Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Rákosi viperák a Vadasparkban

Szeged - Sziszegett és mart, amikor kézbe vette a képünkön látható rákosi viperát (Vipera ursinii rakosiensis) Halpern Bálint szombat délután.

A Rákosivipera-védelmi Központ LIFE-program vezetője azonban megnyugtatott bennünket: nincs ok az aggodalomra, az elmúlt száz évben nem volt halálos áldozata viperamarásnak Magyarországon.

Megtudtuk: ez a 40 centiméteres, a terráriumban alig észrevehető hüllő alapvetően nem agresszív, többnyire összetekeredve megbújik a földön, a fű között, nagyon ritkán veszi észre bárki. Az is előfordulhat, hogy valaki rátapos, amikor a mezőn, vagy az udvar végében sétál - és ez a vipera életébe is kerülhet.
 

 


Akik elsétáltak a Sancer-tó partjára a Vadasparkban a szombaton átadott kültéri hüllőbemutatóhoz, azok négy nőstény példányt csodálhattak meg - ha észrevették őket, mert valóban ügyesen elbújtak a terrárium aljában. A szakember azonban minden további nélkül kézbe vette és megmutatta az érdeklődőknek a mérgében inkább aranyos, mint félelmetes viperát - persze csak kesztyűben, mert a kígyómarás mégiscsak kellemetlen és veszélyes.

A Rákosi Vipera Nap egy országszerte megrendezett program, aminek az a célja, hogy megismertesse az egyszer már a kihalás szélére került, ritka kígyót a közönséggel, és hogy felhívják a figyelmet a megmentéséért folytatott erőfesztítésekre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagykövet-kukta a Széchenyi téren és tudományos halászlé a Partfürdőn

Hatalmas tömeg a Széchenyi téren és a szokásosnál kevesebb csapat a Partfürdőn Tovább olvasom