Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Raktárban a drogos játékgyöngyök

Szeged - Átmenetileg kivonták a forgalomból Szegeden is azokat a gyöngyös gyerekjátékokat, amelyektől a minap súlyos mérgezést szenvedtek ausztráliai gyerekek. A játék eddig jól fogyott a városban, az egyik karácsonyi slágerajándéknak számított.

Leszedték csütörtökön a legnagyobb szegedi játék-nagykereskedés polcairól azokat a négyévesnél idősebbeknek ajánlott készségfejlesztő játékokat, amelyek egyik fajtájától Ausztráliában több gyerek szenvedett eszméletvesztéssel járó súlyos mérgezést a napokban. A baleseteket követően került nyilvánosságra, hogy a Kínában előállított Bindeez gyöngyei nevű játékban olyan gömböcskék vannak, amelyeknek a felületén az egyik anyag – ha a gyomorba kerül – egy folyékony ecstasynak is nevezett GHB nevű droggá alakul. A játékban több száz apró gyöngyöt egymás mellé rakva mintákat, képeket lehet összeállítani, amelyek víz hatására összetapadnak, megtartva formájukat. A kicsik ezeket a gyöngyöket nyelték le.

Nemi erőszakhoz is

A színtelen, szagtalan, kissé sós ízű gamma-hidroxibutriátot (GHB) 1961-ben fedezték föl, sokáig érzéstelenítőként használták. Ám illegális szernek számít a világban szinte mindenhol, mert számos bűncselekményt követtek el a segítségével. Nagyobb mennyiségben ugyanis teljes emlékezetkiesést, ájulást, eszméletvesztést okozhat. Ezt használták fel például nemi erőszak előtt úgy, hogy az áldozatok italába keverték. Túladagolása kómához, görcsökhöz, fulladáshoz, halálhoz vezethet.

– A hazai importőr e-mailben arról értesített reggel, hogy Európába nem került ilyen szert tartalmazó játék. Mi ennek ellenére leszedtük a polcokról a Bindeez gyöngyeit, amíg e kérdés biztonsággal nem tisztázódik – mondta el tegnap délelőtt Patkós Aladár. A szegedi Gulliver játék-nagykereskedelmi cég üzletvezetője egy óra múlva jelezte: a magyar forgalmazó nem sokkal később mégis visszarendelte az összes ilyen terméket, és ideiglenesen felfüggesztette eladásukat. Az üzletvezető hozzátette, olyan termékcsaládról van szó, ami a tévéreklámoknak köszönhetően nagyon népszerű, jól fogy, és akár karácsonyi slágertermék is válhatna belőle. Szegeden nagyjából egy-másfél hónapja árusítják, ára másfél és tízezer forint között alakul a szett nagyságától, felszereltségétől függően.

Ottjártunkkor szedték le éppen a polcokról a veszélyes játékokat, úgy 10-15 gyöngykészlet került vissza a raktárba. – Az ember azt hinné, hogy legalább a márkás, jó nevű gyártóknak megfelelő a minőségbiztosítási rendszere. De pár hónapja a matteles, most pedig ez a példa mást mutat – tette hozzá az üzletvezető.

Csütörtökön levették a polcokról a veszélyes készségfejlesztő játékokat. Fotó: Miskolczi Róbert

– Ausztráliában és itthon is tesztelik a gyöngyök összetevőit. Ez legfeljebb pár hétig tart, de amíg nem lesznek meg az eredmények, felfüggesztjük a játékok eladását – mondta el Szigeti Zsuzsanna, a magyar importőr, az Epee Hungary Kft. ügyvezetője. Hozzátette: aki szeretné, attól már most visszaveszik a kockázatos terméket. Szerinte a játék „rendeltetésszerű használat" mellett nem jelent veszélyt, bár azt elismerte, a gyerekeknek nehéz elmagyarázni, egy-egy játékot nehogy a szájukba vegyenek. Főleg, ha azok apró cukorkákra emlékeztetnek.

Olvasóink írták

  • 2. jo bacsi 2007. november 08. 23:43
    „Szemet az Apeh naci az biztos. Nincs az orszagnak penze. mindekitol veszik el amilye csak van. Itt az igazi Dobrogi. Kizsakmanyol mindannyiotokat. Feljetek.!!!”
  • 1. bandita 2007. november 08. 18:11
    „Emberek mi az amin csodálkozunk, véleményem szerint ez a hír nem hír. Egy szóval tudnám összefoglalni: KÍNAI”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jakab Tamást az újklinikán kezelik

Szeged - A Lear király szerda esti előadásán rosszul lett Jakab Tamás. A Gloster szerepét játszó… Tovább olvasom