Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Rászámoltak a régi nagycsarnokra

Szeged - Jól halad a nagycsarnok építése a szegedi Mars téren, olyannyira jól, hogy augusztus 4-én el is kezdődhet a régi hodály bontása. Üröm az örömben, hogy a szorosabbá vált határidők miatt a régi csarnok kereskedőinek korábban le kell húzniuk a redőnyt, mintsem megnyithatnák az új üzleteket.
Újabb konfliktus érlelődik a szegedi Mars téri piacon, annak ellenére, hogy az építkezés a leglátványosabb szakaszába lépett. A tél beállta előtt akár minden el is készülhet. A nagycsarnokot mára tető alá hozták, most burkolják a belső tereket, építik be a nyílászárókat, rakják le a csarnok körüli közműveket és a térburkolatot.

A bérlők pedig ígéretet kaptak arra, hogy július végén hozzáfoghatnak az üzletek belső kialakításához. Eredetileg június 30-áig szóló szerződésüket e hónap végéig még meghosszabbította a piacigazgatóság, és azt is közölte velük, hogy nincs tovább: augusztus 4-én ugyanis a régi csarnok eddig megőrzött részét is lebontják.

Jól haladnak az új csarnok építésével. Fotó: Schmidt Andrea
Jól haladnak az új csarnok építésével.
Fotó: Schmidt Andrea

A hentesáru-kereskedők azonban elégedetlenek. Megsúgták nekünk – nyilatkozni azonban egyikük se kívánt lapunknak –, hogy ez így nincs jól, mivel korábban mindig azt mondták nekik, hogy a „készbe" költözhetnek át: egyik nap még a régiben árusítanak, a következő nap reggel pedig már az új csarnokban nyitnak. A dolgok jelenlegi állása szerint azonban legalább 1–2 hónapos üresjáratuk lesz: hiszen amikor július végével kiköltöznek a bontásra ítélt csarnokból, az újban csak akkor foghatnak hozzá az üzlet kialakításához. A kereskedők még arra is emlékeznek, hogy szóban megígérték nekik: júliusra elengedik a bérleti díjat. (Ezt az információt a piacigazgatóságon határozottan cáfolták.)

A konfliktussal kapcsolatban Máté Tamás, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója elmondta: sajnos az eddigi csapadékos időjárás miatt a kivitelező Merkbau Kft. attól tart, hogy belecsúszhatnak az őszi zord időjárásba, ha nem kezdik el korábban a régi csarnok bontását és helyén a parkoló kialakítását. Elismerte: valóban volt egy szóbeli megállapodás, hogy a kereskedők addig maradhatnak a helyükön, amíg teljesen el nem készülnek az üzleteik a nagycsarnokban. A projektigazgató szerint a bérlők még így is kaptak egy plusz hónapot, hiszen június 30-án lejárt volna a szerződésük. És sokkal jobb helyzetben vannak, mint azok a vállalkozók, akiknek az üzleteit már tavaly év végén bontani kezdték, és akiknek csaknem egy évük esett ki a beruházás miatt.

Olvasóink írták

 • 18. barkzso 2010. július 05. 00:30
  „Hát ha te úgy látod elvtárs :)”
 • 17. Tapasztalt 2010. július 04. 20:56
  „barkzso, ha már megszólitottál! Szerintem itt nem N.P., hanem TE maradtál hazugságban.....”
 • 16. barkzso 2010. július 04. 18:41
  „Az alulinformáltság nem indok elvtárs. Olvass utána, mielőtt félinformációkra hivatkozva hazugságban maradsz...”
 • 15. N.P. 2010. július 04. 14:31
  „barkzso 2010.07.04. 12:19
  Az általam idézett "dezinformáció" a kormányszóvivőtől származik. Csak a kedvedért beidézem betűhíven:

  "Nagy Anna kormányszóvivő közlése szerint a szabályozás átalakítására azért volt szükség, hogy az új adónem az átlagos keresetű tanárokat, rendőröket és orvosokat ne érintse. A kormányszóvivő elmondta: ez a különadó egyértelműen azoknak szól, akik 10-20-50 millió, vagy még ennél is nagyobb végkielégítéseket vettek föl, illetve vennének föl a jövőben. A kormány ugyanakkor továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a közszférában dolgozók csak két hónapnyi lelépési pénzt vehessenek fel." - mandiner.hu

  Az utolsó mondatra hívnám fel a figyelmedet!!!! Erről ugatok!!!”
 • 14. barkzso 2010. július 04. 12:19
  „N.P, Tapasztalt, Logar - megjöttek a szocik dezinformátorok...

  Végkielégítés után járó 98 százalékos különadó - 2 millió forint felett
  2010. július 03. szombat, 10:07 adóhírek.hu

  Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken a parlament elé terjesztette a gazdasági és pénzügyi törvénycsomag új elemeit, amelyek több jogszabály módosítását is igénylik. A törvénycsomag bevezeti a 2 milló forint feletti végkielégítés után járó 98 százalékos különadót, amelyet a munkaadó von le. Amennyiben ezt a munkaadó elmulasztaná, úgy ennek befizetése a magánszemélyre hárul a kifizetést követő hónap 12-ig.

