Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Rámpavita a megújuló Tömörkény gimnáziumnál

Hatszázmillió forintból újítja fel a szegedi önkormányzat a Tömörkény István gimnázium több mint százéves épületét. Az intézményben jövő nyáron kezdik el a belső átalakításokat, a vihar azonban már most kitört.
Bár csak jó fél év múlva kezdődik el Szeged egyik legnagyobb iskolafelújítása, már most nézeteltérés van a városi tervtanács és az épület felújításának-bővítésének tervezője között. Mivel a gimnázium épülete műemléki védelem alatt áll, a terveket a városi tervtanácsnak kell bemutatni. Kiss István építész a grémium ülése után kapott egy levelet a városi főépítésztől, Szabóné Fehér Évától, amelyben a tervtanács véleményét közölte vele. Az állásfoglalás szerint a főbejáratnál ne épüljön meg a mozgáskorlátozott-feljáró, hiszen másik két helyen bárki akadálymentesen bejuthat az épületekbe. Ezt a megoldást nem tartja elfogadhatónak az építész.

– A tervtanács azt mondja, a feljáró nem illik a környezetbe. Én ezt az állásfoglalást nem tartom elfogadhatónak, mert úgy gondolom, a mozgássérülteknek is lehetőséget kell adni arra, hogy a főbejáraton jussanak be az iskolába. Az oldal- és hátsóbejáratos megoldással az emberi méltóságukat tapossák sárba. Véleményem szerint együtt kellene működnünk – mondta az építész.

A tervtanács tagja, Szabóné Fehér Éva városi főépítész szerint szó sincs diszkriminációról. A tervtanács szakmai grémium, megalapozottan hozta meg állásfoglalását. – A rámpa a szecessziós homlokzattal nincs összhangban. Másrészt, mivel igen hosszú, az épület egyharmadát elfoglalja a feljáró, pihenőt is közbe kellene iktatni, ami az iskola főbejárata előtti kisebb kert egy részét is elvenné. A tervtanács döntése korrekt, és védi a műemlék épületet.

– Minden épület átalakításának nincs értelme – mondta Kenyeres Lajos, aki kerekes székkel közlekedik Szegeden. – Ott azonban, ahol átalakítanak egy épületet, vagy újat emelnek, elvárható, hogy építsenek akadálymentes bejárót is. Amit nemcsak a kerekes székesek használnak, hanem a babakocsis kismamák, és a nehezebben járó idősek is.

Kenyeres Lajos hozzátette: Szeged egyik kitüntetett pontján, a Klauzál téren a patikánál és az egyik bank előtt is építettek akadálymentes feljárót. Mindkét épület műemlék jellegű, mégis meg tudták oldani. A mozgáskorlátozottak örülnek, ha egy épületbe a főbejáraton át térhetnek be. Ezért kellene a Tömörkény gimnázium főbejárata elé is rámpa.
A végső szót az építési hatóság mondja majd ki. A tervtanács véleményét megkapja a hatóság is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erzsike néni és unokája mikrosütőt vásárolt

Tele kosár játékunkban ezúttal egy domaszéki nyugdíjas előfizetőnknek kedvezett a szerencse. A… Tovább olvasom