Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Rátelepszik a bizottságra vagy joga van reagálni?

Szeged - A hét örökzöldjei kerültek elő a városüzemeltetési bizottságban is. A szociális bérlakásokon és szmsz-en kívül volt azért érdemi vita is.
A korábbi bizottsági ülésekhez hasonlóan a csütörtöki városüzemeltetési bizottságban is kifejtette Szentistványi István (LMP) a szociális bérlakásokról: egyfelől igaz, hogy az IKV Zrt. gazdálkodó szerv, de politikai testület lévén azt is meg kell nézni, hogy a 21 ezerről 37 ezerre felemelt alsó jövedelmi korlát mennyi pályázót zár ki a lehetőségből, hogy lakáshoz jusson. A párt 4 ezer forintos emelést tart elfogadhatónak, hogy ne essenek ki az első körben a legszegényebb családok.

Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester - mint az előző bizottsági üléseken is - ismertette a javaslat hátterét. Elmondta: ahhoz hogy önköltséges legyen a rendszer, jóval nagyobb lakbéremelésre lenne szükség, miközben az IKV 860 millió forint kintlévőségét is be kellene hajtani. Ennek ellenére óvatos emelés történt annak érdekében, hogy többen képesek legyenek fizetni lakbért és rezsit. Az alpolgármester megjegyezte, ne beszéljen érzékenységről az, aki magasabb jövedelemküszöböt vezetett be, és azóta sajtótájékoztatókon igyekszik helyesbíteni. Emellett azt sem tudja, hogy a javaslata alapjául használt közmunkás minimálbér lehet 4-6-8 órás is akár, és ezeknek nettója és bruttója is van.

Vészmadarak

Szentgyörgyi azt is nehezményezte az LMP-s képviselő sajtónyilatkozataiban, mintha a város utcára száműzne embereket, holott méltányosságból azoknak a szociális bérlőknek a szerződését is meghosszabbítják, akik nem tudják teljesíteni az alsó jövelemminimumot. Ráadásul senki nem az utcáról költözik az ilyen bérlakásokba, hanem rokonoktól vagy albérletből. Nyugat-Európában ingyen lakásos konstrukció, de idehaza nincs, ezt a városnak vagy a többi lakónak kellene magára vállalni. Ha ilyen pénzalapot képeznének, meghaladná a 400 milliós szociális segélykeretet. Az alpolgármester hiába tette fel a kérdést: honnan lehet erre pénzt szerezni, miközben az állam kivonul az ellátásból - nem volt válasz. Solymos László alpolgármester a parttalanná váló vitát úgy összegezte: Szentistványinak nincs saját ötlete a felmerülő témákra, hanem rátromfol a baloldaléra. Minden bizottsági ülésre rátelepszik. Az LPM-s politikus ezt sem hagyta szó nélkül, azt mondta: a többi is beszélhet, de neki joga van reagálni.

A városi cégek üzleti tervei közül a piacigazgatóságét emelte ki Szentgyörgyi Pál. Elmondta, a társaság eddig veszteséget termelt, az előző igazgató nem teljesítette az uniós támogatás igénybevételéhez kapott tagi kölcsön visszafizetését sem. Csak sajtón keresztül üzengetett vészhelyzetet vizionálva. Ehhez képest tűzvédelemre, fűnyírásra, parkolórendszere, cégvezetői nyaralásra, fideszes rendezvényekre fölöslegesen költött. A költségek átrendezésével idén 50 milliós nyereséget produkál, fizeti a tagi kölcsönét és az üzemeltetési szerződésből fakadó kötelezettségét.

Visszakérik a 800 milliót

A pénteki közgyűlésnek is meg kell erősítenie, hogy a Szegedi Hőszolgáltató Kft. taggyűlésén addig ne szavazzon meg döntéseket a többségi tulajdonos önkormányzat képviselője, amíg a kisebbségi magántulajdonos helyzete nem tisztázódik – javasolta a gazdasági alpolgármester ennek a bizottságnak is. Hozzátette: az általuk bizonytalannak ítélt kisebbség magántulajdonos két taggyűlést is összehívott, de mivel az energiahivatal nem ismeri el a tavaly őszi tulajdonosváltást a cégcsoporton belül, azokat a döntéseket sem lehet meghozni, amik segítenék a cég működését. Az ügyvezetést elszámolásra szólítják fel, hiszen május 31-én lejár a cégnek adott 510 milliós városi tagi kölcsön, illetve visszajár a 300 milliós pótbefizetés. Az önkormányzat ezekről nem tud lemondani.

A javaslatot támogatta a bizottság. Határozott a soron következő adminisztrációs lépésekről annak érdekében, hogy év végéig beolvadjon a városi tévé az ifjúsági házba, a Városkép Kft. a piacigazgatóságba és a SZINT az IKV-ba. A Testamentum temetkezési kft-t nonprofittá alakítják, hogy beilleszthető legyen a környezetgazdálkodási társaságba.

Tao-s pénzek, Vedres-év, buszmegálló

Támogatta a testület, hogy az önkormányzat 600 ezer forinttal segítse az idei Vedres István-emlékév rendezvényeit Az építészkamarával együtt pályázaton is indulnak, de ha az nem sikerülne, a városi pénz akkor is rendelkezésre áll.

Pályázatot ír ki a város a sportuszoda fejlesztésére, ugyanis a vízipólócsapat a tao-s támogatással nagyobb sátrat építtetne 300 millió forint értékben. Ehhez a 3 százalékos, azaz 90 milliós önrészt biztosítja az önkormányzat. Amelyik szervezet hasonlóan tao-forrást akar megszerezni, azt a város segíti a 30 százalékos saját forrással.

Átmenetileg szünetel a 79-es busz megállója az öthalmi diáklakásoknál a logisztikai központ irányában. A lézerközpont kivitelezője ezen az szakaszon is munkálatokat végez.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss Ádám a csúcson

A Dumaszínház történetében először tart tripla előadást Szegeden Kiss Ádám, aki ezzel ünnepli meg, hogy 10 éve standupol. Tovább olvasom