Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Ramadán: egy hónapos böjt

Szeged - Egy hónapig tart a muzulmánok vallási ünnepe, a ramadán. 30 napon át napfelkeltétől napnyugtáig tartózkodni kell többek között az evéstől, az ivástól, a dohányzástól és a nemi kapcsolattól. A Szegeden tartózkodó egyiptomi vallási vezető ismertetett meg az ünnep lényegével – magam is megpróbáltam böjtölni.
– Insallah – mondja arabul Abdalrahman Abdal-Kareem Atia. A kifejezés olyasmit jelent: Isten segítségével a jövőben sikerülhet. Megpróbáltam ugyanis a muszlimok szent ünnepének, a ramadán bizonyos előírásainak betartását mindössze egy napig. Nem sikerült.

Abdalrahman Abdal-Kareem Atia. Fotó: DM/DV
Abdalrahman Abdal-Kareem Atia.
Fotó: DM/DV

Ilyenkor a hívőknek 30 napos böjtöt kell tartaniuk, amitől a test és a lélek megtisztulását várják. Napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, zenehallgatástól és a nemi kapcsolattól, valamint kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat és a pletykát. Abdalrahman Egyiptomból érkezett Szegedre, a Magyarországi Muszlimok Egyházának meghívására. A férfi hazájában ugyanis imám, azaz vallási vezető, tanító. A ramadán alatt váro- sunkban tartózkodik, a hívőket oktatja.

Eredet

A ramadán szárazságot, hőséget jelent. Ramadán hónapban arra emlékeznek, hogy Allah kinyilatkoztatta Mohamednek az akaratát. Az iszlám hit szerint ilyenkor a pokol kapui zárva, a démonok leláncolva vannak, így e hónap a nélkülözések ellenére a béke és a szellemi megtisztulás időszaka. A böjt kezdetét hagyományosan úgy határozzák meg, hogy az előző, sabán hónap végén nagyhitű, megbízható emberek hiteles tanúk előtt igazolják, hogy a Holdat látni lehet. 2011-ben augusztus 1–29., 2012-ben július 20.–augusztus 18. között ünnepli.

– A ramadán önfegyelemre tanít. Arra is, hogy kibírjuk a nehéz helyzeteket és csapásokat – magyarázza. Türelmet és toleranciát szintén tanulnak.

– A társadalom számára azért jó, mert a békét segíti elő. Ez a béke hónapja. Kerüljük a konfliktusokat másokkal, esténként közös vacsorákat szervezünk. Ezt iftárnak nevezzük – meséli Abdalrahman. Elmondja, hogy böjt alatt a gazdagok betekintést nyernek abba, milyen a szegény emberek sorsa. – Több mint ötször imádkozunk ilyenkor naponta, az emberek gyakrabban olvassák a Koránt, többet tanulnak az iszlámról. Kerüljük a csúnya beszédet is.

A vallási vezető szerint a ramadán titkos ima Isten és ember között, amely megtisztítja a lelket és megtanít az erkölcsre.

Ezt akartam magam is kipróbálni. Legalábbis kerülni a dohányzást, az ivást, az evést, a nemi aktust és a zenehallgatást. Természetesen nem tudtam felkelni napfelkelte előtt, így reggeli nélkül vágtam neki a próbatételnek. A dohányzási tilalmat az ébredésem utáni 3. órában, délelőtt 10-kor szegtem meg. Az ivást délután 3-kor. Zenét nem hallgattam, a barátnőmmel nem találkoztam. Az evésre lehetek egyedül büszke: napnyugtakor, este 7.43-kor ettem az első falat muszakát, azaz rakott padlizsánt, utánozva néhány Szegeden élő muszlim menüsorát egy belvárosi étteremben. Jövőre újra megpróbálom. Insallah.

Olvasóink írták

 • 16. petrov 2011. augusztus 30. 06:23
  „"Az iszlám hit szerint ilyenkor a pokol kapui zárva, a démonok leláncolva vannak..."
  Hm... Rendkívül megnyugtató a nagy vallások felvilágosult eszmerendszere...”
 • 15. 6664 2011. augusztus 30. 05:57
  „Ilyenkor csodálkozik rá az ember, hogy hány politikailag (is) elvakult, intoleráns, csupán vitatkozni vágyó, de kevés tudással rendelkező társunk él közöttünk! Pedig ez kivételesen egy jó cikk volt, ahogy Mignon is leírta. Valóban: magyarnak nem kell ellenség... itt vagyunk mi magunk.”
 • 14. lingua 2011. augusztus 29. 21:42
  „Beroesz...a "muszulmán" gépelési hiba volt, sajnálom, hogy ez ennyire megragadt...Hát én is elég jól ismerem a szokásokat és amit leírtam, az egy lehetőség, hogy akik dolgoznak stb. nem kell böjtölniük.. Persze aki hithű muZulmán, az mindenképpen betartja..”
 • 13. joee 2011. augusztus 29. 19:47
  „nagy kamu az egesz,hagyjuk mar!!”
 • 12. joee 2011. augusztus 29. 19:45
  „talan meg az idosebb generacio betartja a ramadant de a fiatalok magasrol tesznek ra!!ugyan hagyjuk mar.ugy isznak fustolnek mintha mi sem tortent volna.jo kifogas nekik mindenre.”
 • 11. Beroesz 2011. augusztus 29. 19:08
  „8. lingua 2011.08.29. 17:39
  Kedves Linga, kivételesen tudom, hogy mit beszélek, ugyanis éltem egy ideig ilyen "muszulmánok" között nyugaton és számos olyan szokásukkal ismerkedtem meg, amely alaposan próbára teszi a vallásuk iránti toleranciámat.

