Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Razzia a Cserepes soron - volt aki elfutott

Szeged - A NAV 70 munkatársa szállta meg a Cserepes sori piacot szombat reggel. Civil ruhában, magukat vásárlóknak kiadva ellenőrizték a nyugtaadási kötelezettséget, szedték be a be nem fizetett adót, kutattak illegális dohánytermék után, ellenőrizték az ott dolgozókat is. Sok árus nem nyitott ki, más pedig portékáját hátrahagyva menekült el az adóhatóság emberei elől.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hetven munkatársa razziázott a Cserepes sori piacon szombaton: egy óra alatt az adóvégrehajtók, akik az adózási kötelezettségüket elmulasztókat ellenőrizték, hét esetben foglaltak le ingóságokat és pénzt 1 millió forint értékben, de volt egy önkéntes teljesítés is. Az operatív egység és a pénzügyőrök ennyi idő alatt 33 árust ellenőriztek, és 35 százalékuknál találtak valamilyen hiányosságot. A leggyakoribb eset a számla- és nyugtaadási kötelezettség elmulasztása volt, de akadt olyan is, aki székhely-bejelentési kötelezettségének nem tett eleget.

A nemrég életbe lépett trafiktörvény miatt a parkolóban álló kocsikban cigit is kerestek a NAV-osok, de illegális dohányárura ezen a napon nem leltek. Az ingóságfoglalások során az egyik árustól táskákat foglaltak le a civil ruhában dolgozó adóvégrehajtók. Megtudtuk: a lefoglalt táskák 30 napig az árusnál maradnak, de azokat nem értékesítheti, ám ennyi idő alatt rendezheti tartozását a NAV felé. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a lefoglalt árut a NAV telephelyére viszik, és elárverezik az interneten.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai szombaton ellenőriztek a piacon. Fotó: Schmidt Andrea
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai szombaton ellenőriztek a piacon.
Fotó: Schmidt Andrea

Sándor ékszert és illatszert árul bérelt üzlethelyiségében a piacon. – Éppen most voltak nálam a NAV-osok, de Istennek hála nem találtak semmi szabálytalanságot. Nem tudtam az akcióról, bár nyitáskor gyanús volt, hogy milyen sok üzlet maradt zárva szombaton. Olyan árusok is hiányoztak, akik akkor is a Cserepes soron vannak, ha földrengés van. A szombat a legerősebb nap, ehhez képest sok üzlet maradt zárva. Engem két hónapja büntettek meg 80 ezer forintra a NAV-osok, mert nem tudtam, hogy a bérleményem üzlethelyiségnek számít-e. Ha nem számít annak, nem kell pénztárgép, elég a nyugtaadási kötelezettség. Én addig csak nyugtát, adtam, de kiderült, hogy mégis üzlethelyiséget bérelek. Azóta természetesen beszereztem egy pénztárgépet – mondta a fiatalember. A piacon valóban sok bódé nem nyitott ki. Egy férfi a feleségének telefonált haza: „Nincsenek itt a kávésok. A NAV ellenőriz. Na jó, még megnézem ott" – füleltünk bele a telefoncsevejbe.

A piac bejáratánál egy elhagyatott standra lettünk figyelmesek. A szemben áruló nő azt mondta, hogy tulajdonosa a razzia elől elfutott. Mindössze 10 csomag zoknit, konyharuhákat, egy krómozott füles edényt és egy teafőzőt hagyott szétnyitható asztalán. A NAV-osok nem tudtak nagyon mit kezdeni a kereket oldó árussal, mert nem bódét bérel a piactól, ahonnan utólag is vissza tudják ellenőrizni az elérhetőségeit. Az adóhatóság emberei csak abban bíztak, hogy az eladó visszatér zoknijaiért a razzia végéig, és fülön tudják csípni, de nem tette. A Cserepes sori akció pontos eredményeiről a NAV szerdáig sajtóközleményt ad ki.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. C6H12O6 2013. szeptember 11. 06:14
  „Olvastam, hogy megkezdték az újságokban hirdető "szolgáltató" hölgyek ellenőrzését is, meg a chippendale fiúkét. Egyikük sem adott számlát valamiért, de lehet nem tudták a TEÁOR számot csak amiatt. Haladunk, már csak a politikusok maradnak ki lassan.”
 • 27. macusnéni 2013. szeptember 10. 14:21
  „26.SunCityZs.2013.09.09.2130. Talán te is a számla nélküliek csapatához tartozol? Ezért nem tettszik neked a fórum?”
 • 26. SunCityZs 2013. szeptember 09. 21:30
  „De jó, hogy ennyi, egymást szapuló moderálnák milyen magyar van itt!
  Még most is a fodrászt, a faiskolást, satöbbit fikázzátok???
  MEG AKARNAK ÉLNI! Vagy pályázzanak rá a ti kis szánalmas állásaitokra?
  Szégyeljétek magatokat mindannyian, akik még mindig a valahogy megélni próbáló honfitársatokat szapuljátok, esetleg fel is jelentgetitek!
  A NAVot és, az állam jónéhány MILLIÁRDOKAT sikkasztó gazembereit húzzátok fel a fára, és tán nem lesz a magyar vállakozó rákényszerítve, hogy ne adjon számlát az 1500 Forintos facsemetéről....
  Szégyen ahogy vislkedtek, SZÉGYEN!”
 • 25. patsi 2013. szeptember 09. 19:01
  „Annyira titkos volt, hogy már szerdán mindenki erről beszélt a piacon :D”
 • 24. békaügetés 2013. szeptember 09. 17:33
  „A kávét ,csokit,mosószert áruló,akitől milliós értékben viszik a viszont eladók, megint megúszta, ez tud valamit!!!”
 • 23. kumisz 2013. szeptember 09. 16:45
  „Deresre velük!”
 • 22. agytröszt 2013. szeptember 09. 15:35
  „Talán a Mars téri piacon kellene ellenőrizni úgy, hogy a viszonteladók, akik mesterségesen felnyomják az árakat, ne tudják előre az ellenőrzés időpontját. Ne a szerencsétlen cserepes sori árusokat vegzálják, akik alig tudnak megélni, hanem a 8-10 alkalmazottat feketén foglalkoztató Mars téri "őstermelőt".”
 • 21. csonakos63 2013. szeptember 09. 15:22
  „Zehn!Ez nagyon jó amit irtál, nagyon régen nem nevettem ilyen jót!
  Hihetetlen, de mindig a kicsiket próbálják megfojtani!
  A simicskához meg a mészáros lőrinchez, hozzá semernek szagolni!”
 • 20. zehn 2013. szeptember 09. 14:40
  „Azóta országos körözést adtak ki a tíz pár zoknit és négy konyharuhát áruló ellen. Felhívták a lakosság figyelmét, hogy rendkívül veszélyes, elvetemült árusról van szó, elképzelhető, hogy még címke nélküli felmosórongy is van nála. Mindenki zárkózzon be, a törvény őrei majd kezelik a helyzetet. Három vízágyúval megerősítve már a nyomában vannak. Állítólag hamarosan megérkeznek a TEK munkatársai is Pestről.”
 • 19. deathlord20 2013. szeptember 09. 13:02
  „17. Grabowsky 2013.09.09. 11:53

