Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Raktárválság a múzeumban

Szeged - Ideiglenes helyére költözött a Móra-múzeum raktára. A Kálvária sugárúti hangárokat június végéig bérli a közgyűjtemény, de a szerződés hosszabbítható is, ha az új raktárbázis addigra nem készül el.
Átköltözött ideiglenes helyére a Móra-múzeum Boross József utcai raktára. Az egykori textilgyár Kálvária sugárút 87. szám alatti területére 650 ezer műtárgyat szállított át három hét alatt a 24 H Futárszolgálat Kft. – tudtuk meg a logisztikai feladatot irányító Gaskó Béla általános igazgatóhelyettestől egy tegnapi tájékoztatón. Az ideiglenes raktárra június végéig szerződtek a szegedi Ingatlanforgalmazó Zrt.- vel. Az új, végleges raktárbázis helyéről és felépítéséről még tárgyal a múzeum.
Jelenleg 3 hangárban összesen 4900 négyzetméteren tárolják a becsomagolt gyűjteményeket. Az érzékeny képgyűjtemény a múzeum főépületébe került, a restaurátorok egyelőre a várban berendezett műhelyekben dolgoznak.

A legnagyobb helyet a néprajzi gyűjtemény foglalja el - Fotó: Miskolczi Róbert
A legnagyobb helyet a néprajzi gyűjtemény foglalja el - Fotó: Miskolczi Róbert

A Móra-múzeum első raktárát 1979-ben rendezték be az algyői olajosok elhagyott barakképületeiben, amikor a gyűjtemények végképp kinőtték a kultúrpalota Tisza-parti épületét, a Fekete Házat, valamint a balástyai, a dorozsmai és más megyei településeken létesített lerakatokat. Összesen 7000 négyzetméteren tároltak áldatlan körülmények között: a régi munkásszálló beázott, és tele volt egerekkel, patkányokkal. A múzeumot fenntartó megyei önkormányzat 2001-ben 105 millió forintért eladta a Horváth Mihály utcai képtárat, a pénzt kipótolta, és új raktárt vett: 330 millióba került, hogy az Első Magyar Kenderfonó Rt.-től és a Forest Kft.-től megvásárolt Boross József utcai épületben a korábbi raktárnál jóval kisebb, 3203 négyzetméteres raktárközpontot rendeztek be – 2005-re.

Tavaly bebizonyosodott, hogy a szűkös helyre az M43-as ásatás leletanyaga egyáltalán nem fér be, tehát gondoskodni kell újabb raktárról. Kapóra jött az Árkád üzletközpont beruházójának ajánlata: 800 millióért megvette a Boross utcai épületet, és állja a csomagolás, a szállítás, valamint az új, 4400 négyzetméteres raktár építési költségét is. Az új raktár helyére és építésére kiírt közbeszerzési eljárás még folyamatban van, a végleges döntésig erről a múzeum vezetése nem nyilatkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezekben a napokban az APEH dolgozik

Szeged - Csongrád megyében 12 ezer magánszemély kérte, hogy helyette az adóhatóság készítse el… Tovább olvasom