Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Ráült az Erste Bank Kardosék pénzére

Nem tudja felújítani másfél éve megégett házát egy domaszéki család, mert a biztosító által átutalt 2,8 millió forintra rátette a kezét az Erste Bank. A pénzintézetnek jelzálogjoga van a házon, és nem tetszik neki, hogy a munkát a kőműves tulajdonos akarja elvégezni. Pedig a pénz csak az építőanyagra elég.
Kardosék kálváriája azzal kezdődött, hogy 2013. november 5-én kigyulladt a pincéjük. A tüzet valószínűleg a fűtőberendezés okozta a domaszéki házban. A katasztrófavédelem vizsgálódott, és arra jutott, hogy a tulajdonosok nem hibáztathatók. Dolgozott a biztosító kárszakértője is. – A mennyezet béléselemei megégtek. Nyilvánvaló volt, hogy ezeket ki kell cserélni, ami nagyobb munka. A biztosító ezt végül nem is vitatta, számolt, és megítélt nekünk 2,8 millió forintot – mondta Kardos József. Azt gondolta, innen már boldogulnak.

Az ugyan kiderült, hogy a biztosítótól kapott pénz épphogy kifutja az anyag árát, de munkadíjjal nem is számoltak, hiszen nem kell mestert hívni. Kardos József kőműves, saját házukat is ő építette, a béléseket is ki tudja cserélni. A munka egyelőre mégsem kezdődhet. A pénzre ugyanis, amelyet a biztosító átutalt, „rátette a kezét" az Erste Bank.

Kardos József a téglákra, a bank a pénzre tette rá a kezét. A 2013-as tűzeset nyomai még látszanak a házban. Fotó: Kuklis István
Kardos József a téglákra, a bank a pénzre tette rá a kezét. A 2013-as tűzeset nyomai még látszanak a házban.
Fotó: Kuklis István

– A fiunk évekkel ezelőtt 5 millió forint szabad felhasználású hitelt kért a banktól, és mivel akkor nem volt olyan ingatlanja, amire felvehette volna a pénzt, a mi házunkra került a jelzálog – magyarázza a családfő. – Először nem is értettük, milyen alapon gondolja úgy az Erste, hogy ehhez a pénzhez köze van... Ahogy megtudtuk, ezt most biztosítéknak tekintik, arra az esetre, ha a fiunk nem fizetné vissza a hitelt. Pedig rendesen fizeti, nem volt még ezzel probléma.

Kardosék fia próbált egyeztetni a pénzintézet szegedi fiókjával. Nem boldogult. – Azt mondták, hogy először készíttessünk építési engedélyt, kezdjünk hozzá saját erőből, és ha visszük a papírokat, akkor részletekben, utólag hozzájuthatunk a pénzünkhöz – mondja Kardosné.
A családnak azonban most nincs annyi tartaléka, hogy így fogjon hozzá. A felújítás hónapok óta húzódik.


A történetet összefoglalva feltettük a kérdést az Erste Bank Hungary Zrt. Marketing- és PR-igazgatóságának: hogyan lehetne megoldani a domaszéki család gondját? A válasz: „Mindkét fél érdeke, hogy az ingatlanon a szükséges helyreállítás megtörténjen. Nyitottak vagyunk, hogy a nehéz helyzetbe jutott ügyfelekkel közösen keressük meg a megoldást. Ehhez együttműködés és a lehetőségek megbeszélése a szükséges következő lépés." Vagyis a pénzintézet arra vár, hogy Kardosék visszamennek a szegedi fiókba tárgyalni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nógrádi Zoltán szerint politikai hisztériakeltés folyik az óvodások videója ürügyén

Végigsöpört a magyar internetes portálokon hétfőn este az a videó, amelyen mórahalmi óvodások versben dicsérik az új kormányablakot. Tovább olvasom