Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Régészmunkába ássa bele magát a bíróság

Szeged - 23 millióval több pénzt vettek fel, mint amennyiért megdolgoztak: ez a vád a Szegedi Járásbíróságon egy földmunkát végző cég vezetője ellen. Vádolják a régészt is, akinek igazolnia kellett a teljesítést. Arra, hogy mi történt 2003-tól 2005-ig az ásatáson, a papír még emlékezik, a tanúk már alig.
23 millió 118 ezer 739 forint kára származott a szegedi Móra Ferenc Múzeumnak a 2003- ban, 2004-ben és 2005-ben lezajlott ásatások elszámolása miatt – állítja az ügyészség. A Szegedi Járásbíróságon szerdán is tárgyalt büntetőügyben D. Csaba cégvezető és L. Gábor régész ül a vádlottak padján.

A vád szerint az autópálya szegedi elkerülőjének építését megelőző leletmentő ásatások során ők ketten nem a valóságnak megfelelő munkaórát és létszámot igazoltak a földmunkát végző dolgozóknak. D. Csaba cége így a megérdemeltnél nagyobb összegről állíthatott ki számlát a múzeumnak. Ez jelentős kárt okozó csalás és magánokirat-hamisítás, ha bebizonyosodik. A vádirat 2010 júliusában készült el.

Az ügy tárgyalásáról már 2012 novemberében is tudósítottunk, most pedig, mivel az előző tárgyalás óta több mint 6 hónap telt el, többek között halasztási kérelem miatt, nagyrészt újra kellett kezdeni a bizonyítást. Arany János bíró tanácsa szerdán egykori múzeumigazgatót és két gazdasági igazgatót hallgatott meg tanúként. Arra, hogy az intézménynek követelése lett volna D. Csaba cégével vagy L. Gáborral szemben, egyikük sem emlékezett. A legtöbb adatot Horváth Ferenc tudta felidézni, aki 2006-tól 2007-ig volt megbízott igazgató.

Előadta, azután nevezték ki, hogy a megyei önkormányzat, a múzeum akkori fenntartója revizori vizsgálatot tartott az intézményben, és úgy találta, szabálytalanságok vannak az autópálya-nyomvonali ásatások körül. A vizsgálat 300 millió forint értékű számlát talált, amelyet a múzeum állított ki a munkát tőle megrendelő állami szervnek, a gyanú szerint alaptalanul.

Az akkori igazgatót, Vörös Gabriellát emiatt leváltotta a megyei közgyűlés, és feljelentés is született. Ám utóbb a számlát befogadta az állam, az igazgatónő és koordinátor kollégája, Szalontai Csaba pedig a törvény előtt tisztázódott a vádak alól. Szalontai később munkaügyi pert is nyert, Vörös Gabriella védője, a Bárándy Ügyvédi Iroda viszont lekéste a beadási határidőt, ezért az ő leváltásának ügye nem folytatódott a munkaügyi bíróságon. Erről akkor lapunk is beszámolt.

D. Csaba és L. Gábor munkáját az említett események után vizsgálta a nyomozóhatóság. A Szegedi Járásbíróság most a vádiratban szereplő 23 millió és a revizorok által lelt 300 millió közötti összefüggést is próbálta keresni, de nem emlékeztek ilyenre a tanúk. A bíró Varga Edit ügyésszel egyetértve úgy döntött, meghallgatja Zombori István exigazgatót is. A bíróság elkéri a múzeumtól vagy a megyei önkormányzattól a revizori jelentést, mert az eddig nem szerepelt a per iratai között. Kriveczky Györgynek, L. Gábor ügyvédjének javaslatára a jelentéshez tartozó többi dokumentumot is kérni fogják, az ügy folytatására is kíváncsiak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A garázsban dulakodott a betörő

A szegedi nyomozók a sértett által adott személyleírás alapján ismerték fel a gyanúsítottat. Tovább olvasom