Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Rakonczai tanár úr ma is otthon van Ruzsán

Ruzsa - 27 évig dolgozott Rakonczai János a ruzsai iskolában és a művelődési házban. Nincs olyan, akit nem tanított, vagy le ne filmezett volna. A falu díszpolgári címmel tüntette ki.
Ruzsa díszpolgárává választotta a falu képviselő-testülete Rakonczai János (75) nyugalmazott tanárt. – El voltam ájulva, nem hittem el. De miért is tüntettek ki? Hiszen csak tettem, amit kellett – idézte fel az ünnepelt, miként fogadta az elismerés hírét.

A tanár úr vagy tanbá, ahogy a ruzsaiak szólítják, Földeákon született. A tanítóképzőben tett érettségi után előbb egy gyakorlóévre Ásotthalomra, majd 1959-ben, 18 évesen a ruzsai honvéderdei iskolába nevezték ki. Alig volt idősebb a tanítványainál. Nagyági Károly vezetésével külön tanították összevonva az alsó és a felső tagozatot. Állt már ugyan az 1950-ben önállósult faluban három sor ház, de ő szolgálati lakás híján eleinte a szertárban lakott. Beszélgetett, játszott, színdarabokat tanult a gyerekekkel.

– A feleségem, Esztike előbb óvónő volt, majd diplomázás után tanárként dolgozott. A kisvonaton ismerkedtünk meg. Összeköltözésről szó sem lehetett, csak akkor helyeztek egymás mellé, ha vittük a házassági papírt. Ha ezen múlik, ne múljon, egy hét alatt megnősültem. Onnantól fogva egymás mellett dolgoztunk. Neki is szól ez a kitüntetés. Hogy hány újszülöttet hazavittünk Szegedről a kis kék-fehér „varnyúmmal", Wartburgommal! Hiszen alig volt akkoriban autója valakinek.

A hőskorban nem létezett még kultúrház sem, egy magánépület termében rendeztek be tánctermet, ott tartottak előadásokat, filmvetítéseket. A tanár úr első fizetését írógépre költötte, hogy legépelhesse a szerepeket, feladatlapokat. Őrzi az öreg szerkezetet, csak a rozsdás cipzár nem engedelmeskedett, hogy felnyithassuk a fedelét. Orsós magnót is vett, hogy a gyerekek olvasását felvehesse és visszahallgassa velük. Beszerzett egy 8 milliméteres filmfelvevőt is, megörökítette vele a falu életének minden mozzanatát.

Rakonczai János a díszpolgári címmel járó díjjal. A tanár úr először el sem akarta hinni, hogy ő kapta. Fotó: Frank Yvette
Rakonczai János a díszpolgári címmel járó díjjal. A tanár úr először el sem akarta hinni, hogy ő kapta. Fotó: Frank Yvette

Első filmjét Szögi Mihály anyakönyvvezetőről készítette, amint összeadta az ifjú párt a tanácsházán. Filmezett évzárót, ballagást, kosárfonást, zárszámadást, lakodalmat, focimeccset. A filmek egy részét digitalizáltatta, és nemrég múltidéző vetítést tartott a faluban. Sokan felismerték magukat, rokonaikat a fekete-fehér felvételeken. Előbb ott is tiszteletdíjas kultúrmunkás lett, aztán amikor a mostani presszó helyén megépült a régi művelődési ház, felkérték a vezetésére. Alapított parasztkórust, néptánccsoportot, fotószakkört, honismereti kört.

Szakköröseivel indult padláskutató expedícióra, hogy a tanyákon fellelhető használati tárgyakat begyűjtsék. Tevékenységüket díjak koronázták. Rakonczai Jánost a közösségben tanácselnök-helyettességig vitte a sora, visszatérve az iskolába rajz szakos tanári diplomát szerzett, és az intézmény második embere lett. A színek szerepét színdominóval magyarázta el, az újítása országos sikert ért el.

1986-ban helyezték át a házaspárt Szegedre, mert szüleiket kellett segíteniük. A tanár úr előbb a Napos úti, majd az alternatív iskolában tanított. Ott azzal tette eredményessé a diákjait, hogy a végzősöknek – a továbbtanulást segítve – a szakrajz alapjait tanította meg. Most is otthon vannak még Ruzsán, kijárnak osztálytalálkozókra. A falunap közönsége állva tapsolta meg Rakonczai Jánost, amikor átvette a díszpolgári címet Sánta Gizella polgármestertől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 évre is börtönbe kerülhet a királyhalmi gyilkosság afgán elkövetője

Minősített emberöléssel gyanúsítják az afgán férfit, aki a gyanú szerint hétfőn Királyhalmon agyonszúrta honfitársát. Tovább olvasom