  Ez a rendelkezés már erre az évre is érvényes lesz, a kérdés csak az, hogyan szedi be az állam a már kifizetett nagy összegű - és sokszor irritáló mértékű - javadalmazások 98 százalékát.”
 • 13. N.P. 2010. július 04. 12:05
  „falusijóska 2010.07.04. 09:24
  még egy gyöngyszem a végkielégítésekről:
  "új adónem az átlagos keresetű tanárokat, rendőröket és orvosokat ne érintse...... A kormány ugyanakkor továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a közszférában dolgozók csak két hónapnyi lelépési pénzt vehessenek fel." -- tehát hazudnak mint a a vöcsök, hiszen a KJT most pld. egy 20 éve dolgozó tanár kirúgása esetén 8 havi végkielégítést ír elő amit most csökkentenek 2-re és ez a delikvenst nem érinti!!??”
 • 12. Tapasztalt 2010. július 04. 10:17
  „a munkahelyteremtés nem önkormányzati feladat. Sem anyagi forrása, sem más lehetösége nincs komolyabb foglalkoztatásbővitésre a közmunkán kivül, ami Szegeden elég jól müködik. Az meg egyenesen baromság, amivel B Nagy kábit, hogy a beruházási támogatásokra kapott forrásokat azok HELYETT munkahelyteremtésre forditja. Fogalma sincs az EU-s szabályokról, ez ugynis TILOS! Hát igy nézzétek a szakmaiságát és hiteltelenségét!!”
 • 11. Tapasztalt 2010. július 04. 10:04
  „falusijóska
  Süt belőled a gonosz rosszindulat!--elöbb nézz magadba........”
 • 10. falusijóska 2010. július 04. 09:24
  „9.
  N.P.

  Soroljad.”
 • 9. N.P. 2010. július 04. 09:08
  „falusijóska 2010.07.04. 03:36
  "Én úgy látom több minden történt most pár hét alatt, mint bármikor, és kezdenek normalizálódni a dolgok." -- igazad van, amennyiben ezt az eszeveszett kapkodásra érted! Törvényeket adnak be képviselői indítványnak álcázva, a 39 pontból a felét módosították, vagy teljesen másról szólnak mint amit meghirdettek (pálinka-, közszolgálati-, a devizásokat segítő stb. törvények). Schmittet 3 hétre választják meg az országgyűlés elnökének, a Posta főnöke és az APEH kisfőnöke ugyan az a személy, a HM 4 cégét ugyan az az ember irányítja, a Számvevőszék vezetője taxatíve csalt és el is ismerte.... soroljam még?”
 • 8. falusijóska 2010. július 04. 03:36
  „7.esnek, Logaritmusnak!

  Süt belőled a gonosz rosszindulat!
  Még mindössze 4 hét telt el, és nem 8 év! Én úgy látom több minden történt most pár hét alatt, mint bármikor, és kezdenek normalizálódni a dolgok. Persze kell még idő, kell még pár hónap! A jövő városvezetése még fel sem állt, miért kell megkérdőjelezni a majdani polgármester munkájának erejét és hatékonyságát?!
  A kifüggesztést pedig neked is javaslom, mert akkor tudnád, hogy az amire célzol az a Nemzeti Összetartás.

  A mostanra már megépült, és épülő "emlékművek", mint ez a nagycsarnok is, csak arra lesznek jók, hogy egy új városvezetésnek főjön a feje, hogyan hozza helyre ezeket a vizuális környezetszennyezéseket!
  Szegedhez nem illő, a helyükre nem való (Ligetfürdő) ízléstelen, ormótlan torz építmények jöttek létre.
  Amúgy meg az egész Mars tér átépítése átgondolatlan, szinte ötletszerű.
  Lehet, hogy meg kellet volna kérdezni egy alsós kisgyermeket, meglehet jobb koncepciók születtek volna.

  Egyébként lecsúsztál már az óriáscsúszdán?
  Sokan sorban állnak már...”
 • 7. Logaritmus 2010. július 03. 19:43
  „Barkzso, és utána olyan jó lesz, hogy jön egy fideszes bankár, aki a városért majd annyit fog dolgozni, mint a fideszes ügyvéd, akit a választások óta nem is láttam Szegeden, a parlamentben pedig egyszer sem szólalt fel pedig lenne miért lobbizni, pl. állami segítség a regionális szúnyogirtásért, ami nem városi feladat és egyedül nem megy.

  Egyébként a fideszes Győzelmi Nyilatkozatot te már kitetted 50x70 centis keretben?”
 • 6. Tóthimi 2010. július 03. 19:33
  „joy, te vagy az ugye, akit észre sem kell venni?”
 • 5. barkzso 2010. július 03. 18:46
  „Lassan Vodkára is rászámolnak :)))))))))))”
 • 4. Istus 2010. július 03. 16:23
  „Igen kocsma az kell hiszen az hozza az államnak a nagy bevételt”
 • 3. maradando 2010. július 03. 15:44
  „A kocsma azért ugye marad ? Mert kell az űde szinfolt a tér közepére ! :-))”
 • 2. joy 2010. július 03. 15:27
  „Fürdősök rínak.

  Utána többszörösen beszedik rajtunk árdrágítással, adócsalással.
  :o(

  1!
  A cikket miért nem olvasod el vaúzás előtt?”
 • 1. Tóthimi 2010. július 03. 13:38
  „Érthetetlen, hogy a régi nagycsarnok kereskedői a jelenlegi helyükön addig miért nem maradhatnak nyitva, ameddig az új nagycsarnok nem készül el.
  Ezt is megmagyarázhatná valaki!
  Felesleges konfliktusok, de ami a lényeg: a vásárlók járnak megint rosszul!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új rendőr Szegeden

Az országban egyedülálló programot indított Szegeden a HogyanVezetek.hu Kft. Tovább olvasom