Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Randalírozók ellen zöld telefonszám

Szeged - Kevesen ismerik a szegedi önkormányzat ingyenes biztonsági telefonszámát. A „gyors reagálású erő" nappal a közterület-felügyelők, éjjel a városőrök képében száll ki a rongálókhoz.
Két éve működteti a szegedi önkormányzat az éjjel-nappal hívható ingyenes zöld számát, a 06-80/823-823-at. Bár egyre többen ismerik, viszonylag kevés hívás érkezik. Reggel 7-től este 9-ig a közterület-felügyeletnél csörög. Tóth József, a felügyelet vezetője elmondta, naponta harminc hívást fogadnak. Slágertéma a csendháborítás, a parki kutyasétáltatás és a járműelszállíttatás. Gyorsreagálású járőreik néhány perc alatt a helyszínre érnek, és mérlegelik a teendőt. Gyakorta tisztázzák például a bejelentővel, hogy pusztán egy telefonhívásra nem vihetik el a garázst eltorlaszoló autót, ha a garázs tulajdonosa nincsen jelen.

– Éjszakánként a városőrség lép szolgálatba a telefondrót végén, azaz az országban egyedülálló módon ez nonstop biztonsági szám – halljuk Kovácsné Vadászi Erika szegedi elnöktől. Azt mondja, általában tizenegy óra után szakad el a cérna a bejelentőknél. Az első csörgés után „beindul az élet". Nyáron többen telefonálnak, mert nyitott ablakoknál a zajongók hamarabb kiverik a biztosítékot. Az éjszakai műszakok csúcsa öt-hat bejelentés. Rongálókról alig érkezik hír, éjszaka és hétvégente a városőrségnél is a hangoskodók zavarják leginkább a szomszédjaikat.

– Az ablak alatt beszélgető fiatalok miatt sokan szólnak. Ám többnyire megbeszéljük a panaszossal, hogy meg kell tanulni együtt élni a kulturáltan szórakozó ifjúsággal – magyarázza. Persze a kismotort turbóztató legényeket nem tűrik. Nincsen zűrös városrész, mindenhonnan egyformán áramlanak a hívások. Notórius telefonálók is vannak. Így egy magányos nyugdíjas, aki órákon át beszélget, mondván, tudja, hogy nem oldódik meg a problémája, de legalább kibeszélhette magát. Egy zenetanárnő meg rendszeresen jelzi, ha újabb utcai zenészek tűntek fel a városban. Vájt fülű, emiatt zavarja a sok hamis hang.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyetemé az egészségügy, a Hunguest Hotelsé a fürdő

Szeged - Bekiabálásokkal tarkított többórás parázs vita után a szegedi közgyűlés kormánypárti… Tovább olvasom