Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Régi honvédek a szegedi Fekete házban

Szeged - Nagyszabású tárlatok kerülnek közönség elé az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepének előnapján, március 14-én a Fekete házban.
A magyar múlt- és hadi dicsőség jegyében nem csupán a 48-as eseményekre emlékezhetünk a bemutatókkal, hiszen a kiállítás az 1848-49-es események, a forradalom kitörésének 160. évfordulója jegyében, hanem a Magyar Királyi Honvédség első megalakulásának 140. évfordulóján és az I. Világháború befejezésének 90. évfordulóján egyként a hagyományőrzésre késztet és figyelmeztet bennünket.

A Móra Ferenc Múzeum Történeti Osztálya a saját anyagából, valamint a Szegedi Éremgyűjtők Egyesülete, a Szegedi III. Honvéd Zászlóalj Hagyományőrző Egyesülete, a Hadtörténeti Múzeum, illetve magángyűjtők relikviáiból és dokumentumaiból állt össze.

Magyar királyi honvédség tábornoki díszsisak.

A Régi honvédek címet viselő kettős bemutató mellett az 1879-es Szegedi Nagy Árvíz márciusi emléknapjára is nyílik kiállítás a Fekete ház földszinti legkisebb termében.

Az árvíz és Szeged újjászületése jegyében gróf Tisza Lajosra, a város újjáépítésének vezéregyéniségére fókuszál a kamarakiállítás, halálának 110. évfordulója is apropót ad az emlékkiállításhoz. Ezen bemutató érdekessége az a míves-díszes kályhaellenző, amelyet szegedi hölgyek hímeztek hálából az újjáépítés biztosának és amelynek díszes faragásait a legjelesebb famívesek készítették Pesten.

A szabadságharc huszár századosa.

Igen ritka fényképfelvételek is szerepelnek a kiállításon, négy darab az árvízről, négy pedig az újjáépítés folyamatáról: a pesti Klösz György korabeli fotográfiái, a szegedi Lauscher műterem, valamint Letzter és Társa ugyancsak helybéli műterem értékes felvételei. Kuriózum még az a felvétel 1891-ből, amelyen Munkácsy Mihály és Gróf Tisza Lajos együtt látható, miután a királyi biztos kísérte a festőt szegedi útján, amint anyagot gyűjtött a Honfoglalás című képéhez.

Díszes főtiszti tölténytartó.

A Régi honvédek című tárlat a Fekete ház két termében kapott helyet: a Klebelsberg Kunó nevét viselő teremben a 48-as relikviák láthatók és a tárlókban a kiállítás anyagát adó Szegedi III. Honvéd Zászlóalj Hagyományőrző Egyesület 10 éves történetéből helyeztek el dokumentumokat. Látványos a kiállítás, hiszen felöltöztetett bábukon látható, miként festett a szabadságharc gyalogos honvédje, vagy tüzér főtisztje, s a különlegesen felöltöztetett huszár százados. Kovás puskák, pisztolyok, tölténytáskák érzékeltetik a szabadságharc fegyverzetét. Ágyú csupán azért nem került az előzetes elképzelésekkel ellentétben a kisterembe, mert a hely szűkösnek bizonyult.

1926-os mintájú tábornoki attila.

A Magyar Honvédségről szóló kiállítás-rész a Szent-Györgyi teremben érzékletes áttekintést ad a hadi ruházatról, a fegyverzetről, harctéri hétköznapok valóságáról és a díszes tábornoki felszerelésről egyként. Külön tárlóban igen becses és értékes kitüntetések és hadi érmék láthatók. A Régi honvédek című kiállítás együttes mottójául is vehetnénk az emléklapra írottakat, amely 1928 decemberéből származik és József főherceg, az Országos Magyar Hadimúzeum Egyesület fővédnöke aláírása olvasható rajta: „A mult emlékének megbecsülése minden Nemzet jövőjének legszilárdabb alapja. A magyar katonai multat, a magyar katonai vitézség örökéletű dicsőségét soha sem szabad felednünk. Hazafias magyar lelket igazolnak tehát azok, akik ápolják és megőrzik magyar nemzeti multunk, magyar katonai dicsőségünk maradandó emlékét."

A Jeddi Károly, Dr. Nagy Ádám, Ujszászi Róbert és a magángyűjtők által rendezett Régi honvédek című kiállítást március 14-én 15 órakor Dr. Szakály Sándor, az MTA doktora, történész nyitja meg. Közreműködik Rácz Tibor színművész. A Fekete ház ezen időszakos tárlatai szeptember 30-ig tekinthetők meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cél a fájdalommentesség

Szeged - Nem csillapítjuk eléggé a fájdalmat, mert a tévhit szerint az elkerülhetetlen sorscsapás. Kopniczky Zsolt szegedi idegsebész szerint a fájdalom enyhítésének helye egyre pontosabban megállapítható. Tovább olvasom