  De ha nem hiszed, hogy a dolgozók, utazók és betegek is betartják a legrigorózusabb, úgymond nem kötelező, de mindenkitől elvárt előírásokat, akkor tessék:
  http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/kulhon/elbocsatjak-a-ramadan-idejen-bojtoloket-olaszorszagban.html”
 • 10. tol 2011. augusztus 29. 19:02
  „hány öngyilkos merénylő ölt ramadánkor? Semmi sem lehet tökéletes...”
 • 9. manstein 2011. augusztus 29. 18:39
  „moderálva> De persze aki akarja, halassza csak magát éhen, tényleg szabad ország vagyunk. Gondolom nyugaton ilyenkor vagy annyira kiéheznek a bevándorlók, hogy mozdulni se tudnak, ilyenkor az őslakosok örülnek, mert nincs velük baj, a másik eshetőség meg az, hogy éhezésük közepette megbolondulnak, és kezdődik a zavargás. Jó kis vallási kötelezettség, brrr.”
 • 8. lingua 2011. augusztus 29. 17:39
  „Beroesz....Mielőtt leírsz valamit, először nézz utána egy kicsit jobban..A böjt alól kivételt képeznek akik dolgoznak, hosszú úton vannak, betegek, gyerekek, öregek, terhesek, a nők amikor menstuálnak..szóval akik dolgoznak, nyugodtan ehetnek-ihatnak...
  A Ramadan szép ünnep, minden muszulmán embertársunknak kívánok szép ünnepet; Eid Mabrouk...”
 • 7. Beroesz 2011. augusztus 29. 16:05
  „Az egyiptomi "vallási vezetőt" meg kellene ismertetni a modernizáció és a társadalmi vívmányok hatásával. Például megnézhetné, hogy az öntödékben és útépítéseken dolgozó németországi törökök közül mennyien veszik komolyan a Ramadánt. A civilizáció a vallások elleni legjobb gyógyszer.

  Dolgozó embernek pedig ennie kell. A mohamedán pap nyugodtan tartsa be egy 1400 éve élt sivatagi látnok előírásait, de a gyárakban, földeken, irodákban izzadó embernek kell a kalória és a folyadék.”
 • 6. samu 2011. augusztus 29. 13:33
  „+1
  Mignon leirta az en velemenyemet is.
  Nagyon regen olvastam hasonlo szinvonalu cikket a DM-ben.
  GRT!”
 • 5. Mignon 2011. augusztus 29. 11:44
  „A böjt szinte minden vallasban benne van, a keresztenyekeben is.

  Az jutott eszembe, hogy ha nem csak vallasi alapon, hanem egyszerü biologiai,
  egeszsegügyi szempontbol is nezzük a böjtöt, valoban igaz az, hogy

  ha az ember egy evben 30 vagy 40 napig "mertekletesen" el, böjtöl,
  azzal szervezete szinte "megujhodik", "felfrissül", "kipiheni magat", "uj eröre kap".

  Es, egy felfrissült testben felfrissül a szellem is!

  Ertem a Ramadan vallasi es egeszsegi ertelmet, de hogy magam ezt megtudnam e csinalni...?
  Nem probaltam meg, de lehet jövöre belefogok.
  Rossz nem lehet.”
 • 4. Mignon 2011. augusztus 29. 11:11
  „Tehat, ma 29-en van a Ramadan utolso napja.

  Tetszik es jo a cikk is.
  (Ismeretterjesztö, megis egyeni, szemelyes.
  Az ilyen irasokat szeretem.)

  Talan a vegere beleferhetett meg volna, hogy a Ramadan vege, az egy "nagy ünnep"!
  Igy, ma este a muzulman csaladoknal, közössegekben, de aki egyedül van is-,
  buli lesz...!

  Lesz eveszet, ivaszat, zene, tanc, meg minden ami belefer!”
 • 3. papika56 2011. augusztus 29. 11:04
  „Nem kell ahhoz muzulmánnak lenni ,hogy így éljen. már ov. ezt az éltformát bevezette itthon .Nem 1 hónapra--évekre.
  " Béke hónapja " a muzulmánoknak. Nekünk ezek az évek : a nyomor, az éhezés, kilátástalanság, öngyilkosság.
  Ha még több terhet tesznek a kis emberre : lépni kell de sürgősen !!!!”
 • 2. nelek 2011. augusztus 29. 09:54
  „Azért napnyugtától napkeltéig lehet annyit enni és egyebet csinálni, hogy ki lehessen húzni az újabb napnyugtáig.”
 • 1. Együgyű 2011. augusztus 29. 08:53
  „Ramadán: egy hónapos böjt

  Bejelentette Viktor apánk, István király egyenes ági leszármazottja:

  A Ramadán be lesz vezetve 2012. januártól Magyarországon is.
  Igaz ez nem egy hónapos böjt lesz. Ez visszavonásig fog tartani.
  A böjt alkalmazása korlátozottan fog történni. A felső tízezerre nem fog vonatkozni.
  De az alatt minden harcban álló szabad csapatra.

  Mindenki áldásban részesül általam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyeváltás: Mezőhegyes Csongrádba tart

Bár a jelenlegi jogszabályok nem kedveznek Mezőhegyes megyeváltási szándékának, tucatnyi példa akad az átsorolásra. Más kérdés, hogy nem mindegyik sikertörténet. Tovább olvasom