Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Rákbeteg tudós az operaszínpadon

Szeged - Humorral dolgozza fel egy rákbeteg irodalmár saját halandóságát Marco Tutino Vita (Élet) című operájában. A darabot ma 19 órától magyarországi premierként játssza az ostravai teátrum a Mezzo-fesztivál keretében a nagyszínházban.
Margaret Edson Pulitzer-díjas drámájából, a Witből 2003- ban írta Marco Tutino a Vita című operáját. Az olasz zeneszerzőt 1995-ben ismerhette meg a szegedi közönség, amikor Szonda Éva címszereplésével, Galgóczy Judit rendezésében, Pál Tamás dirigálásával sikerrel mutatták be a nagyszínházban La Lupa című egyfelvonásos darabját.

Tutino új operájának főhősnője egy irodalomtudós asszony, Victoria Bearing, akit barátai Vitának becéznek. John Donne költészetének elismert szakértője, szenvedélyesen tanít, de intelligenciája, csípős humora távol tartja tőle tanítványait. Minden megváltozik körülötte, amikor petefészekrákot diagnosztizálnak nála, és szembe kell néznie a rémisztő tragédiával.

Marco Tutino
Marco Tutino

A 17. századi költészet világából kiszakítva a 21. századi kísérleti orvoslás gépezetében találja magát. John Donne mutat neki utat, Vita pedig kezelőorvosai, ápolói segítségével próbál új értelmet találni kedvenc költője szavainak. Halandóságát büszkeséggel, humorral dolgozza fel.

Zuzana Dunajcanova és Marc Haffner a színpadon. Fotó: DM/DV
Zuzana Dunajcanova és Marc Haffner a színpadon.
Fotó: DM/DV

Az ostravai Morva–sziléziai Nemzeti Színház Telihay Péter rendezésében magyarországi bemutatóként játssza ma és holnap 19 órától az operát a nagyszínházban. A Mezzo-operaverseny döntősei a főszereplők: a szlovák mezzoszoprán, Zuzana Dunajcanova alakítja Vitát, a francia tenorista, Marc Haffner játssza dr. Posnert, a kanadai basszbariton, Chad Armstrong John Donne-t. A közreműködő szegedi szimfonikusokat az ostravai teátrum művészeti igazgatója, a nemzetközi hírű karmester, Oliver von Dohnányi vezényli.

Közönségtalálkozó a REÖK-ben

Marco Tutino részt vesz darabja magyarországi bemutatóján – ma 16 órától pedig a Reök-palotában találkozik a közönséggel. Vele és Telihay Péter rendezővel Pál Tamás karmester beszélget. A közönségtalálkozón a szerencsések belépőjegyeket nyerhetnek az előadásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marton Éva az SZTE díszdoktora lett

Az államfő volt a díszvendég a tegnapi egyetemnapi ünnepen: Sólyom László két köztársasági gyűrűt adott át. Tovább olvasom