Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Rátz Tanár Úr-életműdíjas: Prókai Szilveszter

Budapest, Szeged - A természettudományos oktatásban végzett tanári munkája elismeréseként két-két fizika, matematika, biológia és kémia szakos pedagógus vehette át tegnap Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián a Rátz Tanár Úr-életműdíjat.
Budapest, Szeged. A természettudományos oktatásban végzett tanári munkája elismeréseként két-két fizika, matematika, biológia és kémia szakos pedagógus vehette át tegnap Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián a Rátz Tanár Úr-életműdíjat. A díjazottak egyike Prókai Szilveszter, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium kémia szakos tanára (képünkön). Az Ericsson Magyarország Kft., a Graphisoft Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány 2001 óta ítéli oda az egyénenként 1,2 millió forint pénzjutalommal járó életműdíjat, amelyre a közoktatás 5–12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító – illetve egykor tanító – tanárok javasolhatók. A díjat Rátz Lászlóról (1863–1930), a Budapesti Evangélikus Gimnázium legendás hírű matematikatanáráról nevezték el. Rátz az 1900-as évek elején úttörő szerepet játszott a középiskolai matematikaoktatás reformjában, és olyan híres tanítványai voltak, mint Neumann János és Wigner Jenő.

Prókai Szilveszter 35 éve kezdte pályafutását Makón a Juhász Gyula Szakközépiskolában. 1978-tól Szegeden a Fodor József Szakközépiskolában tanított, majd 1989-ben kezdett a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban tanítani. Meghatározó szerepet játszott a Radnótiban az országosan egyedülálló biokémia tagozat kémia tantervének kialakításában. Vezetésével több mint 10 éve olyan kémia munkaközösség dolgozik, amely az ország egyik legeredményesebb kémiai tehetséggondozó programját működteti. Minden évben heti 8-10 szakköri órát tart, diákjai több mint egy évtizede egyetlen évben sem hiányoztak az Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny és az OKTV döntőjéből, valamint rendszeresen részt vesznek rangos nemzetközi versenyeken is. Prókai tanár úr jelentős szerepet játszott az új típusú érettségi lebonyolításában és a vizsgarendszer meghonosításában az érettségi minden szintjén. Tagja a tételkészítő bizottságnak és gyakran a feladatsor ellenőrzési feladatait is ő végzi.

Olvasóink írták

  • 1. Narval01 2013. január 03. 13:56
    „Tanár Úr, tiszta szívből gratulálok a díjhoz. Az a 4 év feledhetetlen volt. Kémia számolás pénteken 7. és 8. órában :-) Az aktuális meccsek eredményeinek másnapi kiértékelése :-) Megérdemelte ezt a díjat. Azt hiszem mindannyiunk nevében mondhatom: KÖSZÖNJÜK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdenek az öregfiúk

Elkészült a szegedi Kék Mókus-kupa kispályás labdarúgótorna mindhárom kategóriájában a csoportok beosztása. Tovább olvasom