Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Rákay Philip: Nem a verseny a közszolgálat első számú feladata

Szeged - Nem kell lehangoló események sűrűjében gázolnia a közszolgálati televíziónak csak azért, hogy minél többen oda kapcsoljanak – véli Rákay Philip. Az MTV programigazgatója nem lesz újra Kálmán, és szerinte a szegedi regionális stúdió kitüntetett helyzetben van.
– Mi lesz a regionális stúdiókkal és műsorokkal? Van ezekre szüksége a Magyar Televíziónak?
– Az általunk megrendelt műsorokhoz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) biztosítja a pénzt, az eszközt, a szakmai állományt. Amikor idén a közmédiarendszer átalakulása megindult, sok olyan lépést kellett megtennie az alapnak, ami a racionalizálást szolgálja. Még áll előttük jó néhány ilyen. Úgy tudom – de ez nem az én területem –, hogy a körzeti stúdiók milliárdos nagyságrendű éves fenntartási költséggel működtek, ami egyszerűen kitermelhetetlen. Ugyanakkor engem műsoros területen az érdekel, hogy mindaz, ami az országban történik, meg tud-e jelenni ezentúl is a különböző műsorainkban. Azon vagyunk, hogy megjelenjen. Néhány stúdió, például a szegedi is kitüntetett helyzetben van, mert az itteni kollégák jó része – ahogy tudom – változatlanul készít anyagokat a híradóba és a különböző magazinműsorokba. De hogy a jövő év milyen lesz, hogy a tudósító hálózatot az MTVA az MTI-vel karöltve hogyan fogja átalakítani, az nem az én kompetenciám.

Rákay Philip: Amikor idén a közmédiarendszer átalakulása megindult, sok olyan lépést kellett megtennie az alapnak, ami a racionalizálást szolgálja. Fotó: Schmidt Andrea
Rákay Philip: Amikor idén a közmédiarendszer átalakulása megindult, sok olyan lépést kellett megtennie az alapnak, ami a racionalizálást szolgálja. Fotó: Schmidt Andrea

– Korábban nyilatkozta, nincs még döntés arról, hogy az m2 gyermek- és ifjúsági csatornaként elsősorban saját, vagy vásárolt műsorokat sugároz majd. Van ebben előrelépés?
– Nem sok, de néhány héten belül valószínűleg tudunk majd valamit. A következő hetekben dől el, hogy jövőre az egész közmédiarendszerben mennyi pénz lesz műsorokra, és hogy csatornánként mennyi jut majd. Szerintem annak nincs sok értelme, hogy kizárólag külföldi, vásárolt tartalommal töltsünk meg egy csatornát. Én úgy képzelek egy magyar gyerekcsatornát, hogy azon magyar gyártott tartalom van. Például ifjúsági filmek, vagy épp animáció – ráadásul ha a világ filmgyártásában valamiben jegyeznek minket, az épp az animáció. Nagyon jó lenne fellendíteni ezt a műfajt, de ez elég drága dolog. Minden a forrásokon múlik. Arról nem is beszélve, hogy meglátásom szerint nemcsak a gyerekeknek és a tizenéveseknek kellene az m2-n tartalmas műsorokat adnunk, hanem a családoknak is. Annál is inkább, mert ott van az archívumunk tele kincsekkel, amit az m1 október eleje óta ugyan egyre kevésbé használ – hiszen épp ez volt a célom, hogy végre leszámoljunk azzal a világgal, hogy kizárólag az archívumból él egy televízió –, de szükség van rá, csak nem biztos, hogy a nemzeti főcsatornán.

A következő hetekben dől el, hogy jövőre az egész közmédiarendszerben mennyi pénz lesz műsorokra, és hogy csatornánként mennyi jut majd. Fotó: Schmidt Andrea
„A következő hetekben dől el, hogy jövőre az egész közmédiarendszerben mennyi pénz lesz műsorokra, és hogy csatornánként mennyi jut majd." Fotó: Schmidt Andrea

– A hírversenyt mennyire veszi komolyan a Magyar Televízió? A Hír Tv-vel például versenyeznek?
– Nem gondolnám, hogy bárkivel is versenyeznünk kellene, nem ez a közszolgálat első számú feladata. Azzal együtt, hogy persze minden alkotó ember annak örül, ha minél többen megnézik a híradóját, a kulturális műsorait, a filmjeit. Nekünk egy olyan kijelölt úton kell mennünk, ami az én fejemben egy modern, XXI. századi közszolgálatot jelent.

