Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Rasszista volt a Szebb Jövőért egyesület - feloszlatták

Szeged - Jogerősen feloszlatta a békéscsabai Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet a Szegedi Ítélőtábla, mert az egyesület a bíróság szerint sértette a romák emberi méltóságát és veszélyeztette biztonságukat.
Feloszlatta a békéscsabai székhelyű Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet a Szegedi Ítélőtábla szerdán. Tavaly már tárgyalták az egyesületet feloszlatásával kapcsolatos ügyet Szegeden, akkor - ahogy megírtuk - új eljárásra és új határozathozatalra utasították a Gyulai Törvényszéket. A szervezet feloszlatását a Békés Megyei Főügyészség kezdeményezte, mondván, az egyesület tevékenysége a roma kisebbség jogainak és szabadságának sérelmével jár.

Álláspontjuk szerint a polgárőr-egyesület 2011. márciusi gyöngyöspatai, majd áprilisi hajdúhadházi tevékenysége során faji alapú megkülönböztetést tett az emberek között, és a közbiztonság helyreállítása érdekében meghirdetett fokozott járőrszolgálat valójában a bűnözőnek kikiáltott cigány kisebbség megfélemlítését célozta. Kiemelték, hogy az egyesület nem határolódott el a Gyöngyöspatán vele egyidejűleg jelen lévő, nyíltan romaellenes nézeteket hangoztató Véderő, Betyársereg és a feloszlatott Magyar Gárda tagjaitól, sőt azokkal együttműködött, tagjaik közösen járőröztek.

A Gyulai Törvényszék tavaly és a megismételt eljárásban sem oszlatta fel az egyesületet, amit azzal indokolt, hogy a felperest terhelte volna annak bizonyítása, hogy az alperes olyan cselekményeket követett el, illetve olyan tevékenységet folytatott és folyat, amely akár alapszabályba, akár a hatályos jogszabályokba ütközik. A Szegedi Ítélőtábla szintén elismerte, hogy ugyan mindenkinek joga van az egysülési, a gyülekezési és a szabad véleménynyilvánítási jog gyakorlásához, de az nem járhat mások jogainak és szabadságának megsértésével. A Szegedi Ítélőtábla úgy látta, hogy a Szebb Jövőért Egyesület több esetben is visszaélt jogaival, különösen a Kunhegyesen, Devecserben és Cegléden megtartott rendezvények során.

Az első két helyszín elnöke olyan beszédet mondott, amely egyértelműn rasszista és kirekesztő volt, mivel nem tett különbséget a bűnöző életmódot folytató és a törvénytisztelő romák között. Az olyan kifejezések, mint a "férgek, sátánfajzatok, patkányok" túllépték a szabad véleménynyilvánítás határait. A beszédek alkalmasak voltak olyan hangulat keltésére is, ami akár fizikai fellépésre is buzdíthat a cigányság ellen. Mivel az egyesület nem határolódott el a beszédektől, azokat úgy kell tekinteni, mint amik az egyesület véleményét tükrözik. A Szebb Jövőért Egyesület működése többek között ezért is sértette a romák emberi méltóságát, veszélyeztette biztonságukat, ami meglapozza az egyesület feloszlatását.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesznél nem tudják, ki a szegedi polgármester-jelölt

A Szeged City ingyenes kiadvány a Fidesz-KDNP és a L.É.T. jelöltjének támogatására biztat. Javasolják, szavazzunk Kothencz Istvánra! Tovább olvasom