Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Régi bérházak régi-új kéményei és füstölgései

Szigorodtak a szabályok. A régi téglablokkos bérházak rossz kéménybekötéseit csak szabályosan lehet felújítani. A konyhai konvektor szabálytalan, ezért leszerelik. Kiskapu van: egy drága berendezés.
Fontos a rendszeres ellenőrzés Fotó: Karnok Csaba
– Negyvenéves téglablokkos bérházban lakunk. Tavaly pályáztunk a kémény felújítására az ingatlankezelőnél. Idén készült el a kürtő bélelése. Már azt hittük, mindent megtettünk a biztonságos gázhasználat érdekében. Most kiderül, hogy mégsem. Hiába fizettettek ki velünk lakásonként majdnem százezer forintot. Egy pluszalkatrészre is szükség van, amit a kémény árán felül nekünk kell kifizetni – telefonált egy Bokor utcai olvasó.

A szerelést végző vállalkozó szerint a kéményre valóban csak egy vízmelegítő és egy fali fűtőberendezés köthető be a kéménybe lakásonként. Varga György elmondta, hogy ezzel szemben nem köthető rá konvektor, kazán vagy páraelszívó. A régi szabvány is kizárta ezeket a bekötéseket, csak nem foglalkozott vele senki. A felújítást viszont csak szabályosan végezhető, ezért derülnek ki most a régi hibák. A béleléssel hiába lesz korszerűbb a kémény, mert a bekötések számát ettől függetlenül csökkenteni kell. A konyhai konvektort csak akkor lehet használni, ha beépítenek hozzá egy plusz „füstgázcsappantyút".

Ez pluszköltséget jelent a lakóknak: készülékenként nagyjából harmincezer forintot. Ez egy visszacsapó lamella, ami – ha a készülék működik – a meleg hatására kinyílik és szellőztet. Vissza viszont nem engedi a káros füstgázt. Ha három készüléket kötnek be a kéménybe, abból legalább kettőre rá kell rakni, vagyis az ára duplázódik. A kéményszerelő azt mondta, Bács megyében nem „divat" ilyen csappantyút szereltetni, ott fogják, és kategorikusan leszerelik a szabálytalanul bekötött készülékeket. Csongrád megyében alkalmazzák ezt a kiskaput, de a vállalkozó azt mondja, azért nem említik meg a pályázatoknál, mert akkor lebuknak a szabálytalan bekötések. És úgy sem támogatná a minisztérium.

– A szélirány befolyásolja a kémény szellőzését, ezért a szabály az, hogy egy égtáj felől terhelik. Vagyis nem szerencsés, ha a konyha és a fürdőszoba szemben van egymással, mert a szél egyik helyiség füstgázát átfújja a másikba – érvelt Szenkovszky István, a Szegedi Kéményseprő-ipari Kft. igazgatója. Mivel a füstgázmérgezés rengeteg problémát okozott ezeknél a régi, rossz építésű bérházaknál, a kéményseprők megegyeztek, hogy mindenkinél leszereltetik a konyhai konvektort, ha nem látják el füstgázcsappantyúval.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliók útját vizsgálják

Tanúként hallgatta meg a rendőrség annak a cégnek a vezetőjét, amely az M5-ös autópálya nyomvonalán… Tovább olvasom