  Szerintem sokan ezért nem nyitottak ki akkor :)”
 • 18. bicikliör 2013. szeptember 09. 12:56
  „És mi van a Szeviéppel-Sántával-Lázárral???? na meg a többivel...akik szétrabolták az országot”
 • 17. Grabowsky 2013. szeptember 09. 11:53
  „Nekem semmi közöm a cserepes-sori piachoz, mégis, múlt hét közepe óta tudtam erről a "razziáról"....”
 • 16. pog 2013. szeptember 09. 11:10
  „teljesen egyetértek a hozzá szólókkal a kicsin elverik a port a nagy halakat nem bántják..”
 • 15. jozkó 2013. szeptember 09. 11:00
  „Vajúdnak a hegyek...és egeret szülnek.
  Ezek az akciók /sem a szükségességüket, sem a jogszerűségüket nem vitatom/ - milliónyi "Tiborc panasza" típusú
  össznépi reklamációt szülnek!
  A társadalom igazságérzetét a "nagyban játszó" címeres gazemberek elfogása, fizetésre, kártérítésre kötelezése - és annak végrehajtása elégítené ki!
  Ők rendszerint megússzák - a híradások tele vannak az ilyen "falra hányt borsó" tipusú kintlévőség-behajtási kísérletekkel!
  Így a kisemberek csak a hatóság erőfölényének fitogtatását látják az ilyen piac és üzlet ellenőrzési akciókban - és még azokból a kisstílű adócsalókból is mártírt csinálnak, akikre ráfér az ellenőrzés és a végrehajtás!”
 • 14. emigrans 2013. szeptember 09. 10:57
  „Élni és élni hagyni kérem...
  Nem ezeket az egyszerű "mezei árusokat" kellene vegzálni akiknek többsége családfenntartó és emiatt kényszerül némi trükközésre ,hanem a multikat akik sokkal több kárt okoznak.Sajnos mindig a kishalakra száll rá a hatóság,amíg a nagyhalak vígan úszkálnak a tutiban.”
 • 13. almostevil 2013. szeptember 09. 10:06
  „Gratulálok a NAV bátor és kemény szakembereinek! 10 csomag zokni, krómozott bödön! Micsoda fogás...pfujj mennyi bűnöző...”
 • 12. grafika88 2013. szeptember 09. 09:31
  „Szerintem is inkább a nagy halakkal kéne kezdeni. Ne a 10 pár zoknissal.
  Ha nem akik százmilliókat csalnak el. v. pl. mint győzike félék ! Tartoznak 2 x 20 millával..és még ők a celebek a tv ben. Nem is titkolják hogyan élnek ! Csak a nagylány nyaralása min. 5 millába került ! MIÉRT nem hajtják be ezeket ?? Itt az új adóslista ..még nem olvastam.
  2014. már előre tudják : 170 milliárd ft ADÓHIÁNY lesz ! Kintlévőséget behajtani ..megis oldották !”
 • 11. nyomdasz63 2013. szeptember 09. 09:05
  „<moderálva>”
 • 10. KamuNeni 2013. szeptember 09. 09:00
  „Ezek a fajta zaklatasok az orszag tonkre tevesenek a osszesekuvesehez tartozik. A cel nem a gazdasag fellenditese hanem tonkre tevese. Avval hogy a piaci arust tonkre teszi es elveszi a cuccat vagy a 10 eves fizetesere megbunteti ertelme nincs.

  Persze tudom hogy az ado fontos egy haztartas uzemelesehez, de itt azt az okot mar regen tonkre tettek. Euro segelybol van minden epitve, abbol letezik az orszag. Ha nem lenne akkor mar reg albania alatt lenne a rangsorba minden oldalrol. Penz nincs es moral sincs.”
 • 9. szandokán 2013. szeptember 09. 08:57
  „Szerintem Orbán lányának az esküvöjén kellett volna kezdeni a raziát,és számlát kérni mindenröl.Ott nagyobb büntetést lehetett volna kiszabni.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstszív és dugóhúzó Szatymaz felett

Idén sem szűkölködött látványosságban a repülőnap Szatymazon. Tovább olvasom