyen fórumon nem tudott érvényt szerezni.

Írt miniszterelnököknek, hivataloknak, a peres ügyek miatt lettek ellenségei, de maradtak a faluban barátok is, a régi időkből, akik segítik. Más már eladta volna a jószágokat, és elköltözik a bódéval, amelyben ágy, asztal és kályha fér el, és a háztartási holmik tárolására szolgáló fóliasátrakkal. Azt, hogy adja fel, már tanácsolták is neki, ő azonban kitartott. Legutóbb megint új bérlőhöz került a legelő, Juhász és Kisznerné egy egészen kis területre szorult vissza. Ott legeltetnek, amelyik földnek a tulajdonosa ezt megengedi neki. Tavaly novemberben Kiszner Józsefnét, aki a lőtérre ment Árpád legelő juhaiért, valaki megtámadta.

Könnyű testi sértés miatt folyik a nyomozás, az asszonyt hétfőn újból arra kérték a rendőrkapitányságon, azonosítsa támadóját fotó alapján. Kedden hajnalra megint kihajtotta valami a juhokat, Kisznerné próbálta összeterelni őket. Most egyedül volt, mert Árpád családjában nagybeteg van. Fölváltva járnak be ápolni, Szegedre. Most a férfin volt a sor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik az 55-ös út felújítása

Folytatódik a Szegedet Bajával összekötő 55-ös főút felújítása, az uniós támogatással megvalósuló beruházás az őszre fejeződhet be. Tovább olvasom