Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Ranka szívét adná, hogy feltámassza a két férfit

Sokkot kapott annak a személyautónak a 18 éves vezetője, aki a múlt héten két kisteleki férfi halálát okozta egy közlekedési balesetben. Rankát önvád gyötri, egyelőre képtelen feldolgozni a történteket. Jelenleg egy szegedi szállodában édesanyjával együtt várja, hogy ügyében ítéletet hozzon a bíróság.
A balesetet okozó család gondolataiban százszor-ezerszer megjelenik a kép az augusztus 2-i tragédiáról Fotó: Schmidt Andrea
Újsághír: Augusztus 2-án, a kora délutáni órákban két személyautó frontálisan ütközött az E75-ös úton, Kistelek és a megyehatár között. A szabályosan haladó személygépkocsiban egy kisteleki testvérpár, Tóth Sándor és Tóth István utazott. Egyikük sem élte túl a tragédiát. A balesetet okozó, német rendszámú Chrysler Voyager vezetője, egy 18 éves lány ellen halálos közúti baleset okozása miatt eljárás indult.

– Szerbiában, egy Pancsevo melletti kis faluban töltöttünk egy hetet. Augusztus 2-án családi problémák miatt késve indultunk el Németországba, már 3-án munkába kellett volna állnunk – kezdi beszélgetésünket egy szegedi panzióban a tragikus balesetet okozó személygépkocsi vezetőjének, a 18. évét épphogy betöltött Rankának az édesanyja. Az asszony mellett ott ül az első házasságából született lánya, és annak ügyvédje, a szegedi Fedor Tamás. Ranka nem tud megszólalni, könnyei csorognak, az asztalra borulva, csukott szemmel hallgatja kérdéseinket és édesanyja válaszait. Még mindig sokkos állapotban van. Napok óta nem eszik, alig iszik.

Egy pillanatra sem merik egyedül hagyni, környezetében attól tartanak, öngyilkos lesz. A beszélgetés alatt az anya testét is fel-, feltörő zokogás rázza.

A szerb asszony azt mondja, nem elég, hogy késve indultak, ráadásul szívproblémákkal betegeskedő német férje a röszkei határátkelőhelyen rosszul lett, nem tudott tovább vezetni. Nem tehettek mást, Rankának kellett a volán mögé ülni, pedig a lány alig két hónapja szerezte meg a jogosítványát. A férfi hátra, a nő előre ült, a lánya mellé.

– Tudjuk, el is ismerjük, végzetes hibát követtünk el, mi okoztuk a balesetet – fakad ki az asszony. Később még tucatnyiszor megismétli ezt a mondatot. – Amikor összeütköztünk, ki akartunk szállni az autóból, de nem tudtunk, az autó ajtajai automatikusan lezártak. Három perc telhetett el, mire észrevettük, hogy az egyik hátsó ablak porrá tört. Ranka azon keresztül kimászott, és kiengedett bennünket. A lányom odarohant a másik autóhoz, egészségügyben dolgozik, szakképzett ápoló, megpróbált segíteni, de rájött, már nem tehet semmit. Borzasztó volt, hogy mi okoztuk két ember halálát – mondja az asszony.

A nő könnyeit szabadjára engedve meséli, hogy Ranka már ott öngyilkosságot akart elkövetni, a lány azt ismételgette, „Nem maradhatok életben! Nem maradhatok életben!" Attól tartottak, egy mellettük elhaladó autó elé lép.

Az asszony egyébként saját magát okolja a tragédia miatt. Elmeséli, lánya nem akart Szerbiába menni, tulajdonképpen ő parancsolt rá, hogy tartson velük, találkozzon az apjával.

A bíróság gyorsított eljárásban, 15 napon belül akar ítéletet hozni. A gépkocsi vezetőjének bevonták az útlevelét, egyelőre nem hagyhatja el az országot. Az eljárás befejezéséig Szegeden kell maradnia. Édesanyja, bár kockáztatja, hogy elbocsátják, mégsem meri egyedül hagyni egy pillanatra sem a lányát, fél, hogy gyermeke öngyilkosságot követne el.

– Ranka nem tudja magának megbocsátani, hogy két ember meghalt miatta. Odaadná a szívét, az életét, hogy feltámassza a két férfit. Amikor a szállodában a lányom meghallja egy mentőautó szirénáját, még jobban kiborul. Nem megyünk sehova, nem tudunk kilépni a szállodából és az emberek közé menni, pedig tudom, az jót tenne. Újra és újra azzal szembesülünk, hogy mi történt egy hete – mondja az asszony, aki beszélgetésünk végén arra kér, segítsünk, javasoljunk egy pszichológust, aki segít a lányának.

Közreműködésünkkel tegnap egy neves szegedi pszichológus találkozott az anyával és lányával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ártatlan kolbász, kétértelmű jogszabály

Az élelmiszer-ellenőrök rutinellenőrzés során az egyik szegedi üzletben olyan kolbászt találtak,… Tovább olvasom