Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Rangos elismerés két szegedi kutatónak

Két szegedi szerzője is van annak a tudományos publikációnak, mely elnyerte idén a Laboratóriumi Medicina Európai Szövetségének díját. Janáky Tamás és Szabó Zoltán pécsi kollégáikkal a mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának emelésén dolgoznak.
A Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem kutatói kapták idén a Laboratóriumi Medicina Európai Szövetségének díját. A legkiválóbb kutatási eredményeket felmutató szerzőknek járó elismerést, melyet magyar szakemberek először nyertek el, Kovács L. Gábor, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának elnöke hétfőn vette át Párizsban.

A díjat egy független szakértőkből álló bizottság ítéli oda minden évben. Olyan cikkeket ismernek el, melyek a korábban ismert diagnosztikai módszerekhez képest mind klinikai, mind gazdasági szempontból a legjobb eredményt és hasznosíthatóságot mutatják be. A tízezer euró pénzjutalommal járó díjért idén tíz európai országból tizenhét publikáció szerzői szálltak versenybe.

A pécsi és szegedi kutatók győztes publikációjának témája a mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának emelése az embrió potenciális károsodása nélküli vizsgálatokkal. Céljuk, hogy a mesterséges megtermékenyítéseknél a jelenlegi 34-35 százalékos sikerességi arányt 50 százalék körülire emeljék. A cikk két szegedi szerzője Janáky Tamás professzor és Szabó Zoltán adjunktus.

Mindketten a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézetében dolgoznak, a projektben azonban a Pécsi Tudományegyetem alkalmazottjaiként vettek részt Bódis József rektorral, valamint Kovács L. Gáborral, Montskó Gergellyel, Várnagy Ákossal és Zrínyi Zitával együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aratás előtt kötelező a gépszemle

Még a legnagyobb körültekintés mellett is évente jó néhány gabonatábla-, kazal- és boglyatüzet kell a tűzoltóknak az aratási szezonban eloltaniuk. Tovább olvasom