Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Reformszellem a Szegedi Biológiai Központban

Az SZBK-tól már évekkel ezelőtt sem volt idegen az a szellem, amit ma hiányolnak az akadémiai reform kezdeményezői. Ennek is köszönhető, hogy Haracska Lajos tudományos kutató – élenjáró fölfedezés részese a rákkutatásban – hazatérve Amerikából, a kintivel azonos lehetőségek között folytathatja kutatásait.
Az Egyesült Államokból hazatért Haracska Lajos itthon is tud dolgozni. Fotó: Frank Yvette
Három éve ismét az MTA Szegedi Biológiai Központjában dolgozik Haracska Lajos tudományos kutató. Korábban hat évet dolgozott egy jó nevű amerikai egyetemen – részt vett egy, a rák egyénre szabott kezelésében áttörést jelentő genetikai fölfedezés kidolgozásában –, és azóta is évről évre visszamegy egy-két hónapra az Egyesült Államokba.

Pénzt is talált az SZBK

De miért is jött haza, az amerikaitól köztudomásúlag nehezebb kutatási föltételek közé? Az egyik ok: elért kint annyi eredményt, hogy úgy érezze, jó lenne saját kutatócsoportot alapítani. Ezt ugyan Amerikában is megtehette volna, s a német Max Planck Intézetben is lett volna erre lehetősége – ő azonban itthon akart csoportot alapítani. A másik ok: az SZBK genetikai intézete épp akkoriban kezdeményezte új csoportok indítását – a csoportindítás nem jellemző a hazai tudományos intézményekre a jelenlegi anyagi viszonyok között –, és pénzt is talált rá.

Alapítvány segítette

Ráadásul egy angliai alapítvány is elkezdte támogatni a frissen csatlakozott uniós országok eredményes kutatóinak hazatelepülését. Haracska Lajos pályázott, s olyan összegű támogatást nyert az alapítványtól, mely évekig kitűnő lehetőségeket biztosít az általa indított mutagenezis- és karcinogenezis-csoportnak. A kutatásban hasznosított összegek 90 százaléka azóta is külföldi forrásokból származik – tehát függetlenítette magát a szűkös magyar keretektől a csoport.
Mi lesz ezután? Hiszen a hazajövetelt s a csoportalapítást lehetővé tevő pályázatok néhány év múlva „lejárnak".

A kutatások folytatása további pályázati sikerek – külföldiek és hazaiak – függvénye. S annak is, hogy a magyarországi kutatásra szánható pénzekhez azok jussanak hozzá a különböző tudományos műhelyekben, akik eredményeket érnek el.

Teljesítmény és agyvisszaszívás

De még ma sem mindig azok kapják, akik teljesítenek – holott teljesítménymérésre a tudomány világában kitűnő lehetőségek vannak –, hanem mintegy „rászorultsági alapon" történik a juttatás. Ezen gyökeresen változtatni kellene, hogy az „agyvisszaszívás" – a külföldre távozott fiatal kutatók visszatérése – ne egy-egy egyéni példa legyen, hanem tömegesen beinduljon.

Olvasóink írták

  • 1. x 2012. december 25. 16:40
    „http://www.delmagyar.hu/forum/reformszellem_a_szegedi_biologiai_kozpontban/26/3003/?action=kifejt”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Halász Miklós

Hatvanesztendős korában váratlanul elhunyt Halász Miklós Táncsics Mihály-díjas újságíró. Lapunk… Tovább olvasom