Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Rappeléssel az AIDS ellen

Szeged - 150 diák figyelmét próbálták az AIDS elleni küzdelemre felhívni szombaton, vegyes sikerrel. A megyeházán tartott AIDS Világnapi Szimpóziumon Balu, a rapper próbálta meg a fiatalok nyelvére lefordítani: halálos kór nem válogat.
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve AIDS Világnapi Szimpóziumot tartott szombaton a betegség világnapján a megyeháza épületében. 150 diák hallgatta Gera Katalin tisztiorvos beszámolóját az AIDS terjedéséről, Busi Dávid utcai munkás előadását a designer drogok veszélyeiről. A Kortárs Segítő Közösség pedig bemutatta: hogyan látják a felnőtteket a serdülők és milyennek látják a serdülők a felnőtteket.

Az alapos szakmai program a diákok arcából ítélve nem igazán érintette meg a 14-18 éves korosztályt: ugyanis a többség facebook-ozással, rajzolással, vagy éppen alvással "követte" az előadásokat. Üde színfoltként tűnt fel a szombati tanítási napra szervezett előadás sorozaton Sárréti Péter, alias Balu, aki rappelve próbálta a diákok nyelvére lefordítani: az AIDS veszélyes, védekezni kell ellene.

Rappeléssel az AIDS ellen. Fotó: Segesvári Csaba
Rappeléssel az AIDS ellen.
Fotó: Segesvári Csaba

- Rajtam keresztül könnyebb megszólítani a fiatalokat – mondta a 19 éves Sárréti Péter, művésznevén Balu. Hozzátette: jobban belelát korosztálya problémáiba, így hamarabb célt érhet az AIDS Világnapi Szimpózium üzenete. – A fiatalok maguk találják ki: kell-e óvszer vagy sem. Ha kérdésük merül fel, inkább a barátokra vagy az internetre hagyatkoznak, már nincs olyan, hogy a szülő azt mondja: „"gyere kisfiam, beszélgessünk" – vélekedett Balu. Az AIDS-szel kapcsolatban kifejtette: nem lehet tudni, ki fertőz meg, sokan felelőtlenül élnek, úgy adják át a betegséget, hogy nem is tudnak róla. – Nem érzem magam veszélyben, nem igazán téma az AIDS – fogalmazott az előadásra tartó Krúdyból érkezett 17 éves Erika. A lány szerint mivel környezetében nincs a betegségre utaló jel, így nem retteg az AIDS-től.

A kormányhivatal nagy előadójában tartott kétórás szombati programon hirdették ki az "Egymásra vigyázva" pályázat eredményét is.

Olvasóink írták

  • 2. queenmargareth1 2012. december 02. 17:42
    „1...hm ezt szőmorúan olvasom, pedig "örültem", hogy erre is odafigyelnek!”
  • 1. Ropi9 2012. december 01. 18:56
    „Azt miért nem írják ide, hogy az előadásmód egy nagy nulla volt? Felkészületlenség felső fokon.. Nekem, aki szintén középiskolás, különb módon kell elkészítenem és előadnom egy prezentációt, bármelyik órámra. Én képes vagyok rá. Országos színvonal volt emlegetve. Hát nem azt kaptuk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyesbítés: este játsszák az André Chéniert

A mai lapszámunkban tévesen közöltük az opera kezdési időpontját. Tovább olvasom