– És ebbe a hírverseny nem fér bele?
– Beleférhet, de úgy kell versenyezni, hogy egy csatorna olyan minőséget és hiteles tartalmat produkál, amelyről aztán másnap beszélnek. Épp a híradó stábja volt, amely nemrég Budapesten az Amszterdam shop kétes működését feltárta, és ma már ott tartunk, hogy a rendőrség az általunk készített riport alapján nyomoz az ügyben. Ugyanakkor az a „hírverseny", amely sokszor a kereskedelmi csatornákra jellemző, hogy nonstop térdig gázolunk a vérben csak azért, hogy minél többen odakapcsoljanak, nem gondolom, hogy a közszolgálatnak dolga lenne.

Nekünk egy olyan kijelölt úton kell mennünk, ami az én fejemben egy modern, XXI. századi közszolgálatot jelent. Fotó: Schmidt Andrea
„Nekünk egy olyan kijelölt úton kell mennünk, ami az én fejemben egy modern, XXI. századi közszolgálatot jelent." Fotó: Schmidt Andrea

– Nem gondolt még rá, hogy újra az eredeti keresztnevét, a Kálmánt használja a Philip helyett?
– Ez a labda már elgurult. Az elmúlt 20 évben a szüleimen kívül nem nagyon használta senki az egykori keresztnevemet. Fura dolog ez, mert 19 évesen, lázadó ifjoncként még azt gondoltam, nem lehet ilyen komoly névvel fiataloknak szóló műsorokat vezetni. Azt hittem, ezen bármi is múlik. Ha visszatérnék a Kálmánhoz, akkor ma már mindenki azt kérdezné, hogy miért most. Azt hiszem, ez már így marad.

Olvasóink írták

 • 20. lidi 2011. október 27. 11:19
  „19: tudod, egy baj van: az összes többi csatornát - ahol vér folyik és napireality - nem a mi adónkból csinálják. Szóval ott max a hirdető diktálhat(na), de ezt idézőjelbe teszem, mert péel a híradóik többnyire olyanok, mintha állami megrendelésre csinálnák.
  Szóval ennek fényében igenis nyugodtan elvárhatnánk, hogy ne az legyen a mérce a köztévén, amibe milliárdokat tolunk -én is, ha adófizető vagy, te is -, amit RF mond és amit te is készséggel elfogadsz. Szóval ne legyen egy BBC, oké, de azért annyi ne legyen már elég, hogy nem folyik vér és nincs benne büfögés meg csúnya beszéd. (Mert aki hiteles tájékoztatást vár el, az nem ezeket hiányolja, bármennyire is próbálja ezt sugalmazni RF..) Ne legyünk már ennyire igénytelenek. (persze lehet, hogy ez a kínálat tényleg igényesebb még így is, mint a kertévék - csak mondom, azokat nem mi hizlaljuk, közpénzen)
  A királyinak nem versengeni kéne, hanem a versenyt indukálni, diktálni, olyan hírműsort és egyéb műsorokat adni, amik szakmailag mércét jelenthetnének. Persze ha mikrofont sosem látott kislányokat küldenek péel a Parlamentbe, úgy nehéz lesz, de valamire biztos a frissen képernyőre jutottak (illetve a lojalitásuk) is jó. Szóvel mindent üösszevetve sztem jól tenné többek közt RF is, ha nem nézne mindenkit (nézőt, újságírót, újságolvasót) hülyének.”
 • 19. kicsi59 2011. október 27. 09:28
  „Ettől a pasitól hányingerem van. DE! Nézhető az M1. Nem folyik vér, nincs trágár kifejezésekkel teli-, kéjelgő műsor, így a gyerek is nyugodtan leülhet a Tv elé. Tetszenek a régi kosztümös filmek, azt sem bánom, hogy ismétlés! Jó a kvíz műsor, tetszik, hogy nem a Vágó stílusára épül. ( Játszottam vele, elismerem a tudását, de a lekezelő stílusát nem szeretem.)
  Nem érdekel a RÁKAY pártállása, mert NEM a pasival foglalkozom, hanem a nézhető műsorokkal.
  Hiteles tartalom egyik csatornán sem valósul meg- ergo, nekem itt sem hiányzik!”
 • 18. bkozma 2011. október 26. 22:13
  „http://hvg.hu/itthon/20111026_kozmedia_leepites_navarro”
 • 17. smalltown 2011. október 26. 21:26
  „Hiteles tartalmat talan Filipkarcsi ne emlegessen”
 • 16. bkozma 2011. október 26. 21:01
  „Azért megkérdeztem volna a nemrég indított műsorokkal mi a helyzet, a Maradj talpon! -on kívül mind totál bukás, még az előző azonos sávban menő műsorok nézettségét sem hozták...”
 • 15. bkozma 2011. október 26. 20:31
  „Vicces volt nézni a srácot a Hír TV-ben anno; hogyan próbált kényszeresen megfelelni a gazdinak. A tájékozatlanságán, műveletlenségén soha nem tudtam , hogy sírjak, vagy nevessek. Most, hogy a kultúrpolitika bármilyen szinten meghatározó figurája lett..., én kérek elnézést.”
 • 14. lidi 2011. október 26. 19:50
  „nem is tudom, mit gondoltam, amikor elkezdtem olvasni ezt az "interjút". Hogy majd kevésbé lesz cinikus vagy arcátlan, mint a kollégák? vajon ki a fene kérte rajta számon a vérben gázolást a hírműsorokban? És még hogy nem az archívumot adják? nem hiszem, hogy például 2000 utáni színházi közvetítést elkaptam volna mostanában például...
  egyvalamiről viszont elfelejtkeznek ezek a modern, 21. századi fiúk (pedig a saját visszaköszönő youtube múltja például eszébe idézhetné): ma már nem a tévé a tömeges információcsere netovábbja. Szóval max akkor kell náluk híradót néznem, ha az adómból eltartott köztévé állapotára vagyok kíváncsi.”
 • 13. deszkás 2011. október 26. 19:06
  „Legközelebb már lesz aki beolvassa a tüntetők követelését.”
 • 12. bkozma 2011. október 26. 18:48
  „Ez nem interjú, hanem a központilag kiadott szöveg mantrázása tizenegyedezredszer.”
 • 11. bkozma 2011. október 26. 18:28
  „Ettől <moderálva> ökölbe szorul a lábfejem. Nem tehetek róla, de így van.”
 • 10. Ebgondolat 2011. október 26. 16:11
  „Számomra megdöbbentő, hogy eme válságos időkben hogy szórják a milliárdokat a köztévében! Példának okáért ott van mindjárt a Hecktion nevezetű förmedvény. Nem sajnáltam a drága időmet és megnéztem az első három részt. Hát, hogy finoman fogalmazzak, nem véletlen, hogy a tévénézők egy százaléka se nézi már. Ha nem közpénzt szórnának belé, már rég levették volna a müsorról! Lásd: Casino az RTL Klubon.
  De, ha az ember a dolgok mögé néz, látja, hogy miért nem veszik le a müsorról és öntik bele a további milliárdokat: ugyanis a sorozat producere az a Kálomista Gábor, aki hetente osztja az észt a hírtévében! Az ember épp ésszel el se hinné, mennyi közpénz folyik el a hithű narancsos zsebekben a köztévében (is).”
 • 9. Larsson 2011. október 26. 15:16
  „Pffff az én hsz-m is törölték, pedig se nem trágár, se nem off volt! Egyszerűen nézze meg mindenki a régi z+ videóit, hogy mekkora fajankó volt már akkor is filipke!!!”
 • 8. JungHeinrich 2011. október 26. 14:40
  „moderálva offtopic”
 • 7. IVY 2011. október 26. 14:28
  „Pártkatonáktól függetlenül, (+van a véleményem a maszop-os bagázsról is....) az M1 kezd minőségi műsorokat sugározni. Ez talán azoknak fontos, akik nem akarnak reggeltől-estig "összeesküvőket" és VV-t nézni.....(no coment)”
 • 6. Lakos 2011. október 26. 14:15
  „Eddig is gátlástalanul szolgálta a Fideszt, de ez szíve joga.
  A közpénzen folytatott hazugság propaganda, és történelemhamisítás viszont már nem ízlés kérdése. Ez csak diktatúrákban szokás.”
 • 5. zehn 2011. október 26. 14:11
  „Tessék csak megnézni a tisztelt intendáns úr megnyilvánulásait a you tube-on. Gratulálok a narancsos pártnak,hogy ilyen katonái vannak.Jellemző.”
 • 4. .suhym. 2011. október 26. 13:43
  „1. t680822g 2011.10.26. 11:47
  Mi a gond vele?
  Vannak emberek, akik pedig "gátlástalanul" kiszolgálják az MSZ(M)P-t, a Jobikot, LMP-tvagy éppen az új Gyurcsány társulatot...etc.
  Hála az égieknek, igazán van miből választani!:))))))))))))”
 • 3. Szabadszombat 2011. október 26. 13:22
  „2002. április 13. Most jött a friss információ, már 2 millióan vagyunk itt a téren.”
 • 2. újratöltve 2011. október 26. 11:54
  „Ez érdekes! Az okt. 23-i tüntetésről pont az M1 számolt be a legszánalmasabban! Hogy lesz ebből tárgyilagosság????”
 • 1. t680822g 2011. október 26. 11:47
  „Ez a személy is gátlástalanul kiszolgálja a Fideszt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felsőoktatási rangsor: az SZTE az élmezőnyben

Hét képzésben nyújtott teljesítmény alapján hasonlította össze a Heti Válasz és a CEMI a hazai felsőoktatási intézményeket. anyagi értelemben is érdemes továbbtanulni. Tovább